Šiaurės šalių skaitymo diena

  • Paskelbta: 2023-11-15
  • Kategorija: Renginiai

Lapkričio 13 dieną mūsų gimnazija jau ne pirmus metus prisijungė prie Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjungos vykdomo projekto, skirto skaitymo skatinimui, garsinio skaitymo ir pasakojamosios tradicijos puoselėjimui bei pažinčiai su Šiaurės šalių literatūra.

Skaito šeštokai

Tamsiausiu metų laiku užsidegėme žvakes, užsidengėme užuolaidas ir pradėjome šiaurės šalių skaitymo dieną. Skaityti auštant ir diskutuoti apie knygas - pagrindinė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja. Būtent šią dieną mūsų gimnazijos trečiokai, penktokai bei šeštokai skaitė ištraukas iš Astridos Lindgren knygos ,,Emilis iš Lionebergos“. Šiemet sukanka jau 60 metų, kai Emilis iš Lionebergos linksmina savo gerbėjus įvairiausiose šalyse. Astridos Lindgren sukurtas Emilio pasaulis yra tapęs Šiaurės šalių kultūros paveldo dalimi. Galbūt todėl, kad ir suaugusieji, ir vaikai Emilyje bei kituose Kathulte gyvenančiuose personažuose lengvai atpažįsta save?

Šeštokai po skaitymų

Nes ką daryti, kai jūs turite daugybę maisto, o kiti jo neturi? Kokį sprendimą priimtumėte jūs? Emilis įsitikinęs, kad teisingiausia būtų pakviesti Idą su Alfredu kalėdinės vakarienės. Nepasakytum, kad Emilio moralinis kompasas yra sugedęs, jam tik bėda nuspėti galimus savo veiksmų padarinius. Vaikui, kurį nuolat užgriūva nauji įspūdžiai ir atakuoja impulsai, ne visada lengva susitelkti į pasekmes. Literatūrinis Emilio personažas - tai odė vaiko mąstysenai ir vaizduotei, nors Emilio tėvui visa tai dažnai pabosta ir jis uždaro sūnų į malkinę. Šioje knygos „Naujos Emilio išdaigos“ ištraukoje Emilis demonstruoja tikrą Kalėdų dvasią - vargšų džiaugsmui ir tėvų nevilčiai.

Skaito penktokai

Šio straipsnelio autorė su bendraklase Gabija Steponavičiūte lankėsi skaitymuose  su trečiokais , kurie vyko Dusetų K. Būgos bibliotekoje. Jos papasakojo apie kelionę į Stokholmą bei apsilankymą A. Lindgren personažų muziejuje. Pasidalinusios įspūdžiais iš kelionės, mergaitės  skaitė ištraukas apie išdykėlį Emilį, o vaikai klausėsi. Buvo matyti, kad ši knyga juos labai  sudomino.

Skaitymai pas penktokus

Prie skaitymų taip pat prisijungė penktokai su mokytoja V. Normantiene bei šeštokai su mokytoja D. Biliūnaite. Mokinius susipažino su Šiaurės šalių literatūros projekto idėja bei tema. Išsiaiškinę, kodėl Šiaurės šalių savaitė minima lapkričio mėnesį, kokios šalys vadinamos Šiaurės šalimis, kuo panašios jų vėliavos, kuo ypatinga Šiaurės šalių gamta, kokie žvėrys ten gyvena, vaikai atsivertė tekstus apie Emilį.

Niekas kitas taip nesustiprina žmonių bendrystės, kaip skaitymas, šilti pokalbiai ir diskusijos apie perskaitytas knygas. Pasak švedų rašytojos Astridos Lindgren „Niekas kitas taip nesužadina ir neugdo vaiko vaizduotės, kaip knyga“. Tad kviečiame kuo daugiau skaityti.

Autorius:
Liucija Stasiulionytė, Ig klasė

Nuotraukų autorius(-iai):
Vanda Normantienė, Dainora Biliūnaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos