Susitikta su atstovu iš Europos Komisijos

Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoje spalio 9 d. lankėsi Ignas Jonynas – Europos Komisijos Generalinio sekretoriato Krizių valdymo skyriaus vedėjo pavaduotojas. Jis susitiko su IIg-IV g kl. mokiniais. Susitikimo tema - ,,Pasaulio tendencijos, Europos ateitis ir Aš“. Svečias pristatė Europos Sąjungos politinius prioritetus, aptarė procesus, kurie šiandien ypatingai veikia visą pasaulį, Europą, mus pačius ir turės įtakos mūsų ateičiai. Tai globalizacija, digitalizacija bei klimato kaita. Gerb. Ignas Jonynas suprantamai ir vaizdžiai papasakojo, kokį poveikį šie procesai turi jo paties gyvenimui. Susitikimo metu atkreiptas dėmesys demografinei padėčiai pasaulyje, aiškintasi demografinės pasaulio tendencijos - Europos žemyno senėjimo priežastys ir pasekmės ekonominiam bei socialiniam Europos žemyno vystymuisi, keliai šiai problemai spręsti. Be to, paminėtos ir svarbiausios geopolitikos aktualijos, tarp jų būsimi JAV Prezidento rinkimai bei jų įtaka JAV užsienio politikai, ES šalių  požiūris į Ukrainos karą, migrantų problema ES. Diskutuota apie artėjančius rinkimus į Europos Sąjungos parlamentą, ES piliečių galimybę dalyvauti priimant ES poltinius sprendimus. Susitikimą paįvairino trumpa viktorina apie ES istoriją ir politiką bei prizai už teisinagai atsakytus klausimus.

Svečiuose Ignas Jonynas - Europos komisijos atstovas  

Neapsieita ir be klausimų apie gerb. Igno karjerą - išsilavinimą, užsienio kalbų mokėjimą, asmenines stiprybes, didžiausius gyvenimo pasiekimus, gebėjimą planuoti laiką bei suvaldyti stresą, kurio gerb. Ignui kaip Europos komisjos Krizių valdymo darbuotojui kasdieniniame darbe tikrai nestinga.

Prisiminimui - puodelis

Dėkojame gerb. Ignui už malonų ir nuoširdų bendravimą su mokiniais, pozityvizmą ir gerą nuotaiką, puikų asmeninį pavyzdį, kaip įgyvendinti savo siekius. Esu tikra, kad susitikime dalyvavę mokiniai pagilino savo pažinimo, komunikavimo bei pilietines kompetencijas, o asmeninis Igno pavyzdys suteiks mokiniams pasitikėjimo ir įkvėpimo siekti užsibrėžtų tikslų.

Susitikimo dalyviai

 

Mokinių refleksija

Susitikimas su Europos Komisijos atstovu Ignu paliko gerą įspūdį. Paskaita ne tik įdomi, bet ir pozityvi, svečias nestokojo humoro. Drąsiai atsakydavo į mokinių užduotus klausimus. Aš išgirdau naują, dar negirdėtą terminą – digitalizaciją- ir supratau,  kad šia sąvoka apibūdinamas procesas, kuris apima žmonių naudojimosi išmaniaisiais prietaisais plitimą. Sužinojau, su kokiomis ekonominėmis ir politinėmis problemomis Europa susidurs ateityje. Neišvengiama klimato kaita, žmonių populiacijos senėjimas, įtampa tarp šalių.

Įspūdingas svečio karjeros kelias, išsilavinimas, gebėjimas siekti tikslo. Įdomu buvo sutikti savimi pastikintį, atsakingai dirbantį, iššūkių priimti nebijantį žmogų. Įdomu ir tai, kad gerb. Igno šaknys yra Zarasų krašte, o Covid pandemijos laiką išnaudojo dar ir mokymuisi Zarasų profesinėje mokykloje, kur mokėsi ūkininkavimo.

Mindaugas Paurys, IV g kl.

Gimnazijoje lankėsi Ignas Jonynas – Europos Komisijos Generalinio sekretoriato Krizių valdymo skyriaus darbuotojas, ne tik darbuotojas, bet ir šio skyriaus vadovo pavaduotojas. Susitikimo metu buvo aptartos įvairios ekonominės ir politinės problemos, jų poveikis Europai ir visam pasauliui. Susitikimo metu susimąsčiau apie globalizacijos poveikį mano gyvenimui.  Sužinojau, kuo užsiima Krizių valdymo skyrius, kuo jis svarbus, su kokiais iššūkiais teko susidurti šio skyriaus darbuotojams. Naudinga buvo išgirsti Igno patarimų apie laiko planavimą, streso įveikimą, padrąsinimų siekti savo tikslų.

Ugnė Asipauskaitė, IV g kl.

Susitikimas prasidėjo įdomiai ir patraukliai – dalyvavome smagioje viktorinoje apie Europos Sąjungos istoriją ir jos vykdomą politiką. Vėliau kartu su gerb. Ignu Jonynu kalbėjomės apie labai rimtus dalykus – globalizacijos poveikį ekonomikai, politikai, kultūrai, digitalizacijos procesus, klimato kaitą, bandėme diskutuoti, kaip visa tai paveiks pasaulio ir Europos ateitį bei mūsų asmeninį gyvenimą.

Galvoju, kad gerb. Ignas mus sudomino, įtraukė, paskatino susimąstyti… Be to, sužavėjo charizmatiška Igno asmenybė, jo išsilavinimas, pasiekimai, požiūris į gyvenimą, darbą bei pasitaikančius sunkumus, kurį jis apibūdino anglų kalbos žodžiu ,,funny”, t. y.  gyventi ir dirbti smagiai, su pasimėgavimu ir lengvai.

Man patinka toks gerb. Igno požiūris ir motyvuoja siekti savo tikslo, skatina pamatyti kitas pasaulio spalvas.

Junona Labutytė, IV g kl.

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos