Susiplanuok savo ateitį – ateik į Lietuvos kariuomenę

,,Susiplanuok savo ateitį – ateik į Lietuvos kariuomenę“ – tokia buvo IVg klaės mokinių susitikimo su Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Panevėžio regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus srž. Robertu Volkumi tema. Dvyliktos klasės jaunuoliams –aštuoniolikmečiams, kurie gali būti pašaukti atlikti nuolatinę privalomą pradinę karo tarnybą (privaloma tvarka šaukiami jaunuoliai LR piliečiai, 18-23 metų amžiaus nepriklausomai nuo to, ar gyvena Lietuvoje ar užsienyje), ši tema itin aktuali.

Susitikimo svečias - Lietuvos kariuomenės atstovas

Svečias paaiškino, kaip vykdomas šaukimas, kaip jaunuolis privalo elgtis patekus į šaukiamųjų sąrašą, kokiais atvejais karo tarnyba gali būti atidėta, kokia administracinė atsakomybė taikoma asmenims už šaukimo į pravalomą karo tarnybą vengimą. Buvo pristatyti ir kiti privalomos karinės tarnybos atlikimo būdai - Jaunesniųjų karininkų vadų mokymai (JKVM), kurie skirti aukštųjų mokyklų studentams arba aukštąjį išsilavinimą įgijusiems asmenims, tarnyba Krašto apsaugos savanorių pajėgose (KASP) – savanoriška nenuolatinė karo tarnyba bei studijos Lietuvos Karo akademijoje (LKA).

Lietuvos karo akademija

Aptarta galimybė karinę tarnybą atlikti savanoriškai (ja pasinaudoti gali ir merginos), kiekvieno pasirinkto kelio trukmė, sąlygos, reikalavimai, privalumai. Vienas iš atliktos nuolatinės privalomos pradinės karo tarnybos (NPPKT) privalumų – papildomi balai stojantiesiems į Lietuvos karo akademiją, Pasieniečių mokyklą bei kitas aukštąsias mokyklas. Sužinota ne tik apie papildomus balus... taip pat susipažinta su kariuomenės pradžiamokslio mokymosi turiniu, veiklomis ir laisvalaikiu tarnybos metu, Lietuvos karo akademijos studijų programomis.

Susitikimo dalyviai

Esu tikra, kad šis susitikimas pagilino mokinių gebėjimą planuoti savo karjeros kelią, kuris padės jiems nuspręsti, kada ir kokiu būdu jie atlks karinę tarnybą, praplėtė mokinių pažinimo bei pilietiškumo kompetencijas.

Buvo galimybė pasikonsultuoti asmeniškai

Dėkojame Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Panevėžio regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus srž. Robertui Volkui už šiltą bendravimą, mokinimas suteiktas žinias ir naudingus patarimus.

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Penktadienį (spalio 20 d.) į Dusetų Kazimiero Būgos gimnaziją buvo atvykęs Lietuvos kariuomenės atstovas. Susitikimo metu gerb. Robertas Volkus papasakojo mums daug įdomių dalykų apie privalomąją karo tarnybą, atsakė į rūpimus klausimus. Sužinojau, kaip ji vykdoma, kaip gyvena šauktiniai atlikdami tarnybą, su kokiais iššūkiais jiems tenka susidurti. Mane labiausiai domino, ar merginos gali atlikti tarnybą, kokia jų padėtis kariuomenėje, ar joms yra palengvinamos užduotys. Taip pat dabar turiu daugiau žinių dar apie vieną aukštąją mokyklą, t. y. Lietuvos karo akademiją. Manau, kad šis susitikimas buvo naudingas jaunuoliams, kurie netrukus bus pašaukti atlikti karinę tarnybą, kad išsklaidytų jų baimes apie kariuomenę bei paskatintų labiau planuoti savo ateitį.

Viltė, IVg kl. mokinė

Dalyvavau susitikime su Lietuvos Kariuomenės atstovu, kuris išsamiai paaiškino, ką turėčiau daryti ir kaip elgtis radęs savo vardą ir pavardę privalomosios karo tarnybos šauktinių sąrašuose. Manau, jog kiekvienas turi atlikti karinę tarnybą ir save išsibandyti. Įdomiausia buvo daugiau sužinoti apie studijas Lietuvos Karo Akademijoje, pasitikrinti ir pasitikslinti tas žinias, kurias jau apie mokymąsi šioje mokykloje turiu. Baigus gimnaziją turiu planų susieti savo ateitį su Lietuvos kariuomene, tad man šis susitikimas buvo labai naudingas. Be to, pažinau labai malonų ir draugišką žmogų.

Jonas, IVg kl. mokinys

 

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos