Apie svajones ir ilgesį

Skaitymams pasiruošę aštuntokai

Jau ne pirmus metus mūsų gimnazija dalyvauja Šiaurės šalių skaitymuose. Šiemet irgi bibliotekininkės Rimos Survilaitės dėka vyko ši graži iniciatyva, skatinanti mokinius kuo daugiau skaityti. Penktokai bei aštuntokai per antrą pamoką, užsidegę žvakutes, skaitė ištraukas iš Karinos Erlandsonn knygos „Perlų ieškotoja“.

Šis laikmetis paženklintas didesnių atstumų, užvertų sienų, tačiau svajonės ir ilgesys mus jungia ir vienija nepaisant visų apribojimų. Mes svajojame ir ilgimės skirtingų dalykų, tačiau mūsų jausmai yra universalūs. Literatūra visais laikais leisdavo mums nuklysti į svajones, o per pandemiją tai tapo gal net ypatingai svarbu. Todėl ir Šiaurės šalių literatūros savaitė šiemet kviečia pokalbiams apie svajones ir ilgesį. Karinos Erlandsonn knygoje „Perlų ieškotoja“, nominuotoje Šiaurės Tarybos Vaikų ir jaunimo literatūros premijai, rašoma apie Mirandą, kuri ieškojo paslaptingo brangakmenio. Pasak legendos, radęs tą brangakmenį žmogus niekada nebejaus ilgesio. Aišku, ne tik skaitėme, bet ir susipažinome su šalimis ir jų vėliavomis. Sužinojome apie Švediją, Daniją, Norvegiją, Islandiją, Grenlandiją, Farerų, Alandų salas bei mažą samių tautelę. Samiai arba lapiai – tai tauta, gyvenanti Šiaurės Europoje: Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Rusijos užpoliarėje. Pagrindinis jų užsiėmimas – elnininkystė, kuria pastaruoju metu susidomėjimas mąžta.

Penktokai piešia svajonę

Mūsų penktokai ne tik skaitė, bet ir piešė savo svajones. Piešiniuose pačios įvairiausios svajonės: nuo materialinių iki dvasinių dalykų. Vieni svajoja apie nuosavų namą, motociklą, kompiuterį, o kiti ilgisi augintinių ar senelių, kurių jau nebėra. Laukia švenčių, nori, kad juos aplankytų senelis ar tėtis.

Po skaitymų ketvirtokai

Iš pradinių klasių skaitymuose dalyvavo ketvirtokai. Jiems Šiaurės šalių literatūros savaitę pristatė bibliotekininkė Rima Survilaitė. Kalbėjo apie svajones, ilgesį ir liūdesį. Ketvirtokai atliko įvairias užduotis ir gilino žinias. Pirmiausia, jie gaublyje surado tas šiaurės šalis, susipažino su šalių vėliavomis, išklausė legendą, kurioje pasakojama apie tai, kaip ir kodėl vėliavose atsirado kryžiai. Vėliau žinias pasitikrino viktorinoje. Skaitymui ketvirtokai pasirinko kitokį, šiek tiek lengvesnį, tekstą. Tai buvo ištraukos iš Vytauto V. Landsbergio knygų apie arklio Dominyko svajones. Žvakių šviesoje kiekvienas vaikas skaitė: kas po sakinį, kas po keletą.

Įdomiai ir smagiai praėjo ši valanda, sužinojome apie šiaurės šalis, jų vėliavas ir visi kartu skaitėme bei pasvajojome.

Uršulė Krikščionaitytė, 8 kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos