Demokratijos ir ugdymo karjerai pamoka seniūnijoje

Puiki galimybė integruoti mokomųjų dalykų ugdymo(si) turinį, plėsti mokinių ugdymo karjerai kompetencijas, didinti mokymosi patrauklumą ir motyvaciją yra išvykos bei pažintiniai vizitai, ugdymosi veiklos ne tik klasės erdvėse.

Tad 4-os klasės mokiniams kartu su mokytoja Gitana Šuminiene organizavome veiklą Dusetų seniūnijoje – susitikome su Dusetų seniūnu gerb. Dariumi Steponavičiumi. O integravome lietuvių kalbos, pasaulio pažinimo bei ugdymo karjerai pamokas.

Su seniūnu jo kabinete

Susitikimo tema ,,Vietos savivalda: seniūnija ir jos darbuotojai“. Mokiniai susitikimui  ruošėsi itin kruopščiai – pasikartojo demokratijos sąvoką, pateikė demokratiją iliustruojančių pavyzdžių, prisiminė administracinį šalies suskirstymą, kas yra centrinė ir vietos valdžia, o sukūrę pasakojimą apie seniūno darbą, suformulavę ir užsirašę klausimus seniūnui apsilankė seniūnijoje.

Seniūno kėdę pasimatavo ir Adomas

Čia mokiniai skaitė ant kabinetų durų kabančias iškabas, skaičiavo darbuotojų kabinetus, aiškinosi čia dirbančių darbuotojų pareigas. Su seniūnu susitikome jo kabinete. Seniūnas aptarė savo kaip valstybės tarnautojo funkcijas, atsakomybes, papasakojo apie savo kasdienį darbą, paaiškino moksleiviams seniūnijos struktūrą, darbuotojų pareigas, pasidalino savo džiaugsmais ir rūpesčiais. Užduodami klausimus mokiniai aiškinosi, kokios žinios ir gebėjimai, asmeninės savybės reikalingi seniūnui, kaip vyksta kandidatų į seniūno pareigas atranka, domėjosi seniūno laisvalaikiu, pomėgiais. Palygino savo įsivaizdavimą apie seniūno ir seniūnijos darbą su gauta informacija.

Užduotis mokiniams

Antroje susitikimo dalyje gerb. seniūnas pakvietė ketvirtokus į susirinkimą. Atlikę užduotį ,,Jei būčiau seniūnu...“ mokiniai pateikė savo pasiūlymus, kaip pagerintų Dusetų seniūnijos gyventojų gyvenimą, juos išsigrynino ir balsavo už jiems labiausiai patikusią idėją, taigi išsiaiškino sprendimų priėmimo principus ir praktiškai juos išbandė.

Dar daug kitų dalykų tądien mokėsi, sužinojo ir patyrė ketvirtokai. Beveik visi ,,matavosi“ seniūno kėdę, telefonu skyrė užduotis, tyrinėjo seniūno kabinetą... Integruotos veiklos metu mokiniai plėtė pažinimo, komunikavimo, pilietiškumo bei kūrybinę kompetencijas.

Balsavimas už geriausią idėją

Dėkojame gerb. Dariui Steponavičiui už mums skirtą laiką, malonų ir draugišką bendravimą, gebėjimą sudėtingus dalykus paaiškinti paprastai ir suprantamai, kantrybę ir dėmesį – užrašytą palinkėjimą kiekvienam mokiniui.

Dalinamės ketvirtokų įspūdžiais:

Man patiko sėdėti Dariaus Steponavičiaus kėdėje. Sužinojau, kad seniūnas dirba nuo 8 val. iki 17 val., o kai reikia, tai ir daugiau, o seniūnijoje dirba 7 žmonės. Kad taptum seniūnu, reikia laikyti egzaminą ir būti geriausiu konkurse. Noriu tapti seniūnu ir įrengti vandens parką. Manau, kad seniūno darbas yra sunkus.

Augustas

Sužinojau, kad Dusetų seniūnijai priklauso  ne tik Dusetų miestas, bet ir kaimai, ir viensėdžiai. Supratau, kad nėra taip, kad žmonės išrenka seniūną, o žmonės, kurie nori tapti seniūnu, dalyvauja konkurse ir laimėjęs žmogus tampa seniūnu.

Lugnė

Sužinojau, kad seniūnui reikia mokėti daug dalykų – lietuvių kalbą, matematiką, domėtis pasauliu. Mes jo klausinėjome visokiausių klausimų, matėm, kad jis buvo laimingas ir mums mielai atsakinėjo. Buvo linksma... Paskui salėje atlikome užduotį ,,Jei būčiau seniūnu...“ ir mes visi rašėme, ką padarytumėme, jei dirbtume šį darbą. Tada balsavome. Dauguma statytų vandens parką.

Liepa

Galvojau, kad Dariaus Steponavičiaus kabinete yra kopėčios ir minkšta kėdė. Bet paaiškėjo, kad seniūno kabinete šių daiktų nėra. Yra du kompiuteriai ir du telefonai. Jie reikalingi darbui.

Rugilė

Supratau, kad seniūnas turi baigti universitetą ir išlaikyti tam tikrus egzaminus. Be to, dabar žinau, kaip priimami sprendimai. Aš apsidžiaugiau, kad seniūnas man pasirašė ir užrašė palinkėjimą. Užrašė palinkėjimą ne tik man, bet ir kitiems.

Adomas

Sužinojau, kad pas seniūną kasdien ateina žmonės, taigi, jis privalo mokėti išklausyti ir suprasti juos. Jį liūdina pikti žmonės, o džiugina linksmi ir laimingi. O pirmas darbas, kurį jis padaro atėjęs į darbą, tai – apeina Dusetas. Tada duoda užduotis, ką reikia atlikti. Įdomu, kad penktadieniais seniūnas gali nedėvėti kostiumo. Pamačiau jo kabinete netikėtą daiktą – seifą ir sužinojau, kokie dokumentai ten yra saugomi. Man labai patiko ši ekskursija.

Smiltė

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos