Nepaprasta mitologijos pamoka

Rašytoja Kotryna Zylė

Įgyvendindami projekto „Kokybės krepšelis“ veiklos planą balandžio pabaigoje gimnazijos 7-8 klasių mokiniai dalyvavo susitikime su Kotryna Zyle – rašytoja ir dailininke, kuriančia mitologijos temomis.

Jos debiutinė knyga „Milžinas mažylis“ buvo įtraukta į geriausių 2014 m. knygų vaikams penketuką, o „Didžioji būtybių knyga“ knygos meno konkurse apdovanota kaip gražiausia 2016 m. knyga vaikams. Susitikime autorė kalbėjo apie pirmąją knygą jaunimui, intriguojančiu pavadinimu „Sukeistas“. Už šio ryškiai raudono viršelio slypi mistinis romanas, kuriame pristatomi lietuvių mitologijos sutvėrimai, netradiciniai istorijos pateikimo būdai ir šių dienų paauglių gyvenimas paslapčių nestokojančiame Vilniuje. Šešiolikmečiai Gabija ir Gedas mokosi Dailės mokykloje. Abu jie – labai skirtingi ir abiems vienu metu ima dėtis keisti dalykai. Beužgimstantys jausmai netikėtai lemia dviejų pasaulių – realaus ir anapusinio – susidūrimą. Kotryna Zylė savo kūriniuose prabyla šiuolaikine kalba ir, nevengdama jaunimo raiškos formų, pasakoja įtraukiančias, intriguojančias istorijas, kuriose įprasta XXI amžiaus tikrovė įtaigiai papildoma girdėtomis, bet primirštomis mūsų mitinėmis būtybėmis, tradicijomis, papročiais.

Knyga „Sukeistas“

Susitikimo metu buvo aptariamos archajiškų Lietuvos ir pasaulio tradicijų paralelės, keliami klausimai apie senųjų tikėjimų ir prigimtinių žmogaus baimių sąsajas, aptariama šiuolaikinės visuomenės dėmesio emociniam intelektui, empatijos ugdymui, visapusiškam švietimui svarba.

Autorė atskleidė ir savo asmeninio kūrybinio proceso užkulisius – informacijos rinkimo būdus, svarbias konsultacijas su specialistais, netikėtus atradimus.

Štai ką rašo mokiniai po susitikimo:

Austėja Bieliūnaitė, 7 klasė: Mane labai sužavėjo rašytojos meninis požiūris į gyvenimą. Ji mano, kad nebūtinai visko, kas praeityje buvo, reikia atsikratyti. Rašytoja teigė, kad reikia toliau tęsti tradicijas, bet kitaip, šiuolaikiškai. Pasakojo, kaip sudėtingai ieškojo informacijos knygai, kad nebūtų nelogiškai parašyta, bet taip pat pridėjo ir apie mitologines būtybės. Man, besidominčiai daile, labai įdomu buvo klausytis jos, nes autorėje tarsi įžvelgiau save. Daugelis dalykų apie meną ir mitologiją nustebino ir sužavėjo mane. Manau, visiems, kurie domisi menu, būtų įdomu pabendrauti su šia puikia rašytoja.

Mantas Lukošiūnas, 7 klasė: Mes buvome susitikime su knygos „Sukeistas“ autore Kotryna Zyle. Ji mums visiems pasakojo, kaip rašydama knygą rinko informaciją. Norėjo viską išsiaiškinti apie į komą panirusius ligonius, apie pūgą, apie kaukių atsiradimą. Man susitikimas labai patiko, nes sužinojau keletą gerų patarimų ir idėjų, kaip rašomos knygos.

Lina Abramavičiūtė, 7 klasė: Sužinojome labai daug įdomių dalykų: apie ligonines, orus ir lietuvių tautosaką. Nežinau kodėl, bet man labiausiai įstrigo, kaip autorė rinko informaciją. Sužinojome, ką reišia būti rašytoja, kaip nelengva suderinti sena ir nauja.

Greta Grižaitė, 7 klasė: Labiausiai sudomino kaukės, apie kurias kalbėjo rašytoja Kotryna Zylė. Jos atrodė net labai įdomiai, savitai bei gražiai. Gera buvo klausytis aiškaus, įdomaus paskojimo, kaip rinko medžiagą knygai „Sukeistas“. Kotryna Zylė yra tikrai labai įdomus ir kūrybingas žmogus. Sužinojau, kad ji ne tik rašytoja, bet ir grafikos dizainerė bei iliustrutoja. Po šio susitikimo man liko labai geri įspūdžiai.

Pijus Ruzgas, 7 klasė: Susitikime su Kotryna Zyle man buvo įdomu sužinoti, kaip ji kūrė knygą. Sužinojau, kad rinkdama medžiagą ji kalbėjo su gydytoju, kad išsiaiškintų, kaip žmonės atsibunda iš komos ir kaip jie jaučiasi. Susitikime mane pradžiugino, kad ji rodė įvairias kaukių nuotraukas. Jos pagamintos iš šiukšlių, iš metalo, iš odos. Sužinojau, kad, anot rašytojos, menas suteikia laisvę, o rašytojas truputį panašus į aktorių.

Deimilė Pivoriūnaitė, 8 klasė: Šiandien vyko susitikimas su rašytoja, grafikos dizainere Kotryna Zyle. Ji parašė knygas „Didžioji būtybių knyga“, „Sukeistas“ , „Milžinas mažylis“ ir „Mažas kaip vabalėlis“. Ši rašytoja mėgsta rašyti ne tikroviškas, bet su mitologija persipynusias knygas, daug išmano apie laumes, raganas ir kitokias mitines būtybes. Daugiausiai buvo kalbama apie knygą „Sukeistas“. Knygos veiksmas vyksta Vilniuje. Pagrindiniai veikėjai yra Gedas ir Gabija. Gedas yra laumių sukeistas vaikas, šešiolika metų pragyvenęs to nežinodamas... Man labiausiai patiko, kad autorė, norėdama parašyti kuo kokybiškesnę knygą, daug kuo domėjosi. Pavyzdžiui, net kas būna žmogui, kai nubunda iš komos. Todėl teko daug bendrauti ir konsultuotis net su gydytoju. Ši pamoka buvo naudinga, nes sužinojau, kad ruošiantis rašyti knygą reikia įdėti daug darbo ir pastangų.

Fragmentas iš knygos „Sukeistas“

Akvilė Liesytė, 8 klasė: Dalyvavome susitikime su Kotryna Zyle, kuri yra ne tik rašytoja, bet ir iliustratorė, grafikos dizainerė. Ji kalbėjo apie vieną iš savo knygų „Sukeistas“. Tai yra mistinis romanas. Pasakojo, kokie yra knygos sukūrimo užkulisiai, kas ją įkvėpė rašyti būtent tokį romaną ir kaip sekėsi. Rašant knygą jai teko daug konsultuotis ir su gydytoju, ir su klimatologu, ieškoti informacijos internete, kad tik knyga būtų gyvesnė ir labiau realistiškesnė. Man šis susitikimas patiko, nes labai įdomiai ir išsamiai viską papasakojo. Visą laiką skaitydama knygas pagalvoju, kaip atsiranda tos idėjos, kas rašytojus įkvepia parašyt knygą. Šiame susitikime ir sulaukiau atsakymo į šį klausimą.

Mantė Razmanavičiūtė, 8 klasė: Mūsų klasė dalyvavo susitikime su rašytoja Kontryna Zyle. Rašytoja pristatė romaną „Sukeistas”, jo iliustracijas. Pasakojo, kaip gimsta knyga, kas padeda įsivaizduoti veikėjus, suvokti jų charakterius. Manau, ši pamoka buvo naudinga, nes mes labiau supratome, kaip iš tikrųjų yra rašomos knygos ir gaunamos idėjos siužetui. Pasirodo, idėja knygai gali gimti bet kur ir bet kada, knygas galima rašyti apie visiškai neįsivaizduojamus dalykus. Norėtųsi daugiau tokių pamokų.

Augustinas Liorentas, 8 klasė: Susitikimas su rašytoja Kotryna Zyle buvo gana įdomus, nes kalbėjome apie jos knygas, knygų iliustracijas, kurias kuria pati rašytoja, nes ji taip pat ir iliustratorė ir dar daug kitų dalykų, susijusių su knygos gimimu. Rašytoja nenorėjo, kad knygoje būtų išgalvotų dalykų, todėl daug konsultavosi su gydytoju. Holivudiniuose filmuose rodoma, kad ligoniai pabunda iš komos netikėtai, o šalia jų visada yra artimas žmogus, bet Kotryna išsiaiškino, jog taip realybėje nebūna. Gydytojai aparatų pagalba gali numatyti, kada jis prabus, ar jam pagerės sveikata. Tai man patiko labiausiai. Pamoka buvo naudinga, nes sužinojau apie šios rašytojos knygą, kuri mane sudomino ir, manau, kad ateityje tikrai ją perskaitysiu.

Kaip ieškoma idėjų, veikėjų

Enrika Stasiulionytė, 8 klasė: Pamokoje rašytoja pasakojo, kad didžiulę įtaką knygos „Sukeistas“ atsiradimui turėjo jos „Didžioji būtybių knyga“, atskleidžianti lietuvių mitologijos pasaulio paslaptis. Knygoje daug mitinių būtybių, kurios veikia šiuolaikinėje aplinkoje. Manau, kad dabartiniam jaunimui tai yra be galo įdomu. Iliustracijos taip pat įdomios, kokių galbūt kitoje knygoje net nepamatytumėm. Ji net mums parodė savo knygos rašymo, kurio laikydamasi ir kūrė knygą. Noriu Kotrynai padėkoti už įdomią pamoką ir lauksim dar kada galėsim pamatyti vėl ją su naujos knygos pristatymu. AČIŪ!

Tadas Abramavičius, 8 klasė: Susitikimo su rašytoja, iliustratore Kotryna Zyle metu susipažinome su knyga „Sukeistas“. Rašytoja aptarė daug įdomių temų ir turėjome progą susipažinti su knygos kūrybiniu procesu. Klausėmės, kaip knyga buvo parašyta, su kokiais sunkumais bei nuotykiais rašytoja susidūrė kurdama šią knygą. Svarbiausias dalykas, mano nuomone, kad pamatėme iš arčiau, koks gali būti įdomus knygos kūrimo procesas.

Edgaras Vikravičius, 8 klasė: Tokios pamokos yra naudingos, nes visada yra įdomu išgirsti, kaip rašytojai rašo knygas, ką jie daro, kad jos atrodytų detalesnės, kad jas būtų įdomu skaityti. Sužinojau, kad knygos kūrimas nėra toks paprastas darbas kaip atrodo.

Aivita Malažinskaitė, 8 klasė: Šiandien vyko pamoka su rašytoja, iliustratore Kotryna Zyle. Rašytoja mums atskleidė knygos „Sukeistas“ rašymo užkulisius, pasakojo apie mitologines būtybes. Apie laumes esame girdėję visi, bet tikrai nežinojome, iš kur atsiranda laumių vaikai, jeigu jų laumės negimdo? Pasirodo, kad laumių vaikai išauga iš šiaudų ryšulėlio. Nors knygoje ir minimi mistiniai įvykiai, tačiau rašytoja nenukrypsta per daug į mistiką. Atkreipia dėmesį ir į mažas, bet labai svarbias detales. Todėl jai reikėjo daug pasidomėti apie mediciną, orus, žmonių įvaizdžius, kaukes. Rašytoja praleido nemažai laiko ieškodama informacijos, bendraudama su gydytoju, klimatologu. Atrodytų, kam tiek smulkmenų? Tačiau, geriau pagalvojus, suprasime, kad bet kokios knygos leidyklos neleidžia į viešumą, o tai reiškia, kad visas darbas ir nuolatinis mokymasis, ieškojimai pasiteisino. Knyga buvo išleista! Buvo įdomu klausytis visų tų knygos gimimo užkulisių, pasakojimų apie mitologiją, net mediciną. Dėkojame rašytojai Kotrynai Zylei už tokį šiltą bendravimą, įdomų pasakojimą.

Negali nesižavėti Kotrynos Zylės sugebejimu pateikti mūsų tautos paveldą taip, kad būtų įdomu jauniems žmonėms. Nuoširdžiai dėkojame autorei ir laukiame naujų susitikimų.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos