Apie savanorystės galimybes LRK

Balandžio 23 d. (antradienį) gimnazijoje svečiavosi Lietuvos Raudonojo kryžiaus (LRK) Utenos skyriaus savanorės ir šio skyriaus vadovė Edita Vaitasienė. Jos susitiko su 8, I – IIg kl. mokiniais. Viešnios pristatė organizacijos tikslus ir veiklas, LRK bendruomenės veiklos principus, papasakojo apie savo motyvus prisijungti prie LRK ir užsiimti savanoryste.

Pasakoja LRK Utenos skyriaus vadovė Edita Vaitasienė

Sužinojome, kad Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) — valstybės pagalbininkė humanitarinėje srityje siekianti apsaugoti žmonių gyvybes ir orumą, o išbandyti save savanoriai gali dalyvaudami įvairiose programose. Tarp jų - ,,Šilti apsikabinimai”, ,,Psichikos sveikatos”,,Stipri šeima”, Krizių ir ekstremalių situacijų valdymo, Prieglobsčio ir migracijos, Pirmosios pagalbos  bei Jaunimo programos. Taigi, savanoriai užsiima vienišų senjorų priežiūra, pagalba neįgaliems žmonėms ir jų šeimoms, pabėgėliams, prieglobsčio prašytojams bei migrantams, moko teikti pirmąją pagalbą, humanitarinę pagalbą pažeidžiamiausiems žmonėms Lietuvoje.

Gimnazijos viešnios - savanorės

Savanorės aptarė Jaunimo programos veiklas, į kurias yra ir pačios įsijungusios: organizuojamus užsiėmimus mokyklinio amžiaus vaikams apie pirmąją pagalbą, pasirengimą ekstremalioms situacijoms, pilietinių akcijų inicijavimą, dalyvavimą akcijose ir renginiuose… Merginos pakvietė mokinius prisijungti prie artimiausio LRK renginio Utenoje, vyksiančio gegužės 24-25 d., kurio metu prekybos centruose bus renkama humanitarinė parama, pasiūlė  užsiėmimų temų paketą, kuriuos galėtų pravesti mokyklos mokiniams.

Renginio akimirka

Be to, su mokiniais diskutuota tema ,,Kodėl gerus darbus daryti verta?”, o susitikimo pabaigoje panaudojant Kahoot programėlę surengta viktorina ,,Ką žinai apie LRK?”

Esu tikra, kad susitikimai su savanoriais – puiki proga puoselėti bendruomenės savanorystės kultūrą, plėsti mokinių supratimą apie savanorystę kaip galimybę labiau pažinti ir išreikšti save, savanorystę kaip privalumą tolimesniame karjeros kelyje, tai būdas pilietiškumo pagrindų pamokose patraukliai pateikti temą apie visuomenines organizacijas ir jų vaidmenį kuriant pilietinę visuomenę.

Susitikimo dalyviai - 8, Ig ir IIg kl. mokiniai

Dėkojame LRK Utenos skyriaus vadovei Editai Vaitasienei, savanorėms – Ievai, Viltei,  abiems bendravardėms Adrijanoms  už mums skirtą laiką, Utenos regioninio karjeros centro Veiklinimo koordinatorei Sniežanai Vaitasienei už bendradarbiavimą ir pagalbą rengiant LRK savanorių vizitą.

Dalinuosi mokinių įspūdžiais:

Susitikimas su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorėmis sukėlė daug minčių apie žmogiškumą bei bendruomenės stiprumą. Dažnai daug stiprybės ir vilties galima rasti bendruomenėje, kur žmonės susitelkia siekdami bendro gėrio. Žavi tai, kad savanoriai geba organizuoti ir mobilizuoti išteklius, kad padėtų stokojantiems ar patekusiems į krizinę situaciją. Stebino savanorių atsidavimas, kiek savo laiko, pastangų ir širdies skiria pagalbai tiems, kurie patiria sunkumus. Susimąsčiau apie humanitarinės pagalbos svarbą ir savo indėlį prisidedant prie kitų gerovės, Juk būdama aktyvi savo bendruomenėje ir teikdama pagalbą tiems, kuriems ji labiausiai reikalinga, galėčiau prisidėti prie bendro gėrio, supratau, kad net mažiausias mano darbas gali turėti didelės įtakos, tam kad  pasaulis būti geresnė vieta visiems čia gyvenantiems. 

Jų veikla tikrai įkvepia ir dar labiau skatina išmėginti savanorystę LRK. Be to, tai proga išbandyti save, rasti sau labiausiai tinkančią veiklą bei įgauti patirties.

Gabija Pronina, I g kl.

Buvo įdomu susitikti su LRK (Lietuvos Raudonasis kryžius) savanorėmis iš Utenos bei jų vadove ir daugiau sužinoti apie šios organizacijos įkūrėjus, veiklas, savanorių darbą. Dabar žinau, ką galėčiau ten veikti, kad turėčiau daug mokytis, pvz. kaip suteikti pirmąją pagalbą, žinau, kur rasti registracijos anketą, jei nuspręsčiau čia savanoriauti. Taip pat susipažinau su šios organizacijos pagrindiniais principais, tarp kurių- humaniškumas, nešališkumas, neutralumas, nepriklausomybė ir kt. O smagiausia buvo pasitikrinti savo žinias žaidžiant  Kahoot. Labiausiai džiaugėsi tie, kuriems pavyko laimėti prizines vietas. Dėkojame LRK už saldžias ir praktiškas dovanas. Galvoju, kad šis susitikimas tikrai paskatins mokinius ateityje prisijungti prie LRK.

Liucija Stasiulionytė, I g kl.

Tai buvo dar viena pažintis su savanoryste. Ne tik pažintis su veikla, kurią siūlo LRK organizacija, bet ir su šios organizacijos savanorėmis. Įdomu buvo sužinoti, kodėl merginos pradėjo savanoriauti, kas jas motyvuoja aukoti savo laiką ir energiją kitiems, kokia jų veikla. Taip pat praplėčiau žinias apie šią organizaciją, jos istoriją, įvairias programas, ypač apie Jaunimo programa, ką reiškia šios organizacijos logotipas – raudonas kryžius baltame fone. Merginos papasakojo, kad LRK savanoriai lanko senelius, vienišus žmones, padeda šeimoms, taip pat jos nuolat dalyvauja mokymuose, klausosi įvairių paskaitų. Ir mums, mokiniams pasiūlė įvairių temų užsiėmimus, pvz. ,,Kaip efektyviai planuoti laką?”, ,,Kaip suteikti pirmąją pagalbą?”, ,,Mūsų vertybės?” ir kt., kuriuos galėtų pravesti. Merginos buvo labai draugiškos, maloniai bendravo… įvėpė jų drąsa, juk savanorės – mano bendraamžės, taip pat dešimtokės, nebijančios iššūkių ir nestokojančios ryžto daryti gerus darbus. Nors esu jau patyrusi, kas yra savanorystė (praėjusią vasarą savanoriavau Bitininkų šventėje), galvoju, kad būtų naudinga išbandyti savo jėgas LRK, taip galėčiau labiau pažinti save ir kitus.

Gabija Visockaitė, II g kl.

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vainikevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos