Rugsėjo 26-oji - Europos kalbų diena

  • Paskelbta: 2023-09-30
  • Kategorija: Renginiai

Europos Tarybos iniciatyva nuo 2001 metų  rugsėjo 26-tąją minėti kalbų dieną – puiki proga plačiau informuoti apie didelę Europos kalbų įvairovę ir paraginti  mokytis kalbų, o taip pat skatinti toleranciją kitų šalių ir kultūrų atžvilgiu, gerbti kalbų įvairovę, skatinti daugiakalbystę ir saugoti nykstančias kalbas.

Varžosi šeštokai

Taigi ir mūsų gimnazijoje paminėta jau tradicija  tapusi Per Europos kalbų diena. Pamokų metu siekiama supažindinti vaikus ir jaunimą su Europos sąjungos kalbomis, jų skaičiumi, skatinama kalbėti kuo įvairesnėmis kalbomis. Šiais metais šio darbo ėmėsi mokytojai: visų dalykų mokytojai vedė integruotas pamokas. Prie šios dienos paminėjimo prisidėjo ir aktyvios vienuoliktokės - Deimilė, Mantė ir Simona. Jos parengė viktoriną „Ką mes žinome apie Europos kalbas?“ Per pamokas lankėsi skirtingose klasėse ir ragino vaikus - tiek pačius mažiausius, tiek didesnius - pasukti savo galveles: Ar žinai, kiek Europos Sąjungoje kalbų? 24, 10, o gal 7? Ar žinai, kaip pasakyti ,,Ačiū" latviškai? Kokią frazę užsienio kalba gali pasakyti? Tokie ir panašūs klausimai leido pasireikšti smalsiems mokiniams, o drovesni vaikai turėjo šansą atsakyti į klausimą kreipiantis tik į juos. Už teisingą atsakymą mokiniai buvo pamaloninti saldžiais prizais.

Aštuntokų pamokoje

Minėdami šią dieną, vieni mokiniai mokėsi pasisveikinti ir atsisveikinti įvairiomis kalbomis, kiti spalvino Europos Kalbų dienos atvirutes, o dar kiti dainavo daineles. Mokiniai parengė stendą ir kabinetų duris papuošė įvairių kalbų žodžiais.

Pas pradinių klasių mokinius

Patirtis buvo maloni tiek vaikams, tiek ir mums, ir tikimės, kad kitais metais kils dar didesnis susidomėjimas švente ir tokiu įdomiu Europos nematerialiniu paveldu - kalbomis.

Mano draugių nuomonės:

Mantė

Buvo smagu vesti šias trumpas pamokėles apie Europos kalbas. Mokėsi ne tik mokiniai, bet kartu ir mes. Smagu, kad dauguma mokinių jau žino daugiau negu vieną kalbą ir turi noro mokytis kitų kalbų. Kasmet yra svarbu paminėti šią dieną, kad galėtume suvokti ir kitų Europos kalbų svarbą mūsų gyvenime.

Simona‌

Aplankėme žemesnes klases, rengėme Europos kalbų dienai skirtą viktoriną. Buvo džiugu matyti vaikų entuziazmą ir įsitraukimą į dienos minėjimą. Jaudulio buvo ne tik vaikams, bet ir mums pačioms,  tačiau buvo labai smagu matyti vaikų šypsenas gavus saldainį už teisingai atsakytą klausimą. Visose klasėse jautėsi pozityvi atmosfera. Žinoma, kuo daugiau aktyvumo, tuo geriau, todėl  kiekvienam dalyviui linkiu  pasistengti kitais metais ir gauti daugiau saldžių dovanėlių, bent taip prisimenant šią tarptautinės reikšmės dieną.

Autorius:
Deimilė Pivoriūnaitė, Mantė Razmanavičiūtė, Simona Pamakštytė, IIIg kl. mokinės

Nuotraukų autorius(-iai):
Autorių

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos