Apie raganas, laumes ir kitas mitines būtybes

5-6 klasių mokiniai

Vykdydami „Kokybės krepšelio“ projektą, organizavome susitikimą su knygos „Klampynių kronikos 3. Pamiršti dievai“ autore Neringa Vaitkute ir kalbėjomės apie šią knygą, kuri dalyvauja 2021 Metų knygos paaugliams rinkimuose. Štai ką rašo mokiniai po susitikimo:

Rašytoja Neringa Vaitkutė pristatė knygą „Klampynių kronikos 3. Pamiršti dievai“. Tai trečioji „Klampynių kronikos“ dalis. Man patiko pasakojimas apie tai, kaip rašytojai kilo idėja parašyti šias knygas. Minėjo, kad siužetai yra paremti tikrais faktais, kad Klampynių kaimas iš tikrųjų egzistuoja. Jis yra tarp Zarasų, Utenos ir Švenčionių. Įspūdingiausia tai, kad ji per savo gyvenimą perskaitė daugiau nei 10 tūkstančių knygų, neskaitant tų, kurias skaitė du ar tris kartus. Įsiminė ir pasakojimas apie raganą, išgydžiusią jos ketveriais metais jaunesnę seserį.

Aidas Čepėnas, 7 kl.

Rašytoja pasakojo, jog vasaras praleisdavo kaime pas senelę. Kaimas buvo netoli Zarasų. O idėja prašyti knygą kilo, kai ji, jau būdama vyresnė, važiavo atgal į miestą ir pamatė didžiulį rūką. Pradėjo galvoti, kas ten galėtų slėptis, kokie žmonės gali matyti tą keliuką, ar ten stebuklingas miškas... Ją labai įkvėpė lietuvių mitologija ir Norberto Vėliau knyga „Laumių dovanos”. Nors ir mokėsi universitete biologijos, visada remiasi faktais, bet tiki mitinėmis būtybėmis. Papasakojo ir tikrą nutikimą iš savo gyvenimo. Jai labai artimas žmogus susirgo rože. Gydė antibiotikais, bet niekas nepadėjo. Kai jau visi buvo praradę viltį, močiutė pasiūlė nuvesti pas raganą. Taip! Raganą! Nes visi kaimo gyventojai tikėjo, jog ta moteris yra ragana. Už gydymą ji niekada neimdavo pinigų, žmonės jai atsilygindavo maisto produktais. Močiutė sesę nuvedė pas raganą, kuri užkalbėjo rožę ir įvyko stebuklas. Sesuo po kelių savaičių pasveiko. Dar pasakojo, kad sykį, kai ta ragana susipyko su kaimyne, ji nusiuntė vėją pas ją tam, kad išdaužtų langus ir išvartytų daržą. Taip ir atsitiko. Rašytoja pripažino, kad tai, greičiausiai, vienintelė priežastis, kodėl ji vis dar tiki kai kuriais mitais. Dabar autorė rašo naują knygą, o jau išleistomis didžiuojasi, nes prie jų prisidėjo ir jos vaikai, kurie išklausę visada pasako savo nuomonę. Tai rašytojai labai svarbu. Į klausimą, ar dar bus „Klampynių kronikų” ketvirta dalis, rašytoja atsakė, kad nebus. Ji verčiau parašys kažką naujo.

Šis susitikimas labai patiko, nes rašytoja vis priminė mums, kad mes visi turime savo nuomonę apie viską. Nereiškia, kad jos visada yra teisingos, bet jos yra ir turime tai gerbti. Man tai labai priimtinas požiūris. Rašytojos knygos yra puikus būdas daugiau sužinoti apie lietuvių mitologiją, todėl tikrai verta skaityti.

Gabija Steponavičiūtė, 7 kl.

Susitikimas su rašytoja Neringa Vaitkute buvo tikrai įdomus ir turiningas. Rašytoja pasakojo apie knygą ir apie savo gyvenimą. Mane pribloškė vienas dalykas, kad rašytoja jau perskaitė 10 000 knygų. Tai labai daug! Knyga „Klampynių kronikos 3. Pamiršti dievai“ dalyvauja 2021 Metų knygos paaugliams rinkimuose. Rašytoja papasakojo, kad daug tenai aprašytų dalykų yra tiesa. Pasakojo, kaip jai kilo idėja prašyti knygą, kad knygai iliustracijas piešia pati. Su rašytoja susipažinti buvo tikrai įdomu.

Liucija Stasiulionytė, 7 kl.

Aš su klasės draugais ir šeštokais dalyvavome susitikime su rašytoja Neringa Vaitkute. Susitikimas buvo per nuotolį, nes, kaip sakė rašytoja: ,,Aplankė nelauktas svečias - virusas“ Ši rašytoja neseniai išleido trilogiją ,,Klampynių kronikos“. Pirma ir antra ,,Klampynių kronikos“ dalys jau dalyvavo geriausių vaikams ir paaugliams skirtų knygų penketuke. Greitai sužibės ir trečia dalis. Knygos pagrindiniai veikėjai Agata, Smiltė ir Aringas. Šie vienos šeimos nariai patiria įspūdingus, keistus, kraupius ir įdomius nuotykius. Jie susiduria su anapusiškomis būtybėmis. Smiltė - pasipūtusi sesė. Aringas ir Agata pašėlusiai drąsūs dvynukai. Jie rizikuoja savo gyvybėmis, kad išgelbėtų kitų gyvybes. Vaikystėje rašytoja irgi patyrė daug nuotykių. Tai pamatydavo su draugais raudonas akis pakrūmėje, pažinojo kaimo raganą, kuri burtais nuo sunkios ligos išgydė jai artimą žmogų, kuriam nepadėjo nei daktarai, nei stipriausi antibiotikai. Kai ji išgydė žmogų, į ją visi pradėjo žiūrėti pagarbiai. Ragana turėjo abiejų kojų sukryžiuotus du pirštus. Mažylis buvo susikryžiavęs su bevardžiu pirštu.

Man patiko šis susitikimas, nes rašytoja įtraukiamai papasakojo apie savo sukurtą triologiją. Norėčiau perskaityti trečią dalį. Ir aš ją tikrai skaitysiu!

Jorūnė Eidėjūtė, 5 kl.

7-8 klasės susitikime

Susitikimas su rašytoja man labai patiko. Ji mums pasakojo apie vaikystėje patirtus nuotykius bei apie senovės lietuvių mitines būtybes: kipšus, perkūną, raganas, laumes, devyniaragį elnią, kuris buvo labai laukiamas, nes atneša saulę. Visas tris „Klampynių kronikos“ dalis rašytoja parašė pasinaudodama sena, 1979 metais išleista knyga „Laumių dovanos“.

Aš šią knygą tikrai perskaitysiu.

Kostas Pivoriūnas, 5 kl.

Man labiausiai patiko rašytojos pasakota istorija apie raganą, kuri magiškai išgydė žmogų. Nors aš pats nelabai tikiu burtais, tai buvo tikrai įdomu. Dar buvo įdomu išgirsti, iš kur ima idėjas šioms istorijoms. Šįkart labiausiai įsiminė tai, kad kai kuriems pradedantiems rašytojams gali prireikti nemažai pasukti galvą, jei jų pavardė nelabai dera su vardu. Leidyklai atrodė, kad vyro pavardė jai nedera, tad knygas pasirašinėja savo mergautine pavarde.

Manau, kad susitikimas buvo naudingas, nes supratau, kad nebūtina visus pasakojimus pradėti kurti nuo nulio. Gali pasiremti ir kitais, taip sukurdamas savo.

Brendonas Kindurys, 5 kl.

Rašytoja Neringa Vaitkutė ne tik pristatė knygą, bet ir pasakojo, kaip yra bandžiusi išsikviesti Kruvinąją Merę, bet nesėkmingai. Sužinojau, kad jeigu žmogus yra gimęs Užgavėnių naktį, tai jis gali matyti mirusių dvasias.

Man patiko susitikimas su rašytoja ir norėčiau perskaityti paskutinę jos knygą.

Arijus Kudeliovas, 5 kl.

Sužinojau, kad knygą sudaro 6 pasakojimai. Įdomiausias pačiai rašytojai tai pasakojimas „Senelės marmalas“. Papasakota tikra istorija. Tikrai negalvojau, kad realybėje gali taip būti. Knygą būtinai pasiimsiu skaityti, nes buvo labai įdomu klausytis rašytojos pasakojimo. Kai kurie klasės draugai jau skaitė ir sakė, kad yra gana įdomi knyga. Dėkoju rašytojai Neringai Vaitkutei.

Vigilija Stankūnaitė, 5 kl.

Rašytoja Neringa Vaitkutė pasakojo, kokia knyga jai davė idėjų pradėti rašyti kitas knygas. Sužinojau, kad jai patinka siaubo filmai ir knygos. Pasakojo apie „keistąją moterį“, kuri buvo jos kaimynė. Pasakojo, kaip vieną kartą eidama namo pamatė raudonas šviečiančias akis. Ji nežinojo, ar tai buvo akys, bet visada atsimena tą akimirką. Buvo linksma klausytis, kaip ji pasakoja apie keistenybes. Susitikimas man patiko, nes galėjau susipažinti su rašytoja.

Jorė Marcinkevičiūtė, 5 kl.

Susitikimas su rašytoja buvo įdomus

Susitikimas su rašytoja buvo įdomus. Labiausiai mane intrigavo, kaip ji tiki. Pati rašytoja - biologė, ji žino vos ne viską apie mūsų kūnus. Bet buvo įvykis, kai jos sesė susirgo rože. Jokie gydytojai, jokie antibiotikai jos sesei nepadėjo. Bet jos kaime gyveno sena moteriškė, praminta ragana. Iš paskutinių vilčių mama sesę nuvedė pas raganą. Ir ji išgijo. Rašytoja sakė, kad ir kokia skeptiška ji yra, ji tai savo akimis matė, ir tuo tiki.

Vieną gražią dieną autorė paėmė į rankas savo mėgstamą vaikystės knygą – mažosios tautosakos rinktinę „Laumių dovanos“ ir jai dingtelėjo mintis parašyti knygą apie mažą miestelį, kuriame mitinės būtybės gyventų šalia paprastų žmonių. Taip knygoje atsirado baubai, laumės, aitvarai, žaltvykslės, vilkolakiai. Šiame miestelyje, apsuptame miškais ir pelkėmis nuolat nutinka keisčiausių dalykų ir magiškų nuotykių.

Lina Abramavičiūtė, 8 kl.

Susitikimas su Neringa Vaitkute man labai patiko. Ji yra tikrai įdomi asmenybė. Autorė garsėja kuriamų pasaulių turtingumu, įtraukiančiu siužetu ir vaizdinga kalba. Jos knygose meistriškai derinamos šiuolaikinių vaikų gyvenimo aktualijos, senovės lietuvių mitologija ir šiurpūs, netikėti nuotykiai. Rašytoja ne tik rašo knygas, bet ir pati jas iliustruoja.

Susitikimu likau labai patenkinta.

Greta Grižaitė, 8 kl.

Rašytoja ne tik pristatė knygą, bet ir kalbėjo apie savo gyvenimą. Labiausiai man buvo įdomu klausytis apie pomirtinį gyvenimą. Jai nuolat kyla klausimų: „Kas bus, kai mes mirsim? Ar bus tuštuma, ar kažkas iš tikro mūsų laukia po to?“ Buvo gan įdomų išgirsti, kaip žmogus kalba tokiomis temomis, kurios nėra dažnos.

Jos kūryba apie mitologiją paremta pačios išgyvenimais. Pasakojo, kad rašymas jai teikia malonumą, tarsi paskęsta jame ir tada nieko negirdi, nieko nemato. Rašytoja betarpiškai bendravo su vaikais, mokytojais, atskleidė daugybę savo gyvenimo smulkmenų. Mokiniai klausinėjo, kaip gimsta idėjos knygoms, kas kuria iliustracijas, kokią knygą rašė ilgiausiai, kodėl nusprendė būti rašytoja.

Austėja Bieliūnaitė, 8 kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos