Apie popietę ,,Tarp kalbos lobių - gimtoji tarmė“

  • Paskelbta: 2023-12-03
  • Kategorija: Renginiai

Lapkričio 30 dieną mūsų gimnazijoje vyko popietė  ,,Tarp kalbos lobių - gimtoji tarmė“,  skirta baltisto, kalbotyros, leksikologijos ir leksikografijos darbų autoriaus, žymiausio lietuvių  etimologo Kazimiero Būgos 144- sioms gimimo metinėms paminėti. Renginį ne tik stebėjo, bet ir jame dalyvavo 7-8 ir I-IIg kl. mokiniai, mokytojai.

Popietę vedė šaunieji gimnazijos dešimtokai  Uršulė Krikščionaitytė ir Pijus Ruzgas. Jie lyriniais žodžiais pradėjo renginį, trumpai papasakojo keletą Kazimiero Būgos gyvenimo epizodų. Renginys buvo tikrai puikus, nes visi stengėsi ir ruošėsi jam, o vedėjai renginį vedė sklandžiai. Atrodė, jog visai nesijaudino, tačiau kitus dalyvius buvo apėmęs jaudulys. Bet tai tik parodo, jog vaikai įdėjo daug pastangų ir nori, kad dainuodami at skaitydami tarmiškus tekstus nesuklystų, nepamirštų žodžių. Juk dažnam tarmė ne tokia ir artima.  Tarmiškus tekstus išmokti tikrai reikėjo laiko, o pasakėlės ne tokios ir trumpos. Labai gražiai popietę paįvairino ir lietuvių liaudies dainos, kurias iš anksto ruošė su muzikos mokytoja Egle Kuzmiene. Mūsų klasė dainavo lietuvių liaudies lyrinę dainą ,,Tekėjo saulelė". Nors pasirodymas buvo trumpas ir jį stebėjo vos kelios klasės, bet prieš stojant dainuoti tikrai buvo šiek tiek baisu: virpėjo rankos, nežinojome, kaip sustoti, jog atrodytume tvarkingai. Galvoje buvo tik viena mintis, ar prisiminsime, ar nesuklysime. Tačiau viskas sekėsi labai gerai, niekas nesuklydome ir daina nuskambėjo puikiai, sulaukėme gausių aplodismentų.

Buvo labai smagu žiūrėti į kitus dalyvius, kurie dainavo, ypač į tuos, kurie deklamavo tarmiškus eilėraščius ar sekė pasakėles. Septintokė Vigilija Stankūnaitė visiems pasekė nuotaikingą pasakėlę ,,Kaip ponas bėdas ieškojo“. Ši pasaka privertė susimąstyti, kad nereikia bėdos ieškoti ten, kur jos nėra. Buvome tikrai nustebę, kaip galima šitokį ilgą tekstą atsiminti ir ne šiaip sau, bet pasakoti išraiškingai, su intonacija. Ji visai nesijaudino. Arba to neparodė. Buvo gera klausytis, atrodė lyg pasakoja juokingą istoriją didelei draugų grupelei. Vėliau septintokai puikiai atliko lietuvių liaudies dainą ,,Už žalių miškelių". Ypač gražiai skambėjo Kosto Pivoriūno balsas.

Dar vieną pasakėlę ,, Apie vištą katra narėja vanagaite būt“ pasekė devintokas Endis Marovas – Narkevičius. Dėl prastų oro sąlygų jis negalėjo atvykti į mokyklą, todėl nusprendė prisijungti per Zoom programėlę ir sudalyvauti renginyje. Ši šmaikšti pasaka visus labai prajuokino ir nustebino, nes niekas jos nebuvo anksčiau girdėjęs. Devintokų ketveriukė atliko smagią lietuvių liaudies dainą ,,Stovi eglelė“, o dešimtokai renginį paįvairino lyriška daina „Sėdžiu po langeliu“.

Aštuntokai  Dainius Lepiochinas, Tadas Meškauskas, Kajus Pūras tarmiškai skaitė Mildos Krasauskienės eilėraščius ,,Ažeras“, ,,Apie Dievą karvytę“  bei ,,Ne ruduo“.

Po šio  renginio visi skubėjo apžiūrėti iš Kauno Maironio muziejaus atkeliavusią parodą ,,Lietuvių literatūros įdomybės: nuo seniausių laiškų iki šiandien", eksponuojamą gimnazijos skaitykloje. Tai ne tik informatyvi, bet ir atraktyvi paroda, kurioje  glaustai, nenuobodžiai ir itin vaizdžiai pateiktas pasakojimas apie svarbiausius lietuvių literatūros istorijos dalykus. Ji pas mus bus eksponuojama iki sausio 30 dienos. Buvo įdomu tyrinėti šią parodą, joje yra daugybė informacijos apie rašytojus, poetus, kitas žymias asmenybes bei lietuvių literatūros istoriją. Tokiu neįprastu formatu pateiktą parodą buvo smagu apžiūrėti, kai ką pavartyti. Tai 10 didelių knygų su daugybe nuotraukų, visokių langučių, skyrelių, durelių, kišenėlių. Čia tiek visko daug. Ir tikrai labai įdomu ir smalsu sužinoti apie rašytojus, jų gyvenimą, kūrinius ar istorijos vingius.

Galiu teigti, jog renginys tikrai labai patiko. Buvo matyti, jog visi stengiesi bei ruošėsi, o paroda, pateikta tokiu formatu, suteiks galimybę vaikams susidomėti lietuvių literatūros istorija nuo pirmosios Martyno Mažvydo knygos iki šių dienų.

 

Autorius:
Vakarė Putcaitė, Meda Austėja Kazlaitė, 8 kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainora Biliūnaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos