Jaunimo dienos renginyje

  • Paskelbta: 2023-12-05
  • Kategorija: Renginiai

Gruodžio 1 dieną (penktadienį) aš ir dar keli Mokinių tarybos nariai vykome į Jaunimo dienos renginį Zarasuose.

Skubame susipažinti artimiau

Zarasų kultūros centre buvo surengti Jaunimo įgalinimo mokymai. Jie buvo skirti Utenos apskrities savivaldybių Jaunimo reikalų tarybų nariams, Zarasų rajono jaunimo organizacijoms, neformalioms jaunimo grupėms, aktyviems jaunuoliams ir organizacijoms, dirbančioms su jaunimu.

Su mokymų vadovu Mariumi Ulozu

Mokymus vedė Marius Ulozas, labai linksmas ir nuotaikingas lektorius, visų mokymų metu nestokojęs geros nuotaikos ir jumoro jausmo. Iš pradžių prisistatėme, išsakėme savo lūkesčius, ko tikimės iš renginio, artimiau susipažinome. Tam tikslui žaidėme įvairius žaidimus ir atlikome smagias užduotis.

Mokymų metu daug dirbome grupėse. Bendradarbiaudami vienas su kitu turėjome aptarti jaunimo politikos principus (savanorystė, savarankiškumas, savivalda, dalyvavimas, informavimas, bendradarbiavimas ir pan.) ir nustatyti, kuris iš jų svarbiausias, mokėmės paaiškinti, kodėl taip manome.

Jaunimo politikos prioritetų aptarimas

Mokymų metu diskutavome, kaip jaunimas gali pakeisti pasaulį, kokias jis turi atstovavimo vietos savivaldoje galimybes, sužinojome, kas yra Zarasų rajono Jaunimo reikalų taryba, kaip ji yra sudaryta, kokios yra jos galios, kaip jaunimas gali prisidėti prie renginių ir kitokių veiklų. Supratome, jog visur esame laukiami, būsime išgirsti ir suprasti.

Juk, mokymų tikslas ir buvo geriau suprasti jaunų žmonių situaciją ir poreikius, įgalinti jaunus žmones pasinaudoti jiems suteiktomis galimybėmis bei dalyvauti priimant sprendimus.

Po pertraukos pratęsėme savo diskusijas, svarstėme, kas yra jaunimui draugiška savivaldybė, kokiu būdu turėtų jaunimą pasiekti informacija, kad jis ją pamatytų ir išgirstų, aptarėme, kaip įtraukti jaunimą į renginius, siūlėme, kaip sukurti draugišką jaunimui aplinką.

Zarasų r. savivaldybės merė Nijolė Guobienė sveikina renginio dalyvius

Renginio dalyvius pasveikino Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė. Ji linkėjo mums nesiliauti svajoti, drąsino siekti savo tikslo, motyvavo nepasiduoti kad ir kas benutiktų. Be to, mere pasveikino pagal Jaunimo savanorišką programą dirbusius savanorius ir įteikė jiems  pažymėjimus.

Įteikti pažymėjimai savanoriams

Jaunimo dienai skirtas renginys man labai patiko, supratau, kad jaunimas yra visuomenei labai svarbus, jis neturi likti šešėlyje, tik reikia mokėti jį išgirsti, suprasti jo poreikius, problemas ir sudaryti sąlygas veikti. Galvoju, jog ši diena buvo turiningai ir prasmingai praleistas laikas.

Liucija Stasiulionytė, Ig kl. mokinė

Dalyvavau Jaunimo dienos renginyje - mokymuose jaunimui. Mokėmės susipažinti, rasti savo išskirtinumus ir panašumus su kitais, diskutavome apie jaunimo politiką ir jos kryptis, jaunimo organizacijų veiklą. Dirbdami grupėje turėjome nuspręsti, kas jaunimo politikos srityje yra svarbiausia. Susipažinau su jaunimo centrų vykdoma veikla, sužinojau, kas yra Zarasų Jaunimo reikalų taryba, kaip joje yra atstovaujamas jaunimas. Man patiko užsiėmimai grupėse ir smagios mokymų vadovo Mariaus užduotys. Atvykusi jaunimo mokymų dalyvius pasveikinti Zarasų rajono savivaldybės merė Nijolė Guobienė drąsino mus siekti užsibrėžto tikslo, būti aktyviais ir ryžtingais.

Aidas Čepėnas, Ig kl.

Man mokymai patiko. Ypač patrauklus buvo paskaitos lektorius Marius Ulozas. Jis įdomiai įtraukė mus į veiklas. Aiškinomės, kas jaunimo politikoje yra svarbiausia, bandėme pagrįsti savo pasirinkimą. Supratau, kad svarbiausia  - savanorystė, dalyvavimas ir  informavimas. 

Smagu, kad, ne tik klausėmės lektoriaus, atlikome užduotis, bet ir artimiau susipažinome su kitais mokymų dalyviais iš kaimyninių savivaldybių – Utenos, Ignalinos, Visagino. Įdomu buvo aptarti jaunimo organizacijų problemas ir ieškoti būdų, kaip įtraukti jaunimą į veiklas.

Uršulė Krikščionaitytė, IIg kl.

Kartu su kitais Mokinių tarybos nariais  Aidu, Liucija ir  Uršule vykau į Jaunimo įgalinimo mokymus Zarasų kultūros centre 

Nesu buvęs tokiuose mokymuose ir renginiuose, tad dabar jau turiu šiek tiek patirties, džiaugiuosi juose dalyvavęs. Visi dalyviai buvo draugiški, bendraujantys, nebijantys išsakyti savo minčių, lektorius sklandžiai ir įtraukiančiai vedė mokymus, lengvai bendravo su kiekvienu dalyviu, nestokojo jumoro jausmo. Kartu ir po vieną samprotavome, kaip įtraukti jaunimą į jaunimo organizacijų veiklas, daug dirbome grupėse, atlikome smagių užduočių, kurių metu galėjome artimiau pažinti vienas kitą ir pabendrauti.

Mokymuose atnaujinau savo žinias apie jaunimo politiką, jos prioritetus, supratau, kad daug dalykų gali nuveikti kiekvienas aktyvus žmogus. Tikiuosi ateityje daugiau dalyvauti panašiuose mokymuose.

Pijus Ruzgas, I g kl.

Autorius:
Liucija Stasiulionytė, Ig kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos