Paskaitoje apie darbo rinkos poreikius ir tendencijas

Žinojimas,  kokia kryptimi vystosi  šiandieninė pasaulio ir Lietuvos darbo rinka, kokių specialistų jai reikia šiuo metu ir kokių poreikis augs ateityje, kas lemia jos pokyčius, yra itin svarbus dalykas renkantis studijų sritį bei kryptį bei priimant profesijos pasirinkimo sprendimus. Tai žinoti ypač aktualu būsimiesiems ir dabartiniams abiturientams, kurie šiek tiek daugiau nei po mėnesio rinksis brandos egzaminus. Ne mažiau svarbu tai ir dešimtokams, šiais mokslo metais įgysiantiems pagrindinį išsilavinimą ir darysiantiems tolimesnius sprendimus ir pasirinkimus.

Robotai visko nepakeis

Tad siekdami plėsti kompeteniją pažinti karjeros galimybes, t. y. analizuoti darbo pasaulio kaitos tendencijas, įvertinant jų galimą poveikį asmeninei karjerai įgyvendinti II-IVg klasių mokiniams organizavome susitikimą su Užimtumo tarnybos Panevėžio klientų aptarnavimo departamento Utenos jaunimo užimtumo skyriaus vyr. specialiste Kristina Kuzmickiene.

Svečiuose užimtumo tarnybos vyr. specialistė Kristina Kuzmickienė

Paskaitoje ,,Šiandieninės darbo rinkos poreikiai ir tendencijos“ specialistė aptarė automatizacijos ir skaitmenizacijos poveikį pasaulinei darbo rinkai, įvardijo prioritetinius Lietuvos ekonomikos sektorius, pristatė konsultacinių centrų vystymosi tendencijas, supažindino su pelningiausiomis profesijomis, informavo apie paklausiausias šių metų I-ojo pusmečio profesijas Lietuvoje, diskutavo su mokiniais apie jau nykstančias profesijas ir apie tas, kurių niekada nepakeis robotai, paaiškino mokiniams, kodėl darbo rinkai yra ir bus reikalingi daugiakalbiai talentai, ne tik anglų kalbą, bet ir kitas užsienio kalbas mokantys specialistai.

Užduotis paskaitos dalyviams

Be to, analizuoti šiandieninei darbo rinkai reikalingiausi darbuotojų įgūdžiai, tarp kurių - mokėjimas mokytis visą gyvenimą – nuolat gilinti ir atnaujinti žinias - sąlyga sėkmingai karjerai. Prognozuojama, kad dabartiniai jaunuoliai savo profesiją ar jos kryptį per visą savo darbinės karjeros kelią turės keisti apie penkiolika kartų, tad tik mokydamiesi visą gyvenimą galės prisitaikyti prie rinkos pokyčių ir poreikių.

Pristatytos nykstančios profesijos

Dėkojame viešniai iš Užimtumo tarnybos už bendradarbiavimą bei nuoširdų bendravimą su mūsų mokiniais. Esu tikra, kad mokiniai ugdėsi pažinimo kompetenciją ir plačiau pažino karjeros galimybes, o susitikimo metu įgytos žinios jiems padės priimti atsakingus ir labiau apgalvotus sprendimus tiek renkantis brandos egzaminus, tiek ir būsimą studijų kryptį.

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nors tam tikra informacija man jau buvo žinoma, paskaita man suteikė daug naujų žinių. Aš sužinojau, kokių profesijų žmonių Lietuvoje labiausiai trūksta, kad gyvybės ir sveikatos mokslų bei inžinerijos sritys Lietuvoje yra perspektyviausios. Įdomu buvo nagrinėti žemėlapį, kuriame atsispindėjo, kaip vystosi ūkio sektoriai atskiruose Lietuvos regionuose.

Keista buvo išgirsti, kad viena iš nykstančių profesijų yra banko paslaugų teikėjai. Taip pat dabar daugiau žinau, kokius darbus pakeis robotai, o kokių darbų ir kokių profesijų specialistų niekada nepakeis jokios technologijos ir jie visada bus reikalingi. Manau, paskaita man ir kitiems buvo naudinga, juk laukia brandos egzaminų ir profesijos pasirinkimas.

Mindaugas Paurys, IVg klasė

Paskaita buvo tikrai naudinga mano amžiaus jaunuoliams, kuriems netrukus teks pasirinkti savo gyvenimo kelią. Paskaitoje aptarėme, kokios profesijos yra perspektyviausios ir kokių specialistų šais laikais reikia labiausiai. Įdomu, kad nors ir keičiasi technologijos, o daugumą profesijų atstovų pakeis robotai, tačiau jiems bus reikalingi specialistai, kurie juos galėtų prižiūrėti. Sužinojau, kas darbo pasaulyje bus naujo ateityje ir kokios profesijos išnyks. Manau, tokios paskaitos yra naudingos ir jų reikia daugiau. Galvoju, kad tai gera pagalba tinkamai pasirinkti.

Mantė Razmanavičiūtė, IIIg kl. mokinė

Manau, paskaita tikrai buvo naudinga, nes svarbu yra turėti planą savo ateičiai. O planuoti pavyks geriau, jei žinosiu, kas vyksta darbo pasaulyje. Sužinojau, kad teks dažnai keisti darbą, profesiją, supratau, kad nuolat teks mokytis. Be to, net ir turint aiškų norą ir karjeros planą, naudinga turėti ir atsarginį planą, nes ne visada gali susiklostyti taip, kaip nori. Tačiau svarbiausia turėti svajonę, tikslą ir nebijoti jo siekti, siekti to, kas patinka ir to, ko nori. Sėkmė lydės tada, kai būsi geriausias savo srityje. 

Uršulė Krikčionaitytė, IIg kl. mokinė

Penktadienį 10-os, 11-os ir 12-os kl. mokiniai turėjo galimybę sužinoti apie tendencijas darbo rinkoje. Užimtumo tarnybos atstovė supažindino su reikalingiausiomis, populiariausiomis, pelningiausiomis profesijomis, aptarė, kokios profesijos artimiausiu metu išnyks, o kokias pakeis arba jau keičia robotai. Sužinojau naują dalyką – kokie ūkio sektoriai kokiuose miestuose yra vystomi. Tai leidžia ne tik žinoti miesto ar regiono specializaciją, bet ir pačiam nuspręsti, kurioje vietoje labiau norėtųsi dirbti ir gyventi. Išsiaiškinome, kad mokant daugiau užsienio kalbų lengviau įsidarbinti tarptautinėse įmonėse. Manau, kad ši paskaita buvo naudinga ir informatyvi, nes paskutinėse klasėse dažnai patiriama įtampa, sunku apsispręsti, ką studijuoti, tad tokios paskaitos padeda daryti sprendimus.

Deimilė Pivoriūnaitė, IIIg kl. mokinė

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vainikevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos