Pažinome kitaip

Atnaujintoje 5-os klasės istorijos bendrojoje programoje didelis dėmesys yra skiriamas artimosios aplinkos, t. y. šeimos, mokyklos,  gyvenamosios vietos istorijai. Viena iš tokių pamokų – ,,Kultūros objekto, esančio artimoje aplinkoje lankymas ir tyrimas“.

Tiriame ir tyrinėjame kartu

Mokiniai, susipažinę su šaltinių grupėmis – rašytiniais ir nerašytiniais šaltiniais - tyrė Dusetų švč. Trejybės bažnyčios istoriją. Pagal pateiktus klausimus naudodami kelis rašytinius šaltinius mokiniai aiškinosi bažnyčios statybos ir perstatymo metus, ieškojo informacijos apie su bažnyčios statyba susijusius asmenis, bažnyčioje esančias istorijos ir dailės vertybes, 1830-1831 m. sukilimo dalyvės - Emilijos Pliaterytės sąsajas su šia vieta.

Dirbame grupėmis gryname ore

Klasėje pradėtą tyrimą mokiniai tęsė apsilankę bažnyčioje. Patobulinti tyrimą – išsiaiškinti neatsakytus klausimus ir neaiškumus padėjo Dusetų švč. Trejybės bažnyčos klebonas gerb. Stanislovas Krumpliauskas bei mokinių pastabumas. Akylesni mokiniai papildyti tyrimą galėjo atidžiai apžiūrėdami bei skaitydami bažnyčioje esančią informaciją, smalsesni klausinėdami paties klebono.

Klausomės pasakojimo apie didikų Pliaterių dovaną - paveikslą

Papildę turėtą informaciją mokiniai pristatė, ką sužinojo apie netoliese esantį kultūros paveldo objektą, įsivertino savo ir vertino vieni kitų darbus.

Surasta ir grafo J. l. Pliaterio palaidojimo vieta

Dėkoju gerb. klebonui St. Krumpliauskui už mums skirtą laiką, pasidalinimą žiniomis ir malonų bendravimą.

Bažnyčios istorijos tyrimo pristatymas

Esu tikra, kad mokiniai praplėtė pažinimo, pilietiškumo, kultūrinę bei komunikavimo kompetencijas, o ugdymasis ne klasėje tokią vasaros atostogų orus ir nuotaiką primenančią dieną  buvo patrauklesnis ir mokiniams suteikė daugiau džiaugsmo.

Bažnyčioje su klebonu gerb. St. Krumpliausku

Mokinių mintys apie istorijos pamoką: 

Man šis darbas labai patiko. Aš sužinojau, kada buvo pastatyta pirmoji bažnyčia, kiek kartų ji buvo perstatyta, kodėl, kaip atrodė pirmoji bažnyčia. Sunkiausia buvo ieškoti informacijos ir suprasti, kokie žmonės susiję su bažnyčios statyba. Man labiausiai sekėsi bendradarbiauti su kitais ir dirbti kartu. Smagu buvo mokytis ne klasėje, o gryname ore.

Liepa Čirkovaitė

Ši veikla buvo įdomi, nes dirbome ne tik klasėje. Įdomiausia ir labiausiai sekėsi ieškoti informacijos apie bažnyčios istoriją, o ją suradus ir įsitikinus, kad ji teisinga, džiaugtis, kad pavyko gerai atlikti užduotį. Sužinojau labai įdomų dalyką.... bažnyčios rūsiuose yra palaidotas grafas Jonas Liudvikas Pliateris ir jo vaikai. Jis daug prisidėjo prie antros bažnyčios statybos. Mokymąsi ne klasėje vertinu 10 iš 10. Smagiausia buvo mokytis lauke.

Deniz Adomas Senoglu

Buvo įdomu tyrinėti, kur bažnyčioje palaidoti grafai Pliateriai, sužinoti, kad šis didikas padovanojo Dusetų Švč. Trejybės bažnyčiai labai vertingą paveikslą, o ant jo yra Pliaterių giminės herbas. Labai daug apie bažnyčią papasakojo kunigas ir man patiko kartu su kunigu tyrinėti bažnyčią. Man labiausiai sekėsi skaityti, o sunkiausia buvo surasti informaciją. Dabar žinau apie bažnyčią daug daugiau. Grupėje dirbti buvo linksma, bet geriausia buvo tai, kad mokėmės lauke, pievelėje prie bažnyčios ir buvo ne taip karšta kaip klasėje.

Viltė Pagirytė

Tirti bažnyčios istoriją nebuvo lengva, ne visus atsakymus buvau radusi šaltiniuose, kuriuos skaičiau ir nagrinėjau klasėje. Į kai kai kuriuos klausimus neradau atsakymų, juos išsiaiškinau tada, kai apsilankėme bažnyčioje ir pabendravome su kunigu.  Sužinojau daug  naujų dalykų apie šią bažnyčią. Man viskas buvo nauja, kadangi gyvenu ne Dusetose ir nieko apie šią bažnyčią nežinojau.

Buvo įdomu su grupe ruoštis tyrimo pristatymui ir pasiskirstyti  kas, ką pristatinės. Labiausiai man sekėsi dirbti su grupe. Žinau, ką galėčiau labiau patobulinti kitą kartą – turėčiau geriau pasiruošti, kaip pristatyti grupės darbą.

Dileta Sidarkevičiūtė.

 

 

 

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, istorijos mokytoja

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas