Planuok ateitį

Spalio 11 d. (penktadienį) Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoje lankėsi Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos Panevėžio regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus vyresnieji verbuotojai kpt. Rasa Grigalienė ir srž. Renaldas Stuknys. Vizito tikslas – supažindinti abiturientus su nuolatinės privalomos pradinės karo tarnybos tvarka, šios tarnybos alternatyvomis bei karjeros galimybėmis Lietuvos kariuomenėje.

Daugiau apie kariuomenę jos leidiniuose

Su moksleiviais buvo aptarta nuolatinės privalomos pradinės  karo tarnybos trukmė, šaukimų datos, kaip reaguoti ir kur kreiptis gavus šaukimą į karo tarnybą, išaiškinta administracinė atsakomybė vengiant karinės tarnybos, įvardinti po tarnybos suteikiami privalumai pasirinkus studijas aukštojoje mokykloje ir Generolo Jono Žemaičio karo akademijoje.

Sužinota, kada pats gali pasirinkti tarnybos vietą

Moksleiviai taip pat buvo supažindinti su alternatyviais karinės tarnybos atlikimo pasirinkimais – galimybe rinktis jaunesniųjų karininkų vadų mokymus (studijuojantiems aukštojoje mokykloje), studijas Generolo Jono Žemaičio akademijoje ar tarnybą savaitgaliais Krašto apsaugos savanorių pajėgose (KASP). Kartu su mokiniais analizuoti kiekvieno pasirinkimo privalumai – socialinės garantijos, išmokų dydžiai, suteikiami kariniai laipsniai, galimybės derinti civilį ir karinį gyvenimą, pasidalinta kariūno gyvenimo kasdienybe.

JKVM – jaunuju karininkų vadų mokymai

Svečiai išsamiai atsakė į rūpimus mokiniams klausimus, paragino iš anksto planuoti karinę prievolę – individualų karinės tarnybos būdą, savo karjeros kelią, kiekvienam atsakingai priimti sprendimus.

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Penktadienį dalyvavau susitikime  su Panevėžio regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus atstovais. Džiugu, jog paskaita neprailgo, buvo nenuobodi ir kartu labai naudinga. Sužinojau daug naujų dalykų apie privalomą karinę tarnybą ir dabar  šia informacija galiu pasidalinti su kitais. Svarbiausia žinutė, kurią paskleidė gimnazijoje viešėję svečiai, yra ta, jog karinės tarnybos atlikimo būdas turi būti individualus, o būdų atlikti karinę tarnybą yra ne vienas. Svarbiausia – renkantis tarnybos būdą viską gerai apsvarstyti. Nors paskaita buvo aktualesnė vaikinams, ji buvo naudinga ir man, kadangi plėsti įvairių sričių žinias yra visada labai svarbu. Nežinau, kaip susiklostys mano karjeros kelias, tad žinojimas apie karjeros galimybes kariuomenėje yra privalumas. Be to, džiaugiuosi, kad vis daugiau drąsių ir ištvermingų moterų renkasi karjerą kariuomenėje ir moterys turi kariuomenėje šiokių tokių privilegijų. 

Jovita Paurytė, IVg klasė

Naudinga ir įdomu buvo sužinoti apie keturius privalomos karinės tarnybos atlikimo būdus, ar yra galimybių tarnybos išvengti, kaip materialiai yra skatinami šauktiniai bei savanoriai. Itin patrauklūs yra du būdai, kurie leidžia derinti studijas aukštojoje mokykloje ir karinę  tarnybą. Galvoju, jog aukštąjį mokslą ketinantiems rinktis abiturientams labai svarbu žinoti, kad atlikus privalomą karinę tarnybą gali sukaupti papildomus 0,5 konkursinio balo.

Mane labiausiai sudomino KASP (Krašto apsaugos savanorių pajėgos), kur  sukurtos  sąlygos studijuoti ir savaitgaliais atlikti karinę tarnybą.Taigi susitikimas paneigė mitą, jog yra tik šauktiniai (nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba), kurie privalo  tarnauti devynis mėnesius. Dabar žinau, kad turiu galimybę studijuoti ir kartu saugoti savo kraštą!

Donatas Lingė, IVg kl.

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas