Daugiau apie mokymosi galimybes ir darbo pasaulį

Prie Lietuvos parodų ir kongresų centro LITEXPO

Viena iš  ugdymo karjerai kompetencijų – mokymosi galimybių ir darbo pasaulio pažinimas. Tai svarbu siekiant jaunuoliams susikurti teisingą viziją apie savo ateitį bei išsikelti realistiškus tikslus. Kad ši vizija taptų realybe, jaunam žmogui jau dabar aktualu domėtis studijų pasiūla, rinkti informaciją, įvertinti savo turimus gebėjimus ir jų pritaikomumą ateities profesijai, konsultuotis su ekspertais, savo sričių žinovais.

Paroda - galimybė pabendrauti su aukštųjų ir profesinių mokyklų atstovais

Puiki vieta ir galimybė tai pažinti  - mokymosi, žinių ir karjeros planavimo paroda ,,Karjera ir studijos 2023”, vykusi paskutinėmis kovo dienomis Vilniuje. Šioje parodoje ketvirtadienį (kovo 30 d.) lankėsi ir gimnazijos III –IV g klasių mokinių grupė.

Spaustuvėje UAB "Grafija"

Moksleiviai galėjo čia gauti reikalingą informaciją ir patarimus apie  aukštosiose mokyklose- kolegijose ir universitetuose bei profesinio mokymo įstaigose siūlomas studijų/mokymo programas, priėmimo tvarką, stojimų eigą, pasirengimą studijoms, patį studijų procesą, įsidarbinimo galimybes baigus studijų/mokymo programą.

Vilniaus kolegija daugelį sudomino robotikos dalykais

Be to, paroda kvietė moksleivius į įvairias paskaitas, diskusijas,  veiklas - stebėti chemijos ir fizikos eksperimentus, pažinti ugniagesio, pasieniečio, muitinės ar policijos darbuotojo, vadovybės apsaugos pareigūno darbo ypatybes, susipažinti su darbo priemonėmis, pvz. endoskopinei operacijai bei kraujo mėginiams paimti reikalinga įranga, ją išbandyti ir pan.

Paskaitoje apie motyvacinio laiško rašymą

Vaizdą ir supratimą apie darbo pasaulį - įmonėje dirbančius darbuotojus, jų atranką, jiems keliamus reikalavimus, motyvavimo sistemą, darbo sąlygas, čia veikiančią įrangą praplėtėme lankydamiesi vienoje iš didžiausių Lietuvos spaustuvių – UAB Grafija. Įmonė teikia komercinės, reklaminės, saugios spaudos plastikinių kortelių gamybos paslaugas, taip pat gamina pakuotes įvairiems maisto produktams.

Išbandyti 3D akiniai relaksacijai ir jų poveikis emocinei savijautai

Esame dėkingi UAB Grafija komercinės spaudos gamybos vadovui Dmitrij Malinin ir personalo vadybininkei Eglei Žvirblienei už mums skirtą laiką - turiningą ir įdomią ekskursiją, nuoširdų ir šiltą bendravimą, sudarytas sąlygas arčiau pažinti darbo tikrovę bei galimybes plėsti mokinių ugdymo karjerai kompetencijas.

Paimti kraujo mėginį išbandyta praktiškai


Siekiančius labiau pažinti save konsultavo karjeros specialistai

Dėkoju mokiniams pasidalijusiems savo įžvalgomis apie šią išvyką:

Paroda ,,Studijos ir karjera” Litexpo centre man buvo maloni staigmena ir patirtis. Tiek daug žmonių ir mokymo įstaigų vienoje vietoje! Labiausiai mane sudomino policijos ir kariuomenės paeigūnai, taip pat pabendravau su pasienio apsaugos, LR Prezidento ir kitos vadovybės apsaugos tarnybos atstovais, kalėjimų prižiūrėtojais ir kitais pareigūnais. Galėjau apžiūrėti ginklus, išsiaiškinti, kaip jie veikia., sužinoti, kas svarbu šioje tarnyboje dirbantiems asmenims. Atstovai iš Vilniaus kolegijos sudomino mane robotikos ir programavimo dalykais. Suprogramavau roboto ranką taip, kad paimtų kaladėles, padariau bokštą. Prie VDU (Vytauto Didžiojo universitetas) atlikau chemijos eksperimentą - išmatavau cukrų vynuogių sultyse. Visus lankytoju linksmino šuo  robotas. Buvo smagu! Kitais metais vėl norėčiau vykti  į tokią parodą.

Vladas Minickas, IIIg kl. mokinys

Ši paroda – galimybė pažinti daugybę profesijų. Galėjau ne tik pasikalbėti su aukštųjų mokyklų atstovais bei sužinoti rūpimą informaciją, tačiau ir praktiškai išbandyti veiklas, su kuriomis kasdien susiduria įvairių profesijų specialistai. Kadangi svarstau sieti savo ateitį su sveikatos studijų sritimi, išnaudojau galimybę pasimokyti imti kraują iš venos ir įsitikinti, jog nepabūgčiau to padaryti. Taip pat naudingų žinių  įgijau ir iš aplankytų paskaitų, tokių kaip „Kaip parašyti geriausią motyvacinį laišką?“ bei „Sąmoningai mokykimės kartu!“. Manau, patirtys Litexpo bus vertingos, kai teks pasirinkti savo kelią. Išvykos įspūdžius dar labiau sustiprino apsilankymas spaustuvėje. Ekskursija privertė susimąstyti, koks ilgas ir sudėtingas maisto pakuočių gamybos procesas... Buvo įspūdinga matyti, kaip ant aliuminio lakšto atspaustas vaizdas virsta pakuote iš popieriaus. Šis darbas reikalauja daug techninių žinių ir atsakingumo, be kurių viskas nevyktų taip sklandžiai. Diena buvo turininga ir turtinga patirtimis, tad visa tai atpirko mano nuovargį.

Austėja Gaulytė, IVg kl. mokinė

Išvyką vertinu teigiamai. Parodoje ,,Karjera ir studijos 2023”, vykusioje Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo, lankiausi pirmą kartą. Dabar žinau, koks tai renginys, ką ten veikia  parodos dalyviai ir lankytojai. Lankiausi keliose paskaitose, pabendravau su Vilniaus universiteto atstovais, daugiau sužinojau apie mane dominančią studijų programą. Vizitas spaustuvėje taip pat padarė įspūdį – pamačiau ir sužinojau, kaip gimsta pakuotė maistui. Tiesa, įrengimų skleidžiamas garsas šiek tiek trikdė, tačiau dabar žinau, kaip gaminami šios įmonės gaminiai, kokia įranga ir kokios žaliavos reikalingos gamybai, kaip patalpose palaikoma reikiama drėgmė ir kodėl tai reikalinga. Išvyka praplėtė mano akiratį. Į tokią parodą važiuočiau dar kartą, tik turėčiau geriau susiplanuoti savo laiką, kad galėčiau dar daugiau visko išgirsti ir pamatyti.

Mindaugas Paurys, IIIg kl. mokinys

Paroda ,,Studijos ir karjera 2023” padėjo man labiau suprasti,  ką noriu veikti ateityje, sužinoti apie mano galimybes Lietuvoje ir užsienyje. Bendravau su įvairių universitetų, kolegijų atstovais, aiškinausi dalykus, susijusius su mane dominančiomis studijų kryptimis bei studijų programomis, sužinojau, jų turinį, mąsčiau apie mane laukiantį pasirinkimą. Paskaitoje ,,Kaip parašyti geriausią motyvacinį laišką?” supratau, kaip tai padaryti, o ,,Pasruošk matematikos egzaminui su KTU” gavau patarimų, kaip jam sėkmingai pasiruošti. Taip pat sudomino paskaita ,,Kova su klimato krize – mūsų visų reikalas”, kuri privertė susimąstyti apie klimato kaitos pasekmes ir svarbą mūsų gyvenime. Po parodos išvykome apžiūrėti trečios pagal dydį Lietuvoje spaustuvės. Net neįsivaizdavau, kiek darbo ir pastangų reikia įdėti į produkto - pakuotės gamybą. Išsiaiškinome, kokiu ritmu veikia spaustuvė, kokio išsilavinimo reikia čia dirbantiems darbuotojams, kaip ir už ką jie yra skatinami, kokios žaliavos naudojamos pakuočių gamybai, Nustebau, kad gamyboje naudojamos tik keturios spalvos, pamačiau, kaip atrodo ekologiška pakuotė ir kokiu būdu nuo pakuotės pagrindo turi būti atskirtas plastikas. Didžiausią įspūdį padarė moderni įranga ir žmogaus darbą pakeitę robotai.

Junona Labutytė, IIIg kl. mokinė

Paroda ,,Karjera ir studijos”, vykusi Litexpo, sukėlė daug minčių, emocijų ir privertė susimąstyti apie tam tikrus dalykus. Parodoje dalyvavusių mokyklų atstovai entuziastingai pasakojo apie studijų programas, jų patrauklumą, studijų ir darbo galimybes Lietuvoje ir užsienyje. Paskaita ,,Sąmoningai mokykimės kartu!” leido suprasti, kad tinkamas studijų pasirinkimas veda į karjeros ir asmeninę sėkmę. Patiko tai, kad parodoje galėjau sužinoti ne tik apie dalykus, susijusius su tolimesniu mokymusi, bet ir klausytis paskaitų kitomis man rūpimomis temomis, pavyzdžiui apie pasaulio klimato atšilimo žalą mūsų planetai. Įdomus buvo ir vizitas vienoje iš didžiausių spaustuvių Lietuvoje - UAB Grafija. Buvome supažindinti su įmonės gaminių asortimentu, gamybos apimtimis, eksporto kryptimis, darbo įmonėje specifika. Joje mes sužinojome apie tai, kaip gaminamos pakuotės maistui, kodėl šioje įmonėje  tokia svarbi  darbo sauga. Darbo sauga reikalavo ir mums vilkėti specialią aprangą, kadangi spaustuvė gamina pakuotes maistui. Pamatėme sparčiai dirbančius  įrenginius, dalis iš jų – robotai, sužinojome, koks ilgas jų projektavimo ir paleidimo laikas, kodėl dirbant šioje srityje reikalingos techninės ir inžinerinės žinios. Taigi, ši išvyka buvo itin informatyvi ir naudinga.

Ugnė Asipauskaitė, IIIg kl. mokinė

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovitos Vainikevičiūtės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos