Paminėtas kalbininkas Kazimieras Būga

Meninė kompozicija apie kalbą

Saulėtą gruodžio 8-osios dieną mūsų gimnazijoje vyko renginys, skirtas kalbininko Kazimiero Būgos 142-osioms metinėms paminėti. Ta proga gimnazijos skaitykloje surengta iš Lietuvių kalbos instituto atsivežta edukacinė paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“. Tai kilnojamoji ekspozicija, aktyviai keliaujanti po Lietuvos ir užsienio mokyklas, kultūros centrus bei renginius. Paroda skirta žaismingai pristatyti svarbiausius lituanistikos ir kalbotyros pasiekimus, supažindinti su lietuvių kalbos istorija, skatinti pasididžiavimą lietuvių kalba, atskleisti jos išskirtinumą ir vietą pasaulio kalbų kontekste bei pristatyti lietuvių kalbą užsieniečiams. Ekspoziciją sudaro unikalūs, interaktyvūs eksponatai – kalbos žaislai, leidžiantys kiekvienam paliesti kalbą rankomis ir pačiam pajusti jos savitumą. Parodą taip pat papildo 5 stendai su išsamesne informacija, pasakojančia apie kiekvieną eksponatą. Ji dar visą savaitę džiugins gimnazijos mokinius.

Muzikinis kūrinys

Šiemet, vykdydami „Kokybės krepšelio“ projektą, 7-8 klasių moksleiviai dalyvauja integruotame projekte „Pažinkime Dusetas“. Projekto tikslas – geriau pažinti Dusetų kraštą bei iš čia kilusius kalbininkus, rašytojus ir kitas žymias asmenybes. Dalyvaudami šioje veikloje mokiniai gilina skaitymo įgūdžius, mokosi integruoti geografijos, lietuvių kalbos, istorijos, užsienio kalbos dalykų turinį, dalytis IKT naudojimo patirtimi, rengti mokomąją, informacinę medžiagą, ją kūrybiškai pristatyti.

Pirmasis, apie kurį mokiniai jau parengė medžiagą ir pakvietė 5-8 klasių mokinius pažiūrėti, kalbininkas, profesorius Kazimieras Būga. Renginio pradžioje devintokai surengė trumpą literatūrinę kompoziciją apie gimtąją kalbą. Po žodžių apie lietuvių kalbą, jos grožį bei svarbą Aivita Malažinskaitė, Markas Jarmalavičius bei Donatas Lingė atliko E. Mezginaitės dainą „Nemirtingi“.

Projektą pristato septintokės

Septintokės Liucija Stasiulionytė bei Gabija Velykytė ir aštuntokai Ernesta Kancytė, Uršulė Krikščionaitytė bei Pijus Ruzgas pristatė projektą „Tėvų kalbą pamilęs – save pamiršau“. Kruopščiai parengti pristatymai. Informacija buvo gana plataus spektro: mokiniai ne tik papasakojo apie profesoriaus gyvenimą, bet ir pabrėžė svarbiausias veiklas, supažindino su žemėlapiu, kuriame buvo užfiksuotos vietos, kur kalbininkas mokėsi, dirbo, profesoriavo. Taip pat buvo atskleistas ir K. Būgos gyvenamojo laikotarpio istorinis fonas, pateikta informacija apie Dusetas, Zarasus, Peterburga, Permę, Tomską. Prie šio projekto prisidėjo ir prancūzų kalbą besimokantys mokiniai. Labai smagu buvo išgirsti trumpą pristatymo reziume prancūzų kalba.

Aštuntokai Uršulė ir Pijus

Kadangi ši asmenybė yra bene labiausiai žinoma už savo nuopelnus lietuvių kalbai, tad renginio metu nuskambėjo ir daug gražių minčių apie gimtąją kalbą, pirmuosius žmogaus žodžius. Pasibaigus supažindinimui su kalbininku, kurio vardu pavadinta mūsų gimnazija, buvo nuspręsta patikrinti klausytojų budrumą bei atidumą. Jie buvo pakviesti dalyvauti viktorinoje ir įrodyti, kad tikrai prisimins, kur gimė, kur mokėsi, kur lankėsi profesorius K. Būga. Buvo klausiama, kad mūsų mokyklai, miestelio bibliotekai suteiktas K. Būgos vardas bei kas skulptūros autorius. Smagu, kad mokiniai noriai dalyvavo viktorinoje, kėlė rankas ir demonstravo žinias. Regis, laikas buvo praleistas turiningai, nes moksleiviai parodė sukaupę išties nemažai žinių.

Atidūs klausytojai

Kazimieras Būga kalbą laiko didžiausiu žmogaus turtu: „Žmonių kalba yra įvairių įvairiausių žinių aruodas. Ji atstoja geriausių senovės dokumentų rinkinį. Kalba – tai mūsų archyvas. Kalboje, it stebuklingame veidrodyje, atsišviečia tautų gyvenimas, jų kultūra,” todėl ir mes prisimindami didžiulį kalbininko indėlį, neužmirškime puoselėti savo gimtosios kalbos.

Austėja Gaulytė, IIIg klasės mokinė.

Nuotraukų autorius(-iai):
Vandos Normantienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos