Pasitinkame bundančią gamtą

  • Paskelbta: 2024-03-27
  • Kategorija: Renginiai

Nuo senų senovės lietuviai kovo 10-tą dieną, sutikdami po žiemos grįžusius paukščius, švenčia 40-ies paukščių dieną. 40-ies, nes apytikriai tiek paukščių rūšių išskrenda žiemoti į svetimas šalis, o pavasarį vėl grįžta į gimtinę. Ši šventė turi nemažai papročių: tam, kad javai gerai derėtų, šeimininkėms būdavo patariama iškepti 40 bandelių, senoliai tikėjo, kad jei šią dieną pašals, šalnos laikysis dar 40 parų. Tikėta, kad tądien iš namų išvažiavęs užsitrauksi nesutarimą su saviškiais bei kaimynais.

Žemės diena

Kovo mėnesį, džiaugdamiesi sugrįžusiais paukšteliais ir bundančia gamta, Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos ugdymo skyriaus „Sartukas” ugdytiniai praleido mokydamiesi tyrinėti bei gerbti gamtą. 40-ies paukščių dienos proga vaikai stebėjo sugrįžtančius paukštelius, lankėsi Sartų regioniniame parke, kuriame išgirdo pasakojimus apie paukščius, klausėsi jų balsų, kūrė darbelius.

Kovo 19-tą - pempės diena. Darželio teritorijoje ugdytiniai iškėlė inkilėlius, žaidė liaudies žaidimus, dainavo daineles ir mokėsi pamėgdžioti paukščių balsus.

Linksminamės kartu

Su pavasario saulės spinduliais paminėjome ir Pasaulinę Žemės dieną. Visą savaitę vaikai aktyviai dalyvavo ne tik žaidimuose, bet ir diskusijose apie tai, kaip reikia vertinti ir saugoti žemės turtus, mokėsi juos puoselėti ir tirti. Kiekvienas ugdytinis pasodino po svogūną, puošė savo žaliąją palangę. Vaikai turėjo progą atpažinti ir nepagarbų elgesį su gamta. Darželio kieme vaikai sutiko pabudusius vabaliukus, boružėles, bitutę, varlytes ir neklaužadą berniuką, kuris degino žolę ir šiukšlino aplinką. Vaikams buvo labai smagu, nes šiuos personažus vaidino mokytojos.  Sudrausminę berniuką vaikai kartu mokėsi rūšiuoti atliekas.

Renginio akimirkos

Pasaulinės Žemės dienos savaitė praėjo kupina edukacinių veiklų bei smagių užsiėmimų. Vaikai lavino bendrąją motoriką, mokėsi liaudies žaidimų, dainelių, paukštelių balsų pamėgdžiojimų, mįslių bei eilėraštukų. Dalyvavo ir judriuose žaidimuose „Pingvinai” bei „Gandras”.

Smagu ir įdomu

Mūsų papročiai ir šventės moko neprarasti ryšio su gamta, geriau ją pažinti bei gerbti. Nenustokime minėti pavasario švenčių kartu su vaikais!

Autorius:
Renata Šėžienė, logopedė

Nuotraukų autorius(-iai):
Reda Šlapšinskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos