Apie Karjeros dieną 2024

Artėjančių mokinių vasaros atostogų nuotaikos fone norėdami paįvairinti ugdymo procesą bei padidinti jo patrauklumą praėjusią savaitę (birželio 10 d., pirmadienis) gimnazijoje organizavome Karjeros dieną 2024. Renginio tikslas – plėsti mokinių ugdymo karjerai kompetencijas – pažinti profesijų pasaulį, mokymosi ir darbo galimybes, jų formas, susipažinti su atvykusių svečių sėkmingos karjeros istorijomis, didinti mokinių sąmoningumą priimant karjeros sprendimus.

Renginio organizatorė Jovita V.

Tą dieną į gimnaziją sugužėjo daugybė svečių –gimnazijos socialiniai partneriai, kaimynystėje esančių ugdymo įstaigų atstovai, buvę mokiniai, renginyje sutikę dalyvauti kolegos, pažįstami ir draugai.

Viešnios iš Rokiškio

Su bendrosios praktikos slaugytojo profesija mokiniai (7-8 kl.) susipažino susitikime su Karoliniškių poliklinikos bendrosios praktikos slaugytoja Vaiva Dainyte, ugniagesio profesiją ir jai reikalingas asmenines savybes pristatė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Eugenijus Andrejevas ir vyriausioji specialistė Olga Juodikevičienė (5-7 kl.), apie tyrėjo funkcijas, savo kasdienybę darbe I-IIIg kl. mokiniams  papasakojo Utenos apskrities vyriausiojo Zarasų rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus tyrėja Jolita Vidrickaitė, su Zarasų r. policijos komisariato bendruomenės pareigūno darbu, mokymosi galimybėmis ir reikalavimais stojantiesiems į Policijos mokyklą 5-7 kl. mokinius supažindino bendruomenės pareigūnės Justina Ivanovskienė ir Karolina Juozapavičiūtė.

Floristikos užsiėmimas su ZPM profesijos mokytoja Jekaterina

Mokiniai (I-IIIg) tą dieną taip pat plačiau sužinojo apie energetikos sektoriaus perspektyvas, šiam sektoriui reikalingus specialistus ir karjeros galimybes šioje srityje. Jas pristatė UAB Igničio grupės komunikacijos koordinatorius Mindaugas Tamošiūnas. Apie tai, ką reikia žinoti norint pradėti savo veiklą pagal verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymą gimnazistams  buvo aiškinama užsiėmime ,,Individualios veiklos ABC“, kurį vedė Aukštaitijos profesinio mokymo centro profesijos mokytoja Ramunė Dragūnienė.

Apie grimo pradmenis su RPMC profesijos mokytoja Dovile

Apie tai, ką veikia VMU (Valstybinė miškų urėdija), ką reiškia žodis ,,urėdas“ ir ,,urėdija“, miško auginimo ir priežiūros paslaptimis, informacija apie šios įstaigos teikiamas paslaugas su 7 kl. mokiniais dalinosi į renginį atvykę Valstybinės miškų urėdijos atstovai iš Ignalinos. Norvegijos įmonę ,,Akerbla“ LT ir jos veiklą – Šiaurės, Barenco ir Norvegijos jūrų dugno tyrimus, iššūkius išvykus dirbti  į šią įmonę Norvegijoje 8 ir I-IIIg kl. moksleiviams pristatė šios įmonės projektų atstovė Lietuvoje Evelina Merkytė.

8 ir I-IIg kl. merginos vizažistės Ugnės pamokoje

Be to, 5-7 kl. mokiniai dalyvavo protmūšiuose ,,Profesijų pasaulyje“ ir ,,Finasų labirintuose“. Juos parengė ir vedė Užimtumo tarnybos Paslaugų organizavimo departamento Panevėžio regiono karjeros planavimo skyriaus karjeros konsultantė Kristina Kuzmickienė.

7-os kl. mokiniai su bendrosios praktikos slaugytoja Vaiva

Gimnazijoje viešėjo ir artimiausios aukštosios mokyklos – Utenos kolegijos atstovai. Komunikacijos ir  karjeros skyriaus vedėja Vaida Steponėnienė IIIg kl. mokinius supažindino su studijų programomis Utenos kolegijoje, specialistų poreikiu, o paskaitoje ,,Ateities profesijos“ aptarė pokyčius ir būsimas tendencijas  darbo rinkoje.

Zarasų profesinės mokyklos praktiniame užsiėmime - Sukurk mozaiką

Renginyje mielai talkino ir gimnazijos mokiniai bei mokytojai. Technologijų ir dailės mokytojas Dalius Dūdėnas vedė užsiėmimą ,,Pomėgis: kodėl tai svarbu?“ (5-7 kl.), kuriame buvo diskutuota, kaip pomėgis gali tapti profesine veikla, kaip gali dirbti ir nejausti, kad dirbi, demonstravo savo pomėgiui – fotografijai reikalingas darbo priemones bei įrankius.

Zarasų Priešgaisrinės apsaugos tarnyba pristatė ugniagesio - gelbėtojo profesiją

Ig kl. mokinė Gabija Steponavičiūtė ir IIIg kl. mokinė Mantė Razmanavičiūtė aštuntokams papasakojo apie savo savanoriškos veiklos patirtis, motyvus tapti savanorėmis, pristatė organizacijas, kuriose savanoriauja, tad mokiniai daugiau sužinojo apie VŠĮ ,,Inovatorių slėnis“, Šiaurės Ministrų Tarybos biurą Lietuvoje Jaunųjų patarėjų tarybą, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos iniciatyvą ,,Jaunimo biuras“.

Su svečiais iš Valstybinės miškų urėdijos

Tą dieną apsilankė ir buvę gimnazijos mokiniai. 5-7 kl. moksleiviai turėjo progą susipažinti su Goda Urbanavičiūte, dabar  Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos veterinarinės medicinos III-ojo kurso studente. Ji pristatė moksleiviams savo studijų turinį, veterinarijos gydytojui svarbias asmenines savybes, praktikos svarbą ir savo savanorišką veiklą VŠĮ ,,Kačių namai“. Kartu su Goda lankėsi ir Godos augintinis – šunelis Yzis, suteikęs mokiniams  itin daug džiaugsmo ir geros nuotaikos ir tapęs šios dienos populiariausiu svečiu.

Su Goda - buvusia gimnazijos mokine, dabar LSMU Veterinarijos akademijos studente

Mokiniams (8 ir I-IIg kl.) siūlėme ne tik susitikimus, paskaitas, bet ir praktinius užsiėmimus. Juos vedė Rokiškio profesinio mokymo centro (RPMC) profesijų mokytojai – Dovilė Galinienė ir Arūnas Kairys, Zarasų profesinės mokyklos (ZPM) profesijų mokytojai Ugnė Ulianskienė, Maksim Gluchov, Raimundas Mieliūnas ir Jekaterina Gasparavičienė, taigi mokiniai stebėjo ir išbandė praktines vizažisto, floristo, statybų apdailininko, automobilių mechaniko veiklas, susipažino su mokymosi ir karjeros galimybėmis šiose profesinėse mokyklose.

Goda pristatė perspektyvas po veterinarijos mokslų studijų

Renginyje taip pat dalyvavo Utenos regioninio karjeros centro Veiklinimo koordinatorė Sniežana Vaitasienė, su kuria aptarėme gimnazijos mokinių veiklinimo – šešėliavimo patirtis ir perspektyvas, bendradarbiavimą rengiant Karjeros dieną 2024, o su Rokiškio profesinio mokymo centro karjeros specialiste Silvija Piestiniene jau suplanavome 8 kl. mokinių profesinį veiklinimą RPMC.

Karjeros dienos svečias - šunelis Yziukas

Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos bendruomenės vardu dėkoju visiems Jums už pagalbą ir bendradarbiavimą rengiant Karjeros dieną 2024. Ačiū, jog skyrėte savo laiką ir atvykote pasidalinti su mokiniais savo žiniomis, patirtimis bei savo karjeros istorijomis.

Protmūšyje

Mokinių mintys apie Karjeros dieną gimnazijoje

Birželio 10 d. mūsų gimnazijoje vyko Karjeros diena. Smagu buvo susitikti ir susipažinti su tiek daug profesijų atstovų. Asmeniškai man labiausiai patiko du susitikimai - susitikimas su Zarasų r. policijos komisariato pareigūnėmis ir specialistais iš Valstybinės miškų urėdijos. Tai buvo pati geriausia diena mokykloje ir tikrai norėčiau, kad visa tai vyktų dažniau.

Ugnius Čepėnas, 7 kl.

Įsiminsiu susitikimą su vizažiste Ugne Ulianskiene iš Zarasų profesinės mokyklos. Jis prasidėjo nuo paaiškinimo, ką merginos, lankančios vizažo pamokas, veikia. Sužinojau, kad teorinėje dalyje jos mokosi apie odos tipus, kaip sumažinti jaunatviškus spuogelius ir  makiažo pagrindų. Lektorė aiškino, kokie gebėjimai svarbūs vizažistui. Tai - pastabumas, atsakingumas, kūrybingumas, gebėjimas įvertinti žmogaus išvaizdą, spręsti problemas, korektiškai bendrauti, planuoti laiką. Labiausiai laukiau praktinės dalies. Akį traukė blizgučiai, šešėliai, lūpų dažai, blizgantys lipdukai ir daugybė kitų kosmetikos priemonių. Darydama  makiažą vienai iš mūsų merginų - modelių, ji aiškino, kaip išsklaidyti šešėlius, mokė, kaip išgauti šviesenius ar tamsesnius atspalvius. Užsiėmimo metu galėjome ir pačios pasidažyti, užsiklijuoti lipdukų ir pasipuošti – pritaikyti teorines žinias praktiškai.  Buvo labai linksma, visa klasė buvo pilna blizgučių, visos merginos švytėjo.... Specialistė tikrai labai aiškiai ir įdomiai pasakojo, laiką praleidome puikiai.

Ieva Laučiūtė, 8 kl.

Įdomi ir kiek neįprasta diena. Susitikimas keitė susitikimą, viena profesija kitą… Sužinojau, kad Zarasuose yra tiriamas kai kurių jūrų gruntas, aiškinamasi, kaip lašišų auginimas veikia jūros dugną, o visa tai daro įmonės ,,Akerbla LT” laborantai. Supratau,  kad šiam darbui reikia labai daug kantrybės. Dar įdomiau buvo nuotraukose pamatyti, kokių gyvių gali rasti jūros grunte. Buvo labai malonu susipažinti su Evelina - Norvegijos įmonės atstove Lietuvoje, išgirsti jos karjeros istoriją. Ji spinduliavo  energija ir buvo labai nuoširdi.

Daug naudingos informacijos taip pat gavau susitikime su tyrėja Jolita, o įdomiausia man buvo užsiėmimai su vizažiste ir floriste.  Čia gavau daug praktinių patarimų. Labai tikiuosi, kad ateityje bus vis daugiau tokių užsiėmimų ir veiklų. Labai šilti žmonės... Ačiū jiems labai už įdomią informaciją.

Gabija Visockaitė, IIg kl.

Susitikau su įvairių sričių specialistais, dalyvavau net  6-se užsiėmimuose. Įdomiausia buvo susitikime su policijos tyrėja Jolita Vidrickaite, užsiėmimuose su automobilių mechanikos ir apdailos darbų specialistais. Sužinojau daugiau apie tyrėjo darbą, kas tai per profesija, ką jis veikia, kokias emocijas patiria dirbdamas ir su kokiais sunkumais susiduria savo darbe. Su automobilių mechanikos ir statybų apdailos profesijos mokytojais diskutavome apie tai, kaip svarbu išmanyti šias sritis, kad jas išmanydamas visada galėsi gerai uždirbti ir tai naudinga sau. Ši diena labai patiko, tikiuosi, bus daugiau tokių dienų.

Aidas Čepėnas, Ig kl.

Šiek tiek kitoks pirmadienis… Ne pamokos, susitikimai, praktiniai užsiėmimai… juk vyko Karjeros diena - vyko šešios kitokios pamokos. Trys iš jų man buvo itin įdomios. Tai susitikimas su Zarasų r. policijos komisariato pareigūne - tyrėja Jolita. Buvo įdomu ir naudinga sužinoti, kaip ji tapo tyrėja, kaip atrodo tyrėjo gyvenimas, dabar įsivaizduoju, kas tai per darbas.

Supratau, kad ne tik man, bet ir kitoms merginoms patiko Zarasų profesinės mokyklos vizažo mokytojos Ugnės pamoka, juk žinoti makiažo paslaptis yra naudinga kiekvienai merginai.  Labiausiai laukėme, kada galėsime išbandyti padažyti viena kitą ir kaip tai pavyks. Floristikos užsiėmime floristė Jekaterina parodė visus floristikai reikalingus įrankius, aptarė, kam kiekvienas iš jų yra naudojamas, papasakojo, kaip vyksta floristikos užsiėmimai Zarasų profesinėje mokykloje. Po to ji parodė, kaip sukurti gražią ir dailią vasarišką puokštę, kurią padovanojome savo klasės auklėtojai. Be to, daugiau sužinojau apie Zarasų profesinę mokyklą ir mokymosi galimybes joje.  Ši diena buvo tikrai įdomi, nes buvo ne tik teorija, bet ir  daug praktikos, kas įtraukia į veiklą ir sudomina mokinius. Man labai patiko ir buvo naudinga.

Liucija Stasiulionytė, I g kl.

Man labiausiai patiko susitikimas su būsima veterinare Goda Urbonavičiūte. Ji neseniai baigė mūsų gimnaziją, dabar studijuoja LSMU Veterinarijos akademijoje. Aš sužinojau, kad ji nuo vaikystės norėjo tapti veterinare, todėl pasirinko studijas Veterinarijos akademijoje, nes ši mokykla yra vienintelė Lietuvoje, kuri ruošia kvalifikuotus veterinarinės medicinos gydytojus. Jų diplomai pripažįstami visoje Europoje. Goda labai įdomiai pasakojo, kaip priglaudžia ir augina mažus benamius kačiukus, sužeistus šuniukus, o kažkada ji ėmė globoti sužeistą kovarnį. Goda savanoriauja gyvūnų prieglaudoje ir gelbsti gyvūnus. Sužinojau, ko reikia, kad taptum veterinaru, koks turėtų būti veterinaro kabinetas, kad būtų patogu tiek gyvūnui, tiek pačiam gydytojui. Susitikimas labai patiko, nes Goda atsivedė labai mielą savo šuniuką Yziuką.

Saulė Šakėnaitė, 5 kl.

Visas pamokas praleidau klausydamasi paskaitų. Kiekviena paskaita man buvo savaip įdomi ir naudinga. Labiausiai patiko susitikimas su UAB Ignitis atstovu Mindaugu – įkvepiančiai ir smagiai parengtas pristatymas, įtaigus viešas kalbėjimas įtraukė į paskaitą apie energetikos sektorių Lietuvoje ir profesijas šioje srityje. Be to, buvo smagu naudojantis Kahoot programėle sužaisti žaidimą ir pasitikrinti savo žinias. Žinoma, džiaugėmės prizais….Galvoju, kad kiekvienas tą dieną galėjo sau rasti kažką naudingo. Taip pat man buvo svarbu suprasti, kad viena ar kita profesija man netinka, turiu daugiau pasidomėti, ieškoti, konsultuotis su karjeros specialiste… Turiu pasakyti, kad šią dieną  praleidau ne tuščiai, bet pagilinau savo žinias ir daugiau dėmesio skyriau mintims apie savo ateitį ir būsimą  karjeros kelią.

Jovita Paurytė, IIIg kl.

Man asmeniškai labiausiai patiko grupės „Ignitis“ paskaita „Energetikos perspektyvos ir karjera šioje srityje“. Lektorius kalbėjo apie tvarią energiją. Įdomu buvo klausytis, kaip statomos bei prižiūrimos vėjo jėgainės. Taip pat dar kalbėjo apie kitus elektros šaltinius bei „Ignitis“ kuriamus planus ir vizijas. Sužinojau, kaip veikia energijos tiekimas pertekliaus arba stygiaus metu. Patiko, nes ši paskaita buvo interaktyviausia: lektorius klausinėjo ne grupės, o asmeniškai, todėl valanda neprailgo ir niekas per paskaitą nenuobodžiavo, o buvo sutelkę dėmesį. Geriausia dalimi įvardinčiau viktoriną, kurios nugalėtojai buvo apdovanoti  dosniais prizais - man atiteko šiltas, jaukus pledas, o mano bendraklasiai džiaugėsi gertuve ir pora kojinių.

Dovydas Drebulis, IIIg kl.

Praėjusį pirmadienį mokykloje vyko Karjeros diena. Pirma tokia diena mūsų gimnazijos istorijoje. Kiekvienas pamoka -  vis naujas susitikimas su kitos  profesijos žmogumi. Labiausiai įsimintini buvo susitikimai su policijos pareigūnėmis  ir būsima  veterinarijos gydytoja  Goda Urbonavičiūte. Po susitikimo su bendruomenės pareigūnėmis daugiau žinau apie Policijos mokyklą, man atrodo, kad joje mokosi tie, kurie nebijo iššūkių. Mane sudomino šioje mokykloje vykstančios veiklos, pasiruošimas siekiant joje mokytis, supratau, kad ten yra daugiau praktinės veiklos nei teorinių dalykų.

Aš labai myliu gyvūnus, anksčiau taip pat svajojau būti veterinare, padėti gyvūnams, todėl labai apsidžiaugiau, kai pamačiau klasėje mielą šunelį Yziuką ir jo šeimininkę Godą. Goda vedė mums užsiėmimą ,,Jei nori tapti veterinarijos gydytoja...“. Buvo įdomu sužinoti, kokius dalykus svarbu mokytis dar mokykloje, kad galėtum studijuoti veterinarijos mediciną. Būsima veterinarijos gydytoja mane sudomino savo pasakojimais apie išgelbėtus gyvūnus – ji nemokamai gydo gyvūnus, savanoriauja VŠĮ ,,Mylėkime kates“. 

Karjeros diena man labai patiko ir aš tikiuosi, kad tokios Karjeros dienos vyks kiekvienais metais, o mes galėsime sužinoti apie vis naujas profesijas, planuoti savo ateitį  ir atsakingai pasirinkti savo karjeros kelią.

Jorė Marcinkevičiūtė, 7 kl. mokinė

Pirmadienis buvo kitoks nei visos kitos dienos. Vietoj įprastų pamokų – susitikimai, užsiėmimai su įvairių įmonių ir profesijų atstovais. „Akerbla LT“  specialistė Evelina pristatė  jūros dugno tyrimus ir kodėl jie svarbūs, kodėl jos darbe būtini komunikabilumas, gebėjimas prisitaikyti prie besikeičiančių salygų ir aplinkos, gerai išmanyti biologiją ir chemiją.

Susitikime su tyrėja Jolita supratau, kad tyrėjos darbas reikalauja daug atsakomybės ir pastangų, kad tyrėjas, gavęs bylą, su ja gyvena tol, kol jos neištiria.

UAB „Ignitis“ atstovas papasakojo apie šios kompanijos svarbą mūsų gyvenime ir įmonės  planus ateityje, įvairių sričių specialistų poreikį, sužinojau, kad šiame sektoriuje  reikės net iki trijų tūkstančių naujų darbuotojų.

Užsiėmimas ,,Individualios veiklos ABC“ buvo itin aktualus verslo sumanymus turintiems mokiniams, kurie galėjo sužinoti,  nuo ko pradėti siekiant idėją - pačiam užsidirbti pinigų - paversti realybe.

Praktiniuose užsiėmimuose su Zarasų profesinės mokyklos mokytojais aptarėme staybų apdailos ir automobilių mechaniko darbų perspektyvas, šių specialistų reikalingumą mūsų kasdieniniame gyvenime.

Labiausiai patiko susitikimai su tyrėja Jolita  ir profesijos mokytoju Raimundu. Tyrėjos profesija atrodo šiek tiek paslaptinga, o mechaniko labai naudinga ir praktiška kiekvienam, kuris vairuoja automobilį.

Karjeros diena buvo turininga ir prasminga. Kiekvienas mokinys turėjo progą arčiau pažinti  įvairias profesijas, pabendrauti su jų atstovais. Manau, tokių renginių turėtų būti daugiau, kadangi tai priverčia susimąstyti apie savo ateitį ir kurti savo karjeros viziją.

Endis Narkevičius – Marovas, Ig kl.

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos