Apie disleksiją kitaip

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2022-10-10
  • Kategorija: Renginiai

Renginio plakatas

Spalio 3-9 dienomis Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija dalyvavo respublikiniame projekte „Žuvelė medyje – ŽAIDŽIAM!“ Jau antrus metus iš eilės gimnazija jungiasi prie disleksijos savaitės, kuri ragina daugiau sužinoti bei suprasti apie šį sutrikimą. Dažniausia disleksijos sutrikimas nėra įvardintas, bet geriausia žinomas, kaip paprastas skaitymo bei rašymo nemokėjimas. Dėl šios priežasties mokiniai, turintys disleksijos sutrikimą, neretai susilaukia patyčių iš bendrakasių bei yra įvardijami kaip „nevykėliai“ ar tinginiai, kurie nemoka rašyti bei skaityti. Disleksijos savaitė skatina mokytojus bei mokinius susipažinti su disleksijos sutrikimą turinčių mokinių unikalumu bei tapti supratingesniais bei tolirantiškesniais.

Mokinių darbai

Per pažinimo savaitę pradinukai bei 5-8 klasių mokiniai aktyviai dalyvavo užsiėmimuose, kurie lavino bei padėjo įsigilinti į disleksijos sutrikimą. Kartu su lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Dainora Biliūnaite mokiniai skaitė bei pažino Lyndos Mullaly Hunt knygą ,,Žuvelė medyje“. Ši knyga yra jaudinanti, nuoširdaus sąmojo kupina istorija apie drąsius vaikus, kurie nebijo išsiskirti ir būti savimi, ir mokytojus, kurie pirmiausia mato vaiką, o tik paskui mokinį, kurie tiki, kad kiekvienas turi ypatingų talentų.

Knygos iliustracijos

Perskaitę knygos ištraukas, vaikai leidosi į diskusijas, vėliau kūrė piešinius. Iliustracijos praplėtė žinias, kurios neabejotinai suaktyvino empatiją. Disleksijos sutrikimą turintys vaikai, atpažinę save, pagaliau pakėlė galvas ir suprato savo išskirtinumo priežastį.

Žiūrėdami trumpus video, pradinių klasių mokiniai, turintys šį sutrikimą, žymiai lengviau suprati, kas gi ta DISLEKSIJA.

Aktyviausi – šeštokai

Disleksijos savaitės metu visa gimnazijos bendruomenė buvo skatinama vilkėti raudonos spalvos drabužius. Tai žinutė, kuri skelbia: raudona spalva nekelia baimės ar streso. Disleksijos sutrikimą turintys mokiniai neretai bijo raudonos spalvos, kadangi būtent su šia spalva yra žymimos klaidos rašinėliuose, tekstuose ar testuose. Savaitės metu buvo siekiama, jog raudonos spalvos kolorito dominavimas gimnazijoje simbolizuotų priešingą reikšmę: fantaziją bei kūrybą.

Kiekvienas esame protingas savaip. Bet jei spręsi apie žuvį pagal jos gebėjimą įlipti į medį, ji visą gyvenimą manys, kad yra kvaila.

Nuotraukų autorius(-iai):
Renatos Šėžienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos