Susitikimas su LR Prezidentu

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2022-10-21
  • Kategorija: Renginiai

Pas Lietuvos Respublikos Prezidentą

Spalio 17 dieną du mūsų gimnazistai Markas Jarmalavičius ir Augustinas Liorentas lankėsi LR prezidentūroje,  kur susitiko su LR Prezidentu Gitanu Nausėda, Krašto apsaugos ministerijos, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kurse dalyvavusių mokyklų atstovais.

„Mūsų valstybės saugumas gali būti garantuotas tada, kai juo rūpinasi kiekvienas pilietis. Todėl kokybiškas švietimas, kuriame integruotas pilietinis ir patriotinis ugdymas, yra neatsiejama nacionalinio saugumo užtikrinimo prielaida. Ypač šių dienų geopolitiniame kontekste, turime siekti visa apimančio pilietiškumo ugdymo“, – sakė Prezidentas. Šalies vadovas teigė, kad sėkmingam tokio ugdymo įgyvendinimui būtinas ne tik privalomas nacionalinio saugumo ir krašto gynybos mokymas pradinio ir vidurinio ugdymo programoje, bet ir tinkamas pedagogų rengimas.

Susitikimo dalyviai

Susitikimo metu LŠS vado pavaduotojas – jaunųjų šaulių vadas pristatė Šaulių sąjungos vaidmenį pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kurse, kalbėjo apie patirtį ir patriotinio ugdymo svarbą. Vyko diskusija apie kurso integraciją į bendrąjį ugdymą.

Šalies vadovas išklausė skirtingas mokyklų atstovų – mokinių ir pedagogų – patirtis ir įžvalgas dėl efektyvesnės kurso integracijos ateityje.

„Siekiant stiprinti mokinių pilietiškumo kompetencijas, turi būti toliau stiprinama pedagogų motyvacija ir pasirengimas integruoti pilietinį ugdymą į kitus mokomuosius dalykus. Jei būtina, turi įvykti ir įgyvendinimui reikalingi pokyčiai mokyklose ir švietime apskritai“, – kalbėjo  Prezidentas.

Planuojama, kad Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas, kurio įgyvendinimu rūpinasi Lietuvos šaulių sąjunga, visose šalies bendrojo ugdymo mokyklose būtų privalomas nuo 2024 m. rugsėjo mėnesio. Šiuo metu pilietinis ugdymas yra integruotas į istorijos, lietuvių kalbos ir literatūros bei  kitų mokomųjų dalykų programas.

Prezidentūros kiemelyje

Buvo labai įdomu išgirsti, kaip sekėsi Alytaus, Tauragės, Karmėlavos, Trakų rajonų  mokiniams bei mūsų  devintokams, pavasarį dalyvavusiems pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursuose. Trijų dienų kursai buvo  orientuoti į moksleivių praktinių gebėjimų stiprinimą, mokant juos apsisaugojimo, išgyvenimo ir gynybinių įgūdžių pagrindų. Mokiniai mokėsi išgyvenimo lauko sąlygomis įgūdžių, palapinių statymo ir mazgų rišimo būdų, bendrosios saugos bei pirmosios medicininės pagalbos. Įgytas žinias  jie turėjo pritaikyti kurso pabaigoje organizuotame žygyje.

Nuotraukų autorius(-iai):
Roberto Dačkaus

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos