Parodoje „Karjera ir studijos 2024“

Dar prieš šv. Velykų atostogas grupė Ig-IVg kl. moksleivių vyko į didžiausią Lietuvoje moksleiviams, studentams, karjeros kelią besirenkantiems ar keičiantiems žmonėms skirtą mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodą KARJERA& STUDIJOS 2024. Šių metų renginio tema ,,Ką veiksime dirbtinio intelekto laikais?“, tad parodoje buvo keliami klausimai ne tik, kokias profesijas rinktis, tad parodoje buvo keliami klausimai ne tik, kokias profesijas rinktis, bet ir kaip dirbtinis intelektas keis savirealizacijos formas, kokia bus ateities savęs bei ateities profesijos versija.

Prie Lietuvos parodų ir kongresų centro

Parodos rengėjai pasiūlė mokiniams įvairių paskaitų bei sudarė sąlygos susipažinti su studijų galimybėmis Lietuvos aukštosiose mokyklose, profesinio mokymo įstaigose, švietimo organizacijose, gauti informaciją apie šių ugdymo įstaigų studijų programas ir naujas jų tendencijas, priėmimo sąlygas, konkursinio balo skaičiavimo principus, įsidarbinimo galimybes baigus studijas.

Aktoriaus ir dainininko Dovydo Laukio paskaita

Kai kurios mokyklos leido mokiniams išbandyti su studijų dalyku susijusias praktines veiklas – pamatuoti kraujo klampumą, atlikti injekciją, prisiliesti prie mokslinės tiriamosios veiklos. Karjeros konsultavimo erdvėje karjeros specialistai konsultavo tuos mokinius, kurie norėjo pagilinti savęs pažinimo kompetenciją – pažinti savo stipriąsias asmenybės puses, nusistatyti asmenybės tipą atitinkančias profesinės veiklos sritis

Konsultacijas moksleiviams siūlė ir VDU

Savanoriška veikla besidomintys mokiniai galėjo pabendrauti su savanorystės ir ne pelno siekiančių organizacijų atstovais, susipažinti su savanoriais, daugiau sužnoti apie savanorystės galimybes Lietuvoje ir užsienyje, reikalingas procedūras ir žingsnius tiems, kurie ketina  išbandyti savanorišką veiklą kitose šalyse.

Kuo būti ir kur stoti?

Apie mokymosi ypatumus statutinėse profesinio mokymo įstaigose ir darbo specifiką Krašto apsaugos savanorių pajėgose, pasienio tarnyboje, policijos, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybose mokiniai susipažino pabendravę su minėtų struktūrų pareigūnais, apžiūrėję jų darbo priemones, šiame darbe diegiamas technologijas, aptarę sąlygas ir reikalavimus stojantiesiems, šiose struktūrose pasirinkto karjeros kelio privalumus ir perspektyvas.

Smagu pabendrauti su VTDK (Vilniaus tehnologijų ir dizaino kolegija) atstove

Esu tikra, kad ši paroda – mugė praplėtė mokinių ugdymo karjerai kompetencijas - suteikė jiems daugiau žinių ir supratimo apie juos dominančias profesines sritis, padėjo geriau pažinti save, darbo pasaulyje besiklostančias tendencijas ir diegiamas naujoves, gauti atsakymus į rūpimus klausimus, kas itin svarbu dar mokykloje projektuojant savo karjeros viziją.

Jovita Vainikevčiūtė, karjeros specialistė

LITEXPO vykusioje parodoje ,,Karjera ir studijos 2024“ pasirinkau dvi paskaitas „Karjera be dirbtinio intelekto iššūkių“ bei „Nuo mokytojo iki komiko - kelias link svajonių profesijos“. Pirmojoje paskaitoje lektorius pristatė karjeros kelio pasirinkimo sunkumus, aptarė problemas, kurias sukelia dirbtinio intelekto įsiveržimas į darbo pasaulį, su kokiais pokyčiais susidursime mes, dar besirenkantys savo karjeros kelią ir tie, kurie jau dalyvauja darbo rinkoje, įvardijo reikalingiausias ir paklausiausias profesijas ateityje.

Antrojoje paskaitoje lektorius Justinas papasakojo apie savo karjerą - nuo ko jis pradėjo ir kaip išsirinko savo svajonių profesiją. Buvo netikėta, kad Justinas 4-ius metus mokėsi kunigų seminarijoje, vėliau supratęs, kad jis tam pašaukimo neturi, tad skyręs laiką kitoms studijoms. Dabar Justinas - tikybos mokytojas. Dirbdamas mokytoju ir  dalyvaudamas komikų susirinkimuose jis suprato, kad jam patinka ir komiko profesija. Tad Justinas būdamas mokytoju tuo pačiu tapo ir komiku. Justinas pasidalino patarimais, kaip teisingai pasirinkti profesiją, ką reikia žinoti ją renkantis. Manau, kad gauti patarimai man bus ateityje naudingi darant karjeros  sprendimus.

Po paskaitų susipažinau su parodoje dalyvavusių įvairių mokyklų atstovais, uždaviau jiems mane dominusius klausimus, smagiai pabendravau. Galvoju, kad laiką praleidau turiningai ir prasmingai.

Endis N., I g kl. mokinys

Buvo įdomu parodoje pamatyti didžiuosius Lietuvos universitetus ir kolegijas, apžiūrėti jų parengtus stendus,  supažindinančius su studijų programomis, inovacijomis, pabendrauti su buvusiais ir esamais studentais. Turėjau galimybę dalyvauti paskaitose, kurių temos buvo labai įvairios, nuo paskaitų apie globalinį atšilimą iki kaip dirbtinis intelektas veikia mūsų kasdieninį gyvenimą. Aš pasirinkau paskaitą apie stresą ,,Kaip susitvarkyti su stresu per egzaminus?“, kurioje sužinojau, kaip jį įveikti egzaminų metu. Paskaitoje ,,Man atrodo, kad socialiniai tinklai manęs klausosi“ sužinojau, kaip dirbtinis intelektas naudoja duomenų analitiką socialiniuose tinkluose ir užtikrina saugumą socialinėse medijose. Paskaitos buvo informatyvios, suprantamos, nenuobodžios. Sužavėjo ir jų lektoriai -  jų įtaigumas ir pozityvumas.

Manau, įdomiausiai ir patraukliausiai prisistatė KTU (Kauno technologijos universitetas), jo atstovai turėjo daug interaktyvių užduočių, tokių kaip apsilankymas virtualioje realybėje, žaidimas, kur pasidomėjęs šiuo universitetu, sudalyvavęs vienoje jo paskaitoje ir atlikęs dar keletą užduočių, galėjai laimėti prizų, kurie buvo labai inovatyvūs. Visas renginys ir reginys  buvo įtraukiantys, padėjo geriau suprasti, kuria kryptimi turiu eiti toliau.

Gabija S., I g kl.

Litexpo vykusioje karjeros ir studijų parodoje dalyvavau pirmą kartą. Atrodė, kad čia susirinko visi Lietuvos mokyklų moksleiviai, sutikau daug savo ateities studijomis besidominčių bendraamžių. Apie mokymosi galimybes konsultavo įvairių mokyklų atstovai, maloniai pasakojo apie profesijas ir aiškino, kokius dalykus turiu mokytis mokykloje, jei norėčiau pasirinkti vienokias ar kitokias studijas, taip pat galėjau jiems užduoti klausimų ir pabendrauti. Be to,  buvo įdomu pamatyti, kaip išradingai mokyklos siekė sudominti į parodą atvykusius mokinius – įvairias funkcijas atliekančiais robotais, žaidimais, atrakcionais… Tai džiugino ir dare įspūdį. Konferencijų salėse vyko įvairios paskaitos. Sunku buvo išsirinkti pačią įdomiausią, mane domino daugelis temų. Pasirinkau pasiklausyti paskaitos apie tai, kaip dirbtinio intelekto programa ChatGPT gali tapti mano priešu ir pakenkti mano rezultatams. Taip pat galėjau daug ką išbandyti – atlikti injekciją, pasimatuoti kraujo klampumą, pažaisti interaktyvius žaidimus. Man ši išvyka labai patiko, daug sužinojau bei patyriau.

Goda S., IIg kl.

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vainikevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos