Žemės dienai – susitikimas su Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotoju

  • Paskelbta: 2024-03-19
  • Kategorija: Renginiai

Žemės diena gimnazijoje buvo pažymėta susitikimu su Mariumi Jasiulioniu - gamtininku, biologu, Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotoju. Įdomu tai, kad gerb. Marius dar ir buvęs šios gimnazijos mokinys, ją baigęs prieš 23-erius metus. O biologija jis susidomėjęs 10-je klasėje,  akį anuomet patraukęs ,,Ekologijos vadovėlis X klasei“, spalvingai iliustruotas ir įdomus.

Susitikimo svečias - Marius Jasiulionis

Susitikimo su mokiniais metu Marius pristatė savo mokslinę veiklą – kormoranų kolonijų poveikio ekosistemai bei smulkiųjų žinduolių tyrimus. Mokslinis kormoranų tyrimas yra gerb. Mariaus mokslo darbas, kurį apgynęs, jis pelnė daktaro mokslo laipsnį.

Kormoranai - Mariaus Jasiulionio mokslo darbo tema

Mokiniai buvo supažindinti su šiems tyrimams atlikti naudojamais tyrimų metodais ir būdais, iššūkiais ir sunkumais, su kuriais susiduria šios srities mokslininkai, aptartas gyvūnų apskaitos tikslumo klausimas. Mokiniai sužinojo apie mokslininko darbo specifiką, mokslininkui būtinas asmenines savybes, publikacijų mokslo leidiniuose apie  savo mokslinę tiriamąją veiklą svarbą.  

Be to, aptarta biologijos studijų programa Vilniaus universitete, šios studijų programos konkursinio balo struktūra, būtini mokomieji dalykai, karjeros perspektyvos ją baigus, argumentai, kodėl verta ją pasirinkti. Marius įvardijo požymius, atskleidžiančius, jog biologijos studijų programa – tinkamas pasirinkimas. Svarbiausias iš jų – tai meilė gamtai, pomėgis būti gamtoje ir ją stebėti.

Dabartinis mokslininko tyrimų objektas - smulkieji graužikai

Žemės dienos proga kalbėtasi ir apie požiūrį į vilkų naikinimą, jų žalą ir naudą žmogaus ūkinei veiklai ir gamtai, paskutinį LR Seimo priimtą įstatymą apie naktinius taikiklius, rail Baltica geležinkelio trasos poveikį gyvūnų gerovei. 

Supratome, kad Marius - savo srities profesionalas, kad jo pasirinktas profesinis kelias – mokslininko karjera sutampa su jo pomėgiu – buvimu gamtoje ir jos stebėjimu, kaip sako Marius ,,nėra geresnio dalyko, kai pomėgis dar tampa ir apmokamu darbu“.

Renginio, skirto Žemės dienai, dalyviai

Dėkojame gerb. Mariui už apsilankymą gimnazijoje, pasidalijimą savo žiniomis ir savo sėkmės istorija, džiugu, kad mokiniai pažino žmogų, kuris myli ir gamtą, ir savo darbą, kuris užsiima jam didelį džiaugsmą teikiančia veikla.

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Mokinių mintys po susitikimo:

Buvo smalsu, juk renginio svečias – Marius Jasiulionis, buvęs gimnazijos mokinys, mokslininkas ir gamtininkas, jau kelis dešimtmečius domisi gamta ir tyrinėja joje gyvenančius gyvūnus. Jis mums papasakojo apie savo gamtos tyrinėjimus, įvairias miško gyvūnų rūšis, dalijosi įdomiais faktais apie savo mokslinius darbus. Supratau, kad gamtos pažinimas, domėjimasis ja yra svarbi ir įdomi patirtis, kuri reikalinga kiekvienam,  siekiančiam studijuoti biologiją. Vertingiausia - tyrinėti gamtą savo paties akimis. Mokslininkas dalinosi savo tyrinėjimų atradimais ir įdomybėmis.

Pateikę klausimus svečiui, daugiau sužinojome apie biologijos studijas Vilniaus universitete, išgirdome jo įžvalgas apie medžioklę naktiniais taikikliais bei medžiojamus vilkus.  Žavėjomės mokslininko įkvėpimu tyrinėti gamtą ir jo mokslinėmis žiniomis. Tai tikrai buvo įdomus susitikimas, kuris praturtino mokinių žinias, supratimą apie gamtą ir biologo profesiją, tikiuosi, tai paskatins mokinius stebėti ir tyrinėti gamtą.

Meda- Austėja Kazlaitė, 8 kl. mokinė

Per susitikimą su gamtininku ir mokslininku Mariumi labai nustebau sužinojęs,  jog mokslininko darbo vieta - nebūtinai laboratorija ir mikroskopas Tai galį būti ir darbas gamtoje, tiriant skirtingas gyvūnų rūšis, augalus ir jų rūšis. Biologijos sritį pasirinkę žmonės turi platų darbų pasirinkimą. Marius papasakojo apie savo atliktus darbus ir savo kaip mokslininko kelią. Jis yra tyręs kormoranų žalą ekosistemai, žiedavęs paukščius, daug pasakojo kaip jis su kitais gamtininkais tiria gyvūnų populiaciją Lietuvoje. Sužinojau, kad gamtos tyrėjai naudoja daug grafikų – juose pateikia informacija apie gyvūnų populiaciją.

Per šį susitikimą man labiausiai patiko sužinoti, kad biologija nėra vien tik ląstelės, jų sandara, bet ir darbas su gyvūnais, jų tyrinėjimas, skaičiavimai ir kitos  veiklos.

Kostas Pivoriūnas, 7 kl. mokinys

Susitikime su gamtininku, biologu Mariumi daug kalbėjomės apie gamtą,  reiškinius, kurie vyksta gyvūnijos pasaulyje. Sužinojau, kaip tapti biologu, ką reikia studijuoti ir kur mokytis. Marius tyrinėja gamtą, todėl daug fotografuoja, parodė mums įvairių nuotraukų ir jas pakomentavo. Man labiausiai patiko klausytis apie laukinius gyvūnus ir klausinėti. Šis susitikimas buvo įdomus ir, manau, jog kažkas tikrai susidomėjo šia profesija. Kas žino, gal kas nors iš mūsų taip pat taps biologu?

Ugnius Čepėnas, 7 kl. mokinys

Buvo įdomu susipažinti su žmogumi, kuris prieš 23 metus yra baigęs tą pačią mokyklą, kurioje šiandien mokausi ir aš. Sužinojau, ką jis gyvenime pasiekė. Pagrindinis jo pasiekimas – gamtos tyrimai. Jis tiria peles, o pagauna jas spąstais. Taip pat daug išgirdau apie kitus gyvūnus -briedžius, vilkus, lapes, sužinojau, kaip jie tiriami, ko reikia, kad juos galėtum nufilmuoti miške, kokios kameros tam yra naudojamos, kiek jos kainuoja, kaip jos yra įrengiamos. Sužinojau, kad meškos į Lietuva ateina iš Baltarusijos ir kitų šaliu. Marius išsakė savo nuomonę apie nakties matymo taikiklius, buvo įdomu ją sužinoti,  jis nesutinka su suteiktu leidimu juos naudoti, sakė, kad medžioklė yra tam tikros pastangos. Dabar aišku, kodėl kartais nuplinka lapės, kad gyvūnų buvimo vietą ir skaičių galima nustatyti pagal jų ekskrementus. Daug sužinojau apie kormoranus, jų daromą žalą – nykstančius medžius. Supratau, kad Marius yra laimingas žmogus, nes dirba savo mėgstamą darbą.

Ąžuolas Barzda, 8 kl. mokinys

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos