Apie protų mūšį „Verta Žinoti“

  • Paskelbta: 2023-01-15
  • Kategorija: Renginiai

Užduotys komandoms

Neseniai gimnazijoje vyko protmūšis, pavadinimu „Verta Žinoti“ . Šis  renginys – tai priminimas apie ŽIV ir AIDS ligas, jų keliamas problemas ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje bei šių ligų prevencijos svarbą. „Lytinis švietimas yra kertinis akmuo, siekiant stabdyti praėjusiame amžiuje prasidėjusią AIDS epidemiją. Turime kalbėti su jaunuoliais artimoje aplinkoje, kad saugus, atsakingas elgesys yra galimybė apsaugoti jų sveikatą“, – sako specialistai. Renginį iniciavo ir vedė gimnazijos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Ligita Gaulytė.

Renginio akimirkos

Į skaityklą susirinko trys komandos iš skirtingų klasių: Ig, IIg ir IIIg. Kad vyks toks protų mūšis, mokiniai žinojo iš anksto ir galėjo pasidomėti, pasiskaityti. Renginio dalyviai turėjo galimybę parodyti, ką apie šias ligas žino, ir parodyti, kokie yra išradingi ir sumanūs. Reikėjo atsakyti į šešiolika klausimų ir išspręsti kryžiažodį. Teisingai atsakę į kryžiažodžio klausimus, gavo frazę: TU ŽINAI.

IIg klasės komanda

Mokiniai turėjo pateikti atsakymus į tokius klausimus: Kaip galima susieti 2023 m. ir skaičių „35“ Lietuvos kontekste? Kodėl ŽIV infekciją galima sumaišyti su gripu, ką šios ligos turi bendro? Kaip plinta ŽIV ? Kas yra ŽIV infekcijos šaltinis? Kaip „iššifruojamas“ sutrumpinimas LPI ?

Mokinių atsakymai į klausimus buvo papildomi, įterpiant naujos informacijos, padedančios suprasti daugiau apie šias ligas. Mokiniai sužinojo, kad į ŽIV panašiu virusu sirgo beždžionės. Žmogus užsikrėtė kontaktuodamas su beždžionės krauju, dorojant sumedžiotą beždžionę. Patekęs į žmogaus organizmą virusas mutavo, tai yra, prisitaikė prie žmogaus. Naujausi tyrimai rodo, kad virusas kilo iš Kongo Demokratinė Respublikos (Afrikoje) apie 1920 metus. Taip pat komandoms bei gausiai susirinkusiai publikai buvo priminta, kad dažniausiai Lietuvoje ŽIV perduodamas tarp švirkščiamųjų narkotikų vartotojų.

Žiūrovų ir dalyvių netrūko

Atsakymus vertino ir taškus skaičiavo vertinimo komisija: Vanda Normantienė, Svetlana Gilienė ir Jurgita Kazlienė.

Iš trijų komandų daugiausia taškų surinko IIIg klasės atstovai. Jie parodė gerą mąstymą ir žinias. Antri liko devintokai, o keletu taškų nuo jų atsiliko dešimtokai.

Renginys buvo gera idėja skleisti informaciją bei išgirsti naujų dalykų apie AIDS ir ŽIV, sužinoti apie prevenciją bei šių ligų gydymą.

Komandos pasiruošusios

„Šiandien ŽIV ir AIDS nebėra mirties nuosprendis. Užsikrėtę ŽIV ir sergantys AIDS žmonės gyvena pilnavertį gyvenimą ir sulaukia senatvės, kadangi yra gydymas. Labai svarbu, kad gydymas ne tik sustabdo ligos progresavimą, suteikia žmonėms galimybę ir toliau pilnavertiškai gyventi, bet ir užkerta kelią tolesniam infekcijos plitimui. Tad svarbiausia tirtis ir pradėti gydytis“, – apibendrindama renginį teigė Ligita Gaulytė.

Pasibaigus renginiui visi dalyviai gavo atminimo dovanėles.

 

 

Autorius:
Pijus Ruzgas, Ig kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos