Apie pažintinį vizitą į UAB „Utenos trikotažas“

Pažintiniai vizitai į įmones  - ne tik galimybė plėsti ugdymo karjerai kompetencijas, bet ir puiki proga integruoti mokomuosius dalykus. Šįsyk integravome ekonomikos ir technologijų (mokiniai pasirinkę konstrukcines medžiagas) dalykus, o vykome į UAB Utenos trikotažas.

Prie UAB „Utenos trikotažas“ kaledų eglutės

Vizito tikslas – susipažinti su tekstilės pramone ir jos apimtimis, gaminių gamybos procesu ir jame taikomomis technologijomis, sužinoti apie karjeros galimybes ir darbo sąlygas šioje įmonėje.

Pirmoje susitikimo dalyje personalo vadybininkė gerb. Ingrida Pelakauskienė pristatė UAB Utenos trikotažas veiklą, įmonės vertybes, pagrindinius principus, kuriais vadovaujasi įmonė organizuodama savo darbą, paaiškino, kuo ši įmonė išsiskiria iš kitų tekstilės gaminius gaminančių įmonių. Daug dėmesio skyrėme karjeros galimybėms, aptarėme darbo šioje įmonėje pozicijas, išsilavinimą ir reikalavimus čia norintiems dirbti darbuotojams, profesinį ir aukštąjį išsilavinimą turinčių darbuotojų, gamyboje ir administracinį darbą dirbančiųjų santykį.

Užsukome į cheminę laboratoriją

Pažintį su įmone, tiksliau su gamybos procesu, tęsėme ekskursijoje po gamybos padalinius ir cechus. Turėjome progą pamatyti, kaip atsiranda gaminys: kaip verpalai tampa trikotažu, t. y. megztu audiniu, kokiu būdu jie yra dažomi, džiovinami, lyginami, kaip sukirptos automatinėmis mašinomis detalės siuvimo ceche virsta madingais gaminiais. Čia radome ir chemijos laboratoriją, kurioje ruošiami ir išbandomi dažai audiniams.  Logistikos padalinyje aptarėme gaminių logistikos klausimus.

Dažymo ceche

Grįžę į susirinkimų salę, uždavėme mums rūpimus klausimus. Domėjomės, kaip motyvuojami darbuotojai, kaip sprendžiama rūkymo problema, ar įmonė turi ketinimų plėstis, kokią dalį darbų atlieka mašinos, kurią vietą visoje Lietuvos tekstilės pramonėje užima UAB Utenos trikotažas, kaip įmonės darbuotojai prisideda prie savanorystės akcijų.

Ingrida papasakojo ir apie savo – personalo vadybininkės darbą, šiai pozicijai reikalingas asmenines savybes ir gebėjimus, pagrindines savo darbo funkcijas – tarpininkavimą tarp gamyboje dirbančių darbuotojų ir vadovybės bei personalo atrankos darbą, pasidalino, kas ją darbe labiausia džiugina, o kas liūdina.

Siuvimo padalinyje

Dėkojame gerb. Ingridai Pelakauskienei už turiningai praleistą laiką UAB Utenos trikotažas, nuoširdumą ir šilumą, draugišką bendravimą, už galimybę arčiau pažinti darbo pasaulį, praplėsti savo ekonomikos ir technologijų dalykų  žinias – ugdytis pažinimo, emocinę socialinę bei sveikos gyvensenos kompetencijas.

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Pirmadienį su klase vykau į įmonę Utenos trikotažas. Jau atidarius duris padvelkė šiluma, jaukumu ir kvapnia kava. Pažintį su įmone pradėjome nuo skaidrių - mums trumpai pristatė įmonės ypatumus. Tarp jų – tvarumas ir ekologija. Sužinojau, kad Utenos trikotaže ne vien tik siuvimo cechas, siuvimo mašinos ir prie jų dirbančios siuvėjos.  Įmonėje yra ir kitų erdvių bei daugybė įrengimų – mezgimo, skalbimo mašinų, dažymo įrenginių… Turėjome galimybę iš arčiau stebėti mezgimo mašinų darbą, paliesti trikotažinius audinius, palyginti, kuo medvilninis audinys skiriasi nuo audinio su elastanu. Įdomu, kad čia dirba ir dizaineriai.  Sužinojau, kaip ant audinio daromi įvairūs užrašai, piešiniai.

Džiaugiuosi, kad dabar daugiau žinosiu, kas yra Utenos trikotažas ir kiek ten visko įdomus. Man labai patiko mūsų ekskursijos vadovė, kuri mums viską aprodė ir išsamiai papasakojo, atsakė į mūsų klausimus. Man ekskursija labai patiko, buvo daug informacijos ir džiugu, kad ten nuvykome.

Gabija Visockaitė, II g klasė

Džiaugiuosi turėjusi  progą apsilankyti vienoje didžiausių Lietuvos ir Europos tekstilės įmonių. Nuvykus ten mus pasitiko maloni gidė. Ji įdomiai pristatė įmonę ir karjeros galimybes. Dabar žinau, kad čia dirba įvairių profesijų žmonės, koks išsilavinimas reikalingas darbuotojams. Smagu, kad viską galėjome apžiūrėti iš arti, paliesti audinius, juos palyginti… pamatyti, kaip dažomi audiniai, išsiaiškinti, kodėl erdvėse stovi skalbimo mašinos, sužinoti, kaip šiaušiama medžiaga džemperiams. Dabar suprantu, kaip gaminami drabužiai iš trikotažo, ir kad jų kelias iki pirkėjo gana ilgas. Įdomu buvo užduoti klausimus ir išgirsti išsamius atsakymus.

Goda Sokolovaitė, II g klasė

Buvo labai įdomu pažinti įmonę iš arčiau. Sužinojau, kaip vyksta visas trikotažinio drabužio gaminimas. Pamačiau įvairių įrenginių, kurie reikalingi  drabužio gamybai. Anksčiau išgirdusi pavadinimą Utenos trikotažas, galvodavau, kad ten yra tik viena patalpa, kurioje prie siuvimo mašinų palinkusios siuvėjos. Šiandien supratau, kad klydau. Čia ne tik siuva drabužius, bet ir gamina audinius, juos dažo, dekoruoja. Trikotaže dirba dizaineriai, yra chemijos laboratorija, kurioje  maišomi dažai audinių dažymui. Taigi, džiaugiuosi, kad turėjau progą naujoms patirtims ir galėjau sužinoti apie tai, ko dar nežinojau.

Greta Grižaitė, II g klasė

Pamačiau visą gamybos kelią, dabar žinau, kaip atsiranda drabužis. Įdomu buvo apžiūrėti mezgimo mašinas, išsiaiškinti, kaip jos veikia, kaip darbuotojas pastebi gedimą, sužinojau, kad yra speciali įranga, kuri naudojama audiniui velti. Iš tokio audinio yra siuvami džemperiai. Apsilankius dažymo ceche tapo aišku, kaip audinys įgauna kitą spalvą, o dekoravimo ceche supratau, kaip dekoruojamas audinys, kaip naudojami šablonai užrašo, piešinio ar emblemos atspaudui ant audinio. Labiausiai patiko logistikos salė – paskutinis gaminio kelio žingsnis, čia viskas tvarkingai sudėliota, taip pat smalsu buvo apžiūrėti įrenginį –metalo detektorių, kuris patikrina, ar gaminyje neliko aštrių daiktų, pvz. adatų.

Taip pat sužinojau, kaip motyvuojami įmonės darbuotojai kuo geriau dirbti. Tai kalėdinės dovanos, sveikatos draudimas, pigesnis maistas valgykloje, nebrangi kava ir dar daug kitų dalykų. Nesitikėjau, kad čia dirba daugiau nei 500 darbuotojų, o įmonei reikalingi įvairių profesijų darbuotojai.

Mantas Lukošiūnas, II g klasė

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos