Susipažinti, skaityti ir mėgautis

Rinkimai

Knygos – vienas geriausių intelektualaus laisvalaikio praleidimo būdų, nes jos skatina tobulėti, atrasti ir išmokti kažką naujo, jos suteikia minčių apmąstymams bei atsako į taip rūpimus klausimus.

Tokiais pamąstymais lietuvių kalbos mokytoja Dainora Biliūnaitė pradėjo renginį „2020 Metų knygos rinkimai“. Ji 6-8 klasių mokinius kvietė susipažinti, skaityti ir pasidalinti mintimis apie tris šiais metais pristatytas knygas paaugliams, tai Akvilinos Cicėnaitės „Kad mane pamatytum“, Dianos Ganc „Lota“ bei Ignės Zarambaitės „Juodavandeniai“.

Kadangi aštuntokai buvo uoliausi skaitytojai, tai jų dauguma buvo perskaitę šias tris knygas, todėl mielai dalinosi įspūdžiais, kvietė perskaityti ir pasiklausyti jų skaitomų ištraukų.

Knygų trejetukas

„Kad mane pamatytum“ – septintoji Australijoje gyvenančios rašytojos Akvilinos Cicėnaitės knyga. Aivita Malžinskaitė paskaitė ištrauką iš šios knygos ir pasidalino mintimis apie mergaitę Gilę, kuri pyksta ant visų: tėčio, mamos, brolio Ąžuolo. Ją papildė A. Liorentas, D. Lingė bei A. Špūras. Visi jie teigė, kad knyga apie paauglių gyvenimą, todėl perskaityti tiesiog būtina, nes tai istorija apie dideles ir mažas pabaigas, apie saulės užtemimus ir laipiojimus pro langą, apie teatrą, šeimos dramą ir truputį – apie meilę.

Antroji knyga – Diana Ganc „Lota“. Apie šią knygą kalbėjo M. Razmanavičiūtė, A. Franckevičiūtė, E. Vikravičius bei U. Krikščionaitytė. Neperskaitę šios knygos mokiniai sužinojo, kad apysakos pagrindinė veikėja netrukus keturiolikos sulauksianti Lota, kuri, praėjus pusmečiui po mamos mirties, tėvui vėl ėmus dirbti tolimųjų reisų vairuotoju ir porai savaičių išvažiavus gabenti krovinio, lieka viena. Mergaitė išgyvena gedulą, apie kurį nemoka kalbėtis ir tik labiau ir labiau užsidaro nuo išorinio pasaulio – nustoja vaikščioti į mokyklą, vengia žmonių.Geriausias jos draugas šuo Lyras.

Rinkimų rezultatai

Ignės Zarambaitės knygą „Juodavandeniai“ pristatė aštuntokė D. Pivoriūnaitė. Perskaičiusi ištrauką ji papasakojo, kad joje rašoma apie mergaitę Aną, kuri antrą kartą pradeda gyvenimą iš naujo. Tai istorija apie šešiolikmetės Anos ir jos draugų gyvenimo pokyčius, apie nuotykį apsemtoje sodyboje, kuris vienai knygos herojai Deimantei virto tragedija. Skaitytojai čia sužinos apie draugų kompanijoje kylančias intrigas, tamsias paslaptis, kurių turime kiekvienas. Taip pat pasakojama apie meilę, kuri apsvaigina galvą. Visa tai išgyvena pagrindinė herojė Ana. Apie šią knygą kalbėję E. Stasilionytė, M. Jarmalavičius, M. Lukošiūnas, P. Ruzgas teigė, kad labai įdomi ir gera knyga, nes yra veiksmo, labai įtraukia skaitytoją. Visi pritarė, kad ją verta skaityti, nes kalbama apie paauglių išgyvenimus ir problemas, nagrinėjamos draugystės, šeimos santykių, pirmosios meilės ir patyčių temos, aktualios daugeliui.

Renginys neprailgo, nes mokiniai ne tik susipažino su knygomis, bet ir turėjo galimybę paklausyti, kaip ištraukas skaito pačios rašytojos – Akvilina Cicėnaitė, Diana Ganc bei Ignė Zarambaitė.

Netrukus įvyko balsavimas. Daugumos mokinių nuomone geriausia knyga pripažinta Ignės Zarambaitės „Juodavandeniai“.

Anglų filosofas Francis Bekonas pasakė labai vaizdingai ir tiksliai: „Knygos – minties laivai, plaukiojantys laiko bangomis ir rūpestingai gabenantys savo brangų krovinį iš kartos į kartą“. Priimkime šį krovinį su meile ir pagarba, ir saugokime jį ateities kartoms.

Lina Abramavičiūtė, 7 kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos