Įspūdžiai iš skaitymų „Šiaurės šalys ir pasaulis“

Projekto dalyviai septintokai

„Kai lapkritį Šiaurės šalis apgaubia tamsa, rengiame Literatūros savaitę. Jaukiai pasislėpę nuo rudens darganos, užsidegame žvakes ir pasineriame į knygų pasaulį.“ – Tokiais žodžiais į šių metų skaitymą kviečia plakato autorė iliustruotoja iš Alandų salų Anni Wikberg.

Šiaurės šalių literatūros savaitė – jau trečią dešimtmetį vykdomas kultūros projektas, kasmetinė tradicinė šviesos ir knygos šventė, primenanti mums senąją pasakojimų tradiciją, suteikianti progos vaikams, paaugliams susipažinti su Šiaurės šalių literatūros lobiais, kviečianti tamsiais vėlyvo rudens rytais susiburti prie žvakės šviesos ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį. Tai yra pagrindinė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja.

Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema – Šiaurės šalys ir pasaulis. Vaikai, jaunimas kviečiami pamąstyti apie tai, ką reiškia būti pasaulio piliečiu, ir rasti pasaulyje savo vietą. Šiaurės šalių gyventojai nuo seno yra patyrę keliautojai ir naujų kraštų atradėjai. Šiaurės šalių gyventojų pėdsakų aptinkame daugybėje pasaulio vietų, pradedant istoriniais radiniais, siekiančiais senuosius vikingų laikus, ir vėlesniais kultūriniais pėdsakais. Planetoje mūsų yra arti aštuonių milijardų. Savo pasaulį mes kuriame visi kartu. Mes galime laisvai keliauti po pasaulį, išvykti iš savų namų, savos aplinkos į nepažįstamus ir svetimus kraštus. Kelionių būna artimų ir tolimų, trumpų ir nesibaigiančių. Pasaulis gali mums atrodyti neaprėpiamas, bet gali būti ir visai nedidelis. Tačiau viena mes žinome tvirtai – visi tie aštuoni milijardai žmonių gyvena ir kuria kiekvienas savo unikalų pasaulį, mes visi tęsiame kiekvienas savo unikalią istoriją.

Skaitymas suteikia mums fantastišką galimybę keliauti ir patirti pasaulį. Knygose žavimės nepažintomis vietomis, atpažįstame lankytas vietas, pastebime skirtumus ir panašumus su mūsų pačių kultūra ir kasdiena. Per literatūrą, pasitelkdami vaizduotę, galime tūkstančius kilometrų nukeliauti neiškeldami kojos iš namų. Leidžiamės į kelionę kartu su rašytoju – matome ir girdime, jaučiame kvapus, tyrinėjame ir mokomės. O pakeliui dažnai smagiai nusikvatojame ar nubraukiame ašarą.

Šiais metais mažiesiems skaitytojams siūloma skaityti ištrauką iš šiuolaikiškos paveikslėlių knygos „Visi iki vieno“, kurios autorė ir iliustruotoja – norvegų rašytoja Kristina Roskifte. Originalus knygos pavadinimas „Alle sammen teller“ reiškia ir skaičiavimą drauge (aritmetikos pradžiamokslis), ir tai, kad mes visi iki vieno esame svarbūs ir vertingi. „Septyni su puse milijardo žmonių vienoje planetoje. Kiekvienas turime savo unikalią istoriją. Visi esame svarbūs, visi iki vieno. Ir vienas jų esi tu!“ – tokiais žodžiais į mažuosius skaitytojus kreipėsi knygos autorė. Paaugliams siūloma švedų rašytojo J. Wegelius knyga „Žudiko beždžionė“, kviečianti į įspūdingą kelionę po visatą, kur karaliauja neišaiškinti nusikaltimai, beždžionė ir daugybė mįslingų paslapčių. Pasakojimas nukelia į tamsias Lisabonos uosto apylinkes, per didžiuosius vandenynus nuplukdo į istorinius prabangius indų maharadžų rūmus.

Jau antri metai prie šio projekto įgyvendinimo prisidedame ir mes, Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos skaitytojai. Pirmadienis – didžioji skaitymų diena. „Auštant“ (taip vadinasi skaitymai vaikams ir paaugliams) 9 valandą kartu su kitomis Šiaurės ir Baltijos šalių mokyklomis, bibliotekomis garsiai skaitome pasiūlytų knygų ištraukas. Prie šių skaitymų prisidėjo nemažai įvairaus amžiaus mokinių.

Septintokai ir aštuntokai „Auštant“ skaitymus pradėjo susipažinę su šių metų tema skaitymų tema ir siūloma skaityti J. Wegelius knyga „Žudiko beždžionė“. Klausydamiesi mokytojų, draugų skaitomų ištraukų, ekrane galėjo stebėti knygos iliustracijas, kurios leido nukeliauti į tolimosios Lisabonos tamsiuosius skersgatvius, susipažinti su knygos herojais, paslaptingais nuotykiais.

Skaito aštuntokai

Po skaitymų mokiniai pasidalino įspūdžiais.

Deimilė P., 8 klasė. Šis tekstas man nepasirodė labai įdomus, bet įdomesnis nei praeitais metais. Tekstas detektyvinis, apie nusikaltėlius ir nusikalstamumą. Jis labai paslaptingas. Be to, detektyvai yra įdomus dalykas. Man patiko niūri miesto ir uosto atmosfera. Dar patiko ir tai, kad veikėjas ir pasakotojas yra beždžionė, o ne žmogus.

Mantė R., 8 klasė. Smagu, kad šių skaitymų metu daugybės šalių mokinių tuo pačiu metu savo kalbomis skaito tą patį tekstą. Tekstas patiko, buvo įdomu klausytis. Norėčiau perskaityti knygą ir sužinoti visą istoriją.

Aivita M., 8 klasė. Knyga yra daugiau nuotykių, tai turėtų sudominti tuos mokinius, kuriems patinka nuotykių knygos su fantastikos elementais. Labai įdomiai su intriga kuriamas pasakojimas. Norisi sužinoti daugiau apie žudiko beždžionės nuotykius.

Augustinas L., 8 klasė. Mane skaitytos ištraukos įtikino, kad yra įdomių net ir ištraukų, galinčių sudominti perskaityti visą kūrinį. Ištraukoje yra kalbama apie tai, kad daugelis žmonių į tave atkreipia dėmesį dėl tavo išvaizdos, figūros, nors vidum esi toks pat, kaip kiti arba net nuoširdesnis, jautresnis, labiau padedantis kitiems, nei sau. Manau, kad anksčiau niekam nerūpėjo patyčių pasekmės.

Paulius K., 8 klasė. Tokie skaitymai pas mus vyksta jau antri metai. Pernai skaitėm apie Sofijos gimtadienį, tačiau ištrauka nesudomino manęs. O ši ištrauka tikrai sudomino ir norėčiau perskaityti visą knygą.

Tadas A., 8 klasė. Manau, kad tokie skaitymai reikalingi mums. Tekstas buvo tikrai įdomus. Nesu knygų mėgėjas, bet šią knygą norėčiau perskaityti ir sužinoti daugiau nuotykių.

Austėja B., 7 klasė. Mes, septintokai, prisjungėme prie Šiaurės šalių literatūros savaitės. Per literatūros pamoką, auštant, plazdant žvakių liepsnelėms, mes skaitėme ištraukas iš paaugliams skirtos knygos „Žudiko beždžionė“. Knyga sudomino, norėčiau perskaityti visą.

Lina A., 7 klasė Labai smagu, kad mes prisijungėme prie šio projekto. Žvakių šviesa, įdomios skaidrės ir garsiai skaitomos ištraukos apie žudikus suintrigavo. Žadu perskaityti visą knygą.

Matas L., 7 kl. Švedų rašytojo J. Wegelius knyga „Žudiko beždžionė“ mane labai sudomino. Tokia paslaptinga, nes niekada nežinai, kas nutiks veikėjams. Gaila, kad perskaitėme tik ištraukas.

Parodėlė bibliotekoje

Renginiai, skirti Šiaurės šalių literatūros savaitei, bibliotekoje tęsis dar penkias dienas. Visi kviečiami apžiūrėti K. Būgos bibliotekoje veikiančią parodėlę, supažindinančią mus su Šiaurės šalių autorių kūriniais vaikams.

Nepamirškite padėkoti autoriui