Apie veiklas ,,Sumanaus moksleivio akademijoje“

Penktadienį (kovo 22 d.) Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos I-IV g kl. moksleivių grupė, dalyvaujanti projekto ,,Sumanaus moksleivio akademija“ I-ojo lygio veiklose (yra gimnazistų, dalyvaujančių II-ojo lygio programoje ir jau baigusių tokią programą), kartu su Antazavės Juozo Gruodžio pagrindinės mokyklos bei Zarasų ,,Ąžuolo“ gimnazijos mokiniais vyko į VDU (Vytauto Didžiojo universitetas) Žemės ūkio akademiją. Tai jau antrasis šių mokinių vizitas į Kauną.

Plakatas

Pagal polinkius bei interesus pasirinkę dominančias sritis - eksperimentinių klasių kryptis (gamtos mokslų, verslumo, inžinerijos eksperimentinės klasės) mokiniai susitiko su šios aukštosios mokyklos dėstytojais ir klausėsi jų paskaitų.

Prie UAB „Agrokoncernas“ stendo

Inžinerijos eksperimentinės klasės mokiniai dalyvavo paskaitose ,,Moderni tehnika ir sumaniosios technologijos žemės ūkiui“ (prof. dr. Egidijus Šarauskis ir prof. dr. Rolandas Bleizgys) bei ,,Kosmoso technologijos žemės ūkio mašinų valdymui“, gamtos mokslais besidomintys (gamtos mokslų eksperimentinė klasė) klausėsi šio universiteto doktorantės Loretos Bisikirskienės paskaitos ,,Kas vyksta zylės inkile?“, verslumo eksperimentinės klasės dalyviai dr. Laimos Skauronės paskaitoje ,,Asmeninių finansų valdymas“ gilinosi į asmeninių finansų valdymo principus ir ypatybes.

Sužinota apie dronų pritaikymą ūkiuose

Be to, inžinerijos eksperimentinės klasės mokiniams buvo pristatytos Žemės ūkio mechanikos inžinerijos bei Tvariosios inžinerijos studijų programos, reikalavimai stojantiesiems bei konkursinio balo struktūra, aptartas programų mokymosi turinys, šios srities specialistų paklausa darbo rinkoje, absolventų  įsidarbinimo galimybės ir  karjeros perspektyos.

Išmėgintas autokrautuvo simuliatorius

Dar viena šios dienos veikla – tarptautinės žemės ūkio parodos ,,Ką pasėsi... 2024“ lankymas. Kartu su grupės vadove Austėja Švereikaite mokiniai aplankė įmonių UAB ,,Agrokoncernas“, UAB ,,Baltic agro“, UAB ,,Ivabaltė“ stendus, bendravo su šioms įmonėms parodoje atstovaujančiais atstovais, susipažino su įmonių veikla, pristatomomis parodoje prekėmis – žemės ūkio technika, derliaus ir apdorojimo ir sandėliavimo įranga, skaitmeninėmis technologijomis ir naujovėmis bei jų taikymu žemės ūkyje.

Paskaita apie naujoves žemės ūkyje

Apsilankyta ir pas Lietuvos  žemės ūkio konsultavimo tarnybos atstovus, kur buvo pristatyta šios tarnybos struktūra, veikla, funkcijos, ūkininkams teikiamos paslaugos.

Tarptautineje žemes ūkio parodoje

Taigi, žengtas dar vienas žingsnis ,,Sumanaus moksleivio akademijos“ projekte, dar vienas žingsnis tiek labiau pažįstant save  – ieškant savo polinkių bei domėjimąsi žadinančių sričių, tiek ir pažįstant mokymosi ir darbo pasaulio galimybes.      

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė 

Mokinių mintys: 

Dalyvavau paskaitoje „Kas vyksta zylės inkile?”. Nesitikėjau, kad zylė gali tapti mokslinių tyrimų objektu ir jos gyvenimą galima taip ištyrinėti ir tiek daug sužinoti. Po šios paskaitos žinau žymiai daugiau  apie zylių gyvenimą – kas vyksta inkilėliuose, kada ir kaip ji peri jauniklius, sužinojau, kad yra net 8 skirtingos zylių rūšys, kad zylės inkile sudeda skirtingus lizdelius iš skirtingų medžiagų.  Taip pat lektorė parodė, kokie inkilai joms yra tinkami ir kaip turi būti kabinami inkilai, įdomu buvo sužinoti,  kaip atliekami tyrimai.

Paroda ,,Ka pasėsi... 2024'' nustebino technikos gausa. Buvo labai idomu pamatyti ivairių firmų traktorius, kombainus, ivairias priekabas, priedus…Įspūdį paliko jų dydis ir įvairovė. Galima buvo įlipti į traktorių, išmėginti traktorininko kėdę ir pajausti šios technikos milžinišką dydį. Nesitikėjau, kad žemės įdirbimui reikalinga tokia įvairi įranga. 

Justina P., Ig kl.

Klausiausi dviejų paskaitų – apie modernią techniką ir sumaniąsias technologijas augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiuose bei palydovų naudojimą valdant žemės ūkio mašinas. Paskaitas skaitę dėstytojai pateikė daug faktų, kaip šiuolaikinės technologijos padeda efektyviau auginti galvijus, gauti didesnį pieno kiekį, sunaudojant mažiau pašarų, o augalininkystėje mažiau trąšų ir energijos. Žemės ūkio paroda ,,Ką pasėsi …2024 “ buvo įspūdinga. Nesitikėjau pamatyti tiek daug technikos bei padargų. Man labai patiko naujas traktorius „Deutz Fahr 7250ttv warrior“. Didelį įpspūdį paliko „Johndeere x9“ kombainas, kuris turi beveik 700 arklio galių ir 16 tūkstančių 200 litrų talpos bunkerį grūdams. Čia lankiausi pirmą kartą. Dabar žinau, kas tai per paroda ir patarsiu visiems, kurie ūkininkauja, būtinai joje apsilankyti.

Mantas L., IIg kl.

Buvau parodoje ,,Ką pasėsi 2024". Dar nemačiau tiek daug įvairios technikos, visokių naujovių ir nematytų dalykų, kurie gali būti naudingi ir pritaikyti ūkiuose. Paroda buvo labai įtraukianti… turėjau galimybę ne tik apžiūrėti, paklausti ir sužinoti, bet ir dalyvauti įvairiose loterijose bei žaidimuose. Dviejuose iš jų pavyko laimėti prizus -  „HegvitaAgro" raktų pakabuką ir plakatą su visais ,,JhonDeer“ traktorių modeliais ir versijomis. Tuo labai džiaugiuosi. Ši paroda labai patiko, tokioje parodoje apsilankyčiau dar kartą.

Kadangi domina gamta ir gamtos mokslai, pasirinkau gamtos mokslų eksperimentinę klasę. Jos mokniams buvo surengta paskaita apie tai, kas vyksta zylės lizde. Supratau, kaip reikia  iškelti inkilus, kaip sužinoti, kiek vadų buvo išperėta per metus, kokios rūšys pačios rečiausios ir pačios dažniausios, kaip atskirti tam tikras zylučių rūšis.

Aidas Č., Ig kl.

 

 

 

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vainikevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos