Įdomios pamokos Vilniuje

Mokslo metams einat į pabaigą aktyviausi 5-Ig klasių skaitytojai vėl buvo pakviesti pakeliauti. Vilniuje laukė įdomi programa. Pirmoji veikla – „Vaikų žemės“ (literatūros pažinimo programa vaikams ir paaugliams) jau nebe pirmus metus organizuojami susitikimai „Nepaprasta pamoka su knyga“. Esame dalyvavę nuotolinėse „Vaikų žemės“ organizuojamose pamokose, o dabar nutarėme susitikti kitoje erdvėje ir gyvai.

Kadangi dalyviai labai skirtingo amžiaus, tai ir pasirinkome du skirtingus susitikimus. Susitikimai vyko Kino ir medijų erdvėje „Planeta“. 5-6 klasių mokiniai dalyvavo susitikime su populiariu vaikų rašytoju Tomu Dirgėla, parašiusiu gerokai daugiau nei dvidešimt knygų ir visose labai daug humoro. Šį kartą pokalbis vyko apie rimtą temą šiurpiai ir su humoru. Taip pristatoma antroji rašytojo siaubo knyga „Akių obuolių pyragas“. Tai nauja knyga, pasakojanti apie tai, kas nutinka, kai nepavyksta susitaikyti su artimo žmogaus netektimi.

Iliustratorė Lina Itagaki

7-Ig klasės mokinių laukė susitikimas su grafike, iliustruotoja Lina Itagaki. Grafikė, gyvenusi Japonijoje ir dirbusi video žaidimų kūrimo bendrovėje yra iliustravusi ne vieną apdovanojimus ir skaitytojų simpatijas pelniusią knygą. Nepaprasta pamoka ir buvo apie grafinių novelių (kitaip – komiksų) kūrimo ypatumus. Iliustruotoja papasakojo, kokias knygas yra piešusi, detaliai pristatė komiksų knygos kūrimo procesą: nuo pačios pradžios, kai yra tik knygos idėja, iki pabaigos – atspausdintos knygos.

Už šias įdomias pamokas esame dėkingi ne tik rašytojui Tomui Dirgėlai, iliustratorei Linai Itagaki, bet ir programos „Vaikų žemė“ projektų koordinatorei Elzei Gerdvilienei už pasiūlytas ir suorganizuotas nepamirštamas pamokas.

Antroji veikla – Lietuvos nacionalinio muziejaus parodų erdvė – Istorijų namai, kur vyko edukacija „Senovės Egiptas. Mirties industrija“. Mokiniams teko priimti Actionbound iššūkį! Naudodamiesi mobiliuosiuose telefonuose atsisiųsta programėle, pasiskirstę komandomis, turėjo atlikti įvairias užduotis. Su šiuo iššūkiu mokiniai puikiai visi susidorojo ir liko patenkinti veikla.

Išvyka buvo organizuota įgyvendinant projekto „Kokybės krepšelis“ veiklos planą.

Jorė, 5 kl.: Vilniuje susitikome su populiariu vaikų rašytoju Tomu Dirgėla. Susitikime daug juokėmės, kalbėjomės apie šeimos, draugų, augintinių netektis ir apie knygas. Rašydamas siaubo knygą, kai būna daug įtampos, visada įterpia juokelių. Jis mūsų klausė, ar kada esame netekę šeimos nario, draugo ar augintinio. Kalbėjomės apie knygą „Akių obuolių pyragas“. Ji, kaip ir kitos knygos, buvo ir šiurpi, ir juokinga. Berniukas, vardu Jokūbas, negalėjo susitaikyti su močiutės netektimi, todėl bandė ją kažkaip susigrąžinti. 3D spausdintuvo pagalba padarė siaubingą monstrą, kuris sugadino miestą. Rašytojas vis paklausdavo mūsų, apie ką kalbėjo, taip įsitikindamas, ar mes jo klausomės. Pabaigoje galėjome užduoti rašytojui mus dominančius klausimus. Po susitikimo važiavome į Istorijų muziejų, kur vyko edukacija „Senovės Egiptas. Mirties industrija“. Actionbound programėle turėjome surasti atsakymus į visus mums užduotus klausimus. Edukatorė paaiškino žaidimo taisykles, parodė sales ir toliau jau turėjome atsakyti į klausimus apie egiptiečius, mumijas ir dievus ir t.t. Ieškojom atsakymų vaikščiodami po sales. Reikėjo atskirti miros kvapą. Vienoje iš salių buvo vaizdo ekranas, kuriame galėjome pamatyti mumijos skeletą. Ieškojome vabalo, kuris buvo nudažytas egiptiečių sukurta mėlyna spalva. Norėčiau daugiau tokių ekskursijų, kurių metu keliautume į susitikimus, galėtume atlikti įvairias užduotis ir, svarbiausia, galėtume ko nors išmokti.

Brendonas, 5 kl.: Buvome susitikime su rašytoju Tomu Dirgėla. Pradžioje mūsų paklausė, ar esame skaitę jo knygų. Žinoma, kad beveik visi buvo skaitę bent po vieną knygą, o keletas mokinių ir daugiau. Šio susitikimo tema buvo apie siaubo knygas. Jis išleidęs dvi tokias knygas. Rašytojas paskaitė ištrauką iš siaubo knygos „Akių obuolių pyragas”. Knygoje pasakojama apie tai, kaip pagrindinis veikėjas Jokūbas su 3D spausdintuvu bando prikelti iš mirusiųjų savo močiutę. Jis jautėsi kaltas dėl močiutės mirties, nes tai nutiko šnabždant jai į ausį. Klausė, ar kas nors iš mūsų yra patyręs kokią nors netektį ir kaip su ja susitaikėme. Beveik visi atsakė, kad yra netekę savo augintinių. Kai kuriems susitaikyti su netektimi padėjo šeima, kai kurie patys susitaikė. Tada prasidėjo „spaudos konferencija”. Prieš užduodami klausimus, turėjome prisistatyti, iš kokio portalo ar dienraščio esame. Buvo labai smagu. Man labiausiai įsiminė tai, kad knygą „Akių obuolių pyragas” jis parašė turėdamas tikslą padėti susitaikyti su netektim tiems vaikams, kuriems tai padaryti sunkiau sekasi. Vėliau vykome į Istorijų namus, kur buvo edukacija apie senovės Egipto mumijas. Čia buvo galima pamatyti mumijų, pauostyti glazūros kvapo, panašaus į sakus. Man labiausiai įsiminė tai, kad žmogaus kūnas buvo vadinamas „ka“, o siela „ba“.

Su Tomu Dirgėla

Arijus, 5 kl.: Vilniuje, Kino ir medijų erdvėje „Planeta“, mes susitikome su rašytoju Tomu Dirgėla. Jis pasakojo apie savo knygą „Akių obuolių pyragas“. Autorius mūsų klausė, kokios mūsų baimės, nes ši knyga yra siaubo knyga. Dauguma sakė, kad jie bijo vorų, gyvačių, aukščio, tamsos. Rašytojas buvo šmaikštus, vis juokavo. Susitikimo pabaigoje visi galėjom klausinėti, kaip juokavo rašytojas, „spaudos konferencijoje“. Mus domino, nuo kada pradėjo rašyti knygas, kiek laiko rašo knygas, kaip gimsta idėjos knygoms ir t.t. Iš ten važiavome į Istorijų namus, kur laukė kita edukacija. Pasiskirstę į komandas po tris, sugalvoję savo komandai pavadinimą ir Actionbound programėle nuskanavę gautą kodą, turėjome atlikti užduotis. Iš viso buvo keturios įvairių ekspozicijų salės, po kurias vaikščiodami turėjome atlikti mums skirtas užduotis, atsakyti į klausimus, susijusius apie Egiptu, mumijomis, sarkofagais. Atlikę visas užduotis susėdome ratu ir kalbėjome apie tai, ką naujo sužinojome. Aš sužinojau, kaip kvepia mira. Man patiko ši ekskursija, nes sužinojai apie senovės Egiptą, mumijas ir, kad sunku būti rašytoju.

Vėjūnė Arielė, 5 kl.: Atvažiavę į Vilnių pirmiausia 5-6 klasių mokiniai susitikome su knygų vaikams rašytoju Tomu Dirgėla. Su juo kalbėjome apie baimes, ar bijoti yra normalu. Mūsų paklausė, kokių baimių mes turime? Pasirodo, bijome: vorų, gyvačių, aukščio, susirgti, tamsos. Rašytojas tik patvirtino, kad tai ir yra dažniausios vaikų baimės. Papasakojo apie dvi siaubo knygas „Akių obuolių pyragas“ ir „Užkeiktoji pono Kuko knyga“. Knygoje „Akių obuolių pyragas” pasakojama apie berniuką Jokūbą, kurio močiutė mirė ir jam buvo labai sunku susitaikyti su netektimi, todėl jis pabandė ją atspausdinti 3D spausdintuvu, bet vietoj močiutės atspausdino monstrą. „Užkeiktoji pono Kuko knyga” apie tai, kad tos knygos negalima palikti atverstos, kitaip pradeda vykti keisti bei šiurpūs dalykai. Pakalbėję apie siaubo knygas, buvom pakviesti į „spaudos konferenciją“ ir galėjom klausinėti apie tai, kas mus domina. Sužinojom, kad rašytojas jau yra parašęs 28 knygas, kad jam labiausiai patiko rašyti knygas „Islandija šiandien nedirba” ir „Mano tėtis rašo knygą”, nes prie šitų knygų prisidėjo ir jo vaikai. Buvo labai smagu ir linksma! Jam pavyko daug kartų mus prajuokinti. Po susitikimo su Tomu Dirgėla atvykome į Istorijų namus. Ten mus draugiškai pasitiko edukatorė, liepė susiskirstyti į komandas po 2-3 žmones ir sugalvoti savo komandos pavadinimą. Užduotis reikėjo atlikti į mobiliuosius telefonus atsisiųsta Actionbound programėle. Mums davė kodą, kurį nuskenavę ir įrašę savo komandos pavadinimą, gavome užduotis. Keturiose parodų salėse reikėjo rasti atsakymus į mums pateiktus klausimus arba atlikti kitas nurodytas užduotis. Kai įvykdai vienoje salėje užduotis, turi eiti į kitą ir taip, kol atlieki visas. Baigus užduotis, gauni ataskaitą, kiek komanda surinko taškų, kiek padarė klaidų, kelintoje vietoje yra ir įsivertini. Visi klausimai ir užduotys buvo susiję su Egiptu ir mumijomis. Buvo smagu ieškoti atsakymų į klausimus bei atlikti užduotis! Sužinojau labai daug apie mumijas. Norėčiau daugiau tokių ekskursijų!

Atliekamos užduotys

Vigilija, 5 kl.: Susitikimas su rašytoju Tomu Dirgėla labai patiko. Rašytojas buvo linksmas, juokingas, stengėsi ir mus nuolat prajuokinti. Jis pristatė savo siaubo knygą „Akių obuolių pyragas“. Knyga pasirodė įdomi, nes man patinka siaubo knygos. Vėliau mes galėjom užduoti rašytojui įvairius klausimus. Prieš klausiant, reikėjo prisistatyti, kokį portalą ar televiziją atstovauji ir užduoti klausimą. Šis nuotaikingas susitikimas man labai patiko. Pasivaikščioję po Katedros aikštę, keliavome į Istorijų namus. Išsiskirstę į mažas komandas turėjome atlikti įvairias užduotis, atsakyti į kausimus, pavyzdžiui: kokią spalvą surado egiptiečiai, atspėti, kieno kūnelis, kuris atrodė, kaip mažo vėžliuko, bet iš tikro, ten buvo krokodilo kūnas ir t.t. Istorijų namuose man irgi labai patiko.

Ema, 5 kl.: Važiavome susitikti su rašytoju Tomu Dirgėla. Jis mums pristatė siaubo knygą „Akių obuolių pyragas“. Knyga apie berniuką, kuris labai mylėjo savo močiutę, bet močiutė numirė ir jam buvo sunku susitaikyti su jos netektimi. Todėl nusprendė 3D spausdintuvu atspausdinti močiutę. Bet jam nelabai pavyko... Močiutė buvo visai kitokia, negu tikėjosi. Rašytojas buvo labai malonus, linksmas ir visiems kėlė nuotaiką. Mes jam uždavėm daug klausimų apie knygas ir apie jo gyvenimą. Susitikimas man labai patiko. Bet tai dar ne viskas. Mūsų kita stotelė – Istorijų namai. Pasiskirstę į komandas, turėjome atlikti užduotis. Klausimai buvo apie Egiptą. Ekskursija man labai patiko ir nesigailiu, kad važiavau! Geriausia ekskursija!

Rokas D., 6 kl.: Mes buvome susitikę su vaikų rašytoju Tomu Dirgėla. Jis mums papasakojo labai juokingų ir linksmų dalykų. Taip pat dar paskaitė ištrauką iš neseniai išleistos knygos ,,Akių obuolių pyragas". Paskui važiavome į Istorijų namus. Telefonuose atsidarėme specialią programą. Ji mums rodė, kur mums reikia surasti informaciją, kad galėtume atsakyti į vieną ar kitą klausimą. Matėm daug visokių mumijų ir statulėlių. Sužinojau, kad egiptiečiai puikiai išmanė žmogaus anatomiją. Prieš atlikdami mumifikacijos procesą, egiptiečiai atlikdavo tam tikrus ritualus. Man įsimintiniausias dalykas buvo, kad šventikas sulaužydavo nosies kaulą ir ištraukdavo smegenis. Tada kūno šone darydavo pjūvį ir išimdavo visus vidaus organus. Dalį tų organų išmesdavo, o skrandį, kepenis ir inkstus dėdavo į indus, juos mumifikuodavo ir palikdavo kapavietėje šalia mirusiojo.

Vakarė P., 6 kl.: Man ekskursija labai patiko. Susitikimas su rašytoju Tomu Dirgėla buvo labai linksmas ir įdomus, rašytojas pasakojo apie savo rašytas knygas, o vėliau mes visi galėjome jo klausinėt. Buvo labai nuoširdus, mielas ir smagus atsakymas, kai jo paklausėme, kokia jo mėgstamiausia rašyta knyga. Jis atsakė, kad tai knygos, kurias jis rašė su savo vaikais. Susitikimas neprailgo, nes autorius smagiai pasakojo linksmindamas mus.

Aptarimas su Erdvile

Gabija S., 7 kl.: Buvome susitikime su iliustratore Lina Itagaki. Ji mums pasakojo, kas yra komiksas, kaip jį atskirti nuo grafinės novelės ar tiesiog iliustruotos knygos, kaip ji kūrė komiksus ir ar mums būtų verta pasirinkti tokį darbą. Daugiausiai kalbėjo apie savo iliustruotas knygas: „Sibiro haiku“, „Grybo auksas“ ir „Prieš srovę“. Visos jos yra istorinės ir man tai labai įdomu, nes kai rimtos temos perteikiamos komiksais jas yra lengviau skaityti, suprasti ir įsiminti. Labiausiai, galbūt, sudomino knyga „Prieš srovę“, kurioje pasakojama apie Albaniją ir kaip jos diktatorius norėjo visą šalį nuo pasaulio paslėpti bunkeryje ir trėmė visus išsilavinusius ar tiesiog jo veiklai nepritariančius žmones. Komikse pasakojama apie vieną iš Albanijos mokslininkių, kuri buvo ištremta ir ką jai teko išgyventi. Iliustratorė sakė, kad pati geriausia jos darbo dalis yra gauti atsiliepimus iš skaitytojų ir žinoti, kad knyga iš tiesų gera ir prasminga daugumai žmonių. Ji pasakojo, jog labai mėgsta, kai skaitytojai atsiunčia fotografijas, kuriose yra vaikai, skaitantys jos knygas, ar yra tose vietose, kurios iliustruotos komikse, nes tai reiškia, jog žmonės galvoja apie jos kūrinius ir tai yra didžiulė garbė. Susitikimo pabaigoje Lina mielai atsakė į mus dominančius klausimus.

Kita stotelė – Lietuvos nacionalinio muziejaus parodų erdvė – Istorijų namai. Dalyvavome edukacijoje „Senovės Egiptas. Mirties industrija“. Vaikščiodami po parodų sales Actionbound programėlės pagalba komandomis turėjome atlikti įvairias užduotis. Klausėmės atkurtų mirusiųjų balsų, sužinojome, kaip būdavo mumifikuoti žmonės, ką reikėjo atlikti, kad pereitum į mirusiųjų pasaulį ir turėtum gerą pomirtinį gyvenimą. Išsiaiškinome, kokią spalvą išrado egiptiečiai ir kiek laiko reikėjo mumifikuotam žmogui „ilsėtis“, kol liks tiktai jo kaulai. Kai visos komandos atliko užduotis, edukatorė pakvietė pasidalinti įspūdžiais, ką sužinojom, kas labiausiai įsiminė. Buvo labai įdomu, smagu, daug sužinojome.

Justina, 7 kl.: Buvo labai įdomu susitikti su komiksų iliustratote Lina Itagaki ir išgirsti jos pasakojimus apie komiksų iliustravimą. Nemaniau, kad reikia įdėti tiek daug darbo iliustruojant, perrašant kūrinį kita kalba. Sudomino pasakojimas apie keliones. Ji aplankė daug šalių ir iš aplankytų vietų sėmėsi iliustravimui idėjų. Labai lauksiu knygos „Prieš srovę“, nes labai sudomino tai, ką pasakojo apie šią knygą. Po susitikimo dalyvavome edukacijoje Istorijų namuose. Iš pradžių mums paaiškino, ką mes turėsime daryti ir, susiskirstę į mažas grupeles, kibome į darbus. Atlikdami mums paskirtas užduotis daug sužinojome apie Egiptą, sarkofagus, mumijas. Atlikę užduotis visi pasidalinome įspūdžiais, ką naujo, įdomaus sužinojome. Viskas labai patiko.

Gabija V., 7 kl.: Vilniuje, kino ir medijų erdvėje „Planeta“, susitikom su komiksų iliustruotoja Lina Itagaki. Lina Itagaki dažniausiai iliustruoja istorinius komiksus, bet, kaip sakė, nori iliustruoti ir kitokias knygas. Ji moka japonų kalbą, nes kelis metus gyveno Japonijoje. Iliustratorė papasakojo, kaip piešia komiksus. Kadangi ji iliustruoja vien istorinius komiksus, tai pirmiausiai aplanko tą vietą, kurią nori piešti, nusifotografuoja tai, ko reikia, ir grįžusi namo piešia pagal nuotrauką pridėdama savo detalių. Taip pat mėgsta piešti, kai būna išvykusi prie jūros, ežero. Susitikimas labai patiko. Po to važiavom į Istorijų namus, kur vyko kita edukacija. Pamatėm sarkofagus, sužinojom apie Egiptą, kad pirma spalva, kurią išrado egiptiečiai, buvo mėlyna. Sužinojom, koks yra miros kvapas, pamatėm, kaip atrodo žmogaus-mumijos skeletas, kaip kitaip vadinama žmogaus siela. Ekskursija buvo įdomi ir labai patiko.

Liucija, 7 kl.: Pirma vieta, kurią aplankėme Vilniuje, buvo Kino ir medijų erdvė ,,Planeta“, kur vyko susitikimas su garsia iliustratore Lina Itagaki. Mums pasakojo apie knygas ,,Grybo auksas“, „Sibiro haiku“, kaip renka informaciją, ką reikia pirmiausia pasidaryt, kokiu būdu iliustruoja. Rodė fotografijas, kaip atrodo darbo eiga prieš ir po, pasakojo apie iliustruotas knygas, kokie būna užsakymai. Pabaigoje galėjome užduoti klausimus. Žinoma, ne visi buvo drąsūs, bet kai kurie išdrįso paklausti apie piešimą, laisvalaikį, norus. Po susitikimo aplankėme Katedrą, pailsėjome ir keliavome toliau į Istorijų namus. Ten vyko edukacija „Senovės Egiptas. Mirties industrija“. Mus pasitiko labai miela edukatorė, paaiškino, ką mes turėsime daryti, kaip turėsime atlikti užduotis (prieš atvykstant turėjome atsisiųsti programėlę, kuri reikalinga edukacijai). Susiskirstę į komandas, sugalvoję komandų pavadinimus, nuskenavę gautus kodus, pradėjom atlikti užduotis keturiose salėse. Kiekvienoje salėje skirtingos užduotys, klausimai, pavyzdžiui, įrašyti kokį garsą, nufotografuoti nurodytą daiktą, atspėti kvapą. Atlikę užduotis galėjome apžiūrėti parodą ir visas mumijas, sužinoti daugiau įdomių dalykų klausantis įrašų.

Mantas L.,8 kl.: Vilniuje susitikome su knygų iliustratore Lina Itagaki. Dailininkė ir rašytoja pristatė iliustruotas knygas: „Grybo auksas“ „Sibiro haiku“ ir kt. Sužinojau, kad „Grybo auksas" – komiksas apie vieną žymiausių XX a. pirmosios pusės lietuvių skulptorių Vincą Grybą. Jo anūkės dailininkės Rasos Grybaitės ir iliustruotojos Linos Itagaki komiksas atskleidžia menininko asmenybę ir gyvenimo istoriją. Po susitikimo mes pasivaikščiojome po Katedros aikštę. Vėliau vykome į Istorijų namus, kur eksponuojamos Senovės Egipto mumijos kartu su įvairiais objektais, lydėjusiais mirusįjį į pomirtinį pasaulį. Eksponatai supažindino su senovės egiptiečių pastangomis nugalėti mirtį, pomirtinio pasaulio vaizdiniais, magiškomis įkapėmis, mumifikavimo paslaptimis, senovės Egipto dievais, hieroglifų rašto pavyzdžiais. Naudodamiesi specialia programėle atlikome užduotis, ieškodami informacijos salėse.

Uršulė, 8 kl.: Po susitikimo su iliustruotoja Lina Itagaki keliavome į Istorijų namus. Ten vyko labai įdomi edukacija „Senovės Egiptas. Mirties industrija“. Susiskirstę į grupes po 2-3 mokinius, specialia programėle atlikome užduotis. Sužinojome daug naujų dalykų apie Egiptą, mumijas, atradimus ir egiptiečių garbinamus gyvūnus. Taip pat ir apie keliautojus ir mokslininkus, kurie domėjosi bei tyrinėjo Egiptą. Kai baigėme užduotis, trumpai edukaciją aptarėme akcentuodami, kas labiausiai įsiminė. Dažniausiai paminėti dalykai buvo miros kvapas, kremavimo technika, egiptiečių garbinamas gyvūnas - krokodilas. Man šita edukacija labai patiko ir tikiuosi dar kartą aplankyti Istorijų namus.

Ernesta, 8 kl.: Vykdama į Istorijų namus galvojau, kad ten bus nuobodu. Džiaugiuosi, kad po apsilankymo nuomonė pasikeitė. Mus pasitiko maloni gidė Edvilė. Ji supažindino su taisyklėmis ir palydėjo į patalpą, kur naudodamiesi specialia programėle ir atsakinėdami į klausimus, keliavome po sales. Užduotys padėjo daugiau sužinoti senovės Egipto istoriją, apie mumijas bei jų tyrinėjimą. Sužinojau, kad kartais pirkėjams tenka susidurti su mumijų klastotėmis. Juk šiais laikais kilęs didžiulis susidomėjimas mumijomis bei didžiulė suvenyrų paklausa.

Goda, 8 kl.: Susitikimas su iliustruotoja Lina Itagaki buvo labai įdomus: sužinojau apie komiksus, kaip jie atsiranda ir kiek daug iliustruotojas įdeda darbo. „Nukas“, „Sibiro haiku“, „Grybo auksas“ – tai knygos, apie kurias pasakojo japonų kalbą puikiai mokanti grafikė, dailininkė Lina Itagaki. Sužinojau, kad kartais nupiešti knygą galima per du mėnesius, o kartais tenka dirbti ir metus.

Po susitikimų

Greta, 8 kl.: Išvyka į Vilnių man paliko labai gerus įspūdžius. Susitikimas su knygų iliustruotoja Lina Itagaki mane labai sudomino. Per susitikimą buvo tikrai nenuobodu, nes ji moka labai įdomiai papasakoti apie knygas. Įsiminė knyga „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“, nes dailininkė pasakojo, kad Vytautas Didysis puikiai žaidė šachmatais, o jo juokdarys Hanytė ne tik linksmino svečius, bet ir rengėsi dalyvauti riterių turnyre. Tarp valdovų mylimų augintinių buvo ne tik šunys, bet ir lokys, o valdovų sutiktuvėms Vilniaus miestiečiai statė triumfo vartus! Įdomu, kaip ji, visai nemokėdama albanų kalbos kūrė knygą „Prieš srovę“, turėjo perrašyti ilgus tekstus ir nesuklysti, nes tektų iš naujo piešti.

Aivita, Ig kl.: Pirmiausia nuvykome į susitikimą su knygų, komiksų iliustratore Lina Itagaki. Prisistačiusi, mums parodė keletą knygų, kurias iliustravo: „Grybo auksas“, „Sibiro haiku“. Lina papasakojo, koks sunkus ir daug etapų turintis darbas yra iliustravimas. Norint iliustruoti istorinio tipo komiksą, reikia nuvažiuoti aplankyti tas vienas, kuriose nurodomas veiksmas, padaryti keletą nuotraukų ir kopijuoti vaizdą piešiant ir pridedant savų detalių bei stilistikos, o jei nori iliustruoti ne istorinį komiksą, tuomet reikia išlaisvinti savo fantaziją ir piešti daiktus ar pastatus taip, kaip pats juos atsimeni ar įsivaizduoji. Sunkiausia iliustravimo dalis yra pradėti piešti. Anot Linos, kai lapas dar tuščias, visai nepaliestas, bandai atidėlioti darbą, o kai nupieši pirmąjį brūkšnelį, tada jau rankos pačios ima piešti. Atsisveikinę su Lina Itagaki ir padėkoję už įdomų susitikimą, vykome į Istorijų namus. Ten vyko dar viena edukacija „Senovės Egiptas. Mirties industrija“. Edukatorė mums paaiškino užduotis, kurias turėjome atlikti Actionbound programėleTurėjome apeiti keturias sales ir atlikti užduotis, susijusias su sarkofagais ir mumijomis. Keletas užduočių buvo lengvų, kaip pavyzdžiui, surasti tam tikrą tekstą ir jį nufotografuoti, bet buvo ir sunkesnių, kur teko rimtai pasukti galvą. Žinoma, visas užduotis atlikome! Šių veiklų metu sužinojome ir apie gana sudėtingą darbą, kaip komiksų iliustravimą, ir net apie sarkofagus bei jų paslaptis.

 

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės ir Vandos Normantienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos