Diena Šiluvoje

  • Paskelbta: 2024-09-15
  • Kategorija: Išvykos

Ankstų rugsėjo 14 dienos rytą, kai nuo rudenėjančio miestelio dar krito rasos lašai, mes, Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos 4-Ig klasių mokiniai, vykome į Šiluvą, kur dalyvavome Didžiuosiuose Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaiduose. Atlaidų šūkis – iš Laiško žydams „Dievo žodis yra gyvas ir veiksmingas“. Ši diena buvo skirta Šventojo Kryžiaus Išaukštinimui.

Dusetiškiai prie statulos Popiežiui

Vos atvykus į miestelį jutome šventinį šurmulį, o širdį glostė praeivių šypsenos. Nors iki Šiluvos kelionė truko net 4 valandas, bet tikrai vertėjo. Atvykę į miestelį, mes užsukome į didžiulę amatininkų mugę, kurioje buvo visko: nuo medienos dirbinių iki gardžiai kvepiančių maisto kepinių. Apžiūrėjome, pasigrožėjome, o kai kas nusipirko lauktuvių namo. Tuomet apsilankėme Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčioje. Jos viduje į altoriaus pamatus įmontuotas legendinis akmuo. Pasirodo, kad ant jo 1608 metais apsireiškė Švč. Mergelė Marija. Girdėjau tokį pasakojimą: „Šiluvoje apsireiškusi verkianti su vaikeliu ant rankų Švč. Mergelė Marija į klausimą: „Ko verki?“ atsakė: „Verkiu dėl to, kad prieš tai šioje vietoje buvo garbinamas mano Sūnus, o dabar čia ariama ir sėjama“. Šiluvoje Marija išsakė didžiausią savo troškimą – kad būtų garbinamas jos Sūnus. Marija rodė ne į save, bet į savo Sūnų  – tikrąjį Kelią, Tiesą ir Gyvenimą. Laukuose, kuriuose buvo ariama ir sėjama, Marija kvietė prisiminti prieš amžius šiose vietose skelbtą Dievo Žodį.

Amatininkų mugėje

Pasigrožėję koplyčia, dalyvavome Šv. Mišiose. Šeštadienis buvo skirtas šeimoms ir jaunimui. Tad meldėmės už artimuosius, mamas, tėčius, brolius, seseris, senelius, draugus ir už pažįstamus, gyvenančius užsienyje. Prašėme, kad Santuokos sakramentu pašventintos šeimos, sudarytos iš senelių, tėvų ir vaikų, būtų Dievo žodžiu gaivinamos. Homiliją sakė arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ. Po šv. Mišių nusifotografavome prie įspūdingos pusketvirto metro aukščio Popiežiaus Jono Pauliaus antrojo statulos. Ji vaizduoja Popiežių, einantį per didžiulę Šiluvos aikštę nuo koplyčios bazilikos link. Skulptūra pastatyta minint Popiežiaus Jono Pauliaus viešnagės Lietuvoje penkioliktąsias metines. Taip pat aplankėme ir Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo baziliką, kuri man asmeniškai tikrai paliko didelį įspūdį.

Šalia Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikos

Toliau važiavome prie Lyduvėnų geležinkelio tilto. Gaila, bet mums nepavyko juo praeiti, nes ten būtina išankstinė rezervacija. Šis tiltas yra ilgiausias ir aukščiausias tiltas Lietuvoje. Lyduvėnų tiltas pastatytas 1951metais.

Prie Lyduvėnų tilto

Aplankę tiltą, patraukėme į namų pusę.

Man ši kelionė labai patiko ir, manau, patiko visiems keliavusiems mokiniams. Aš siūlyčiau aplankyti Šiluvą kiekvienam, nes tai yra unikalus ir išskirtinio grožio miestelis, kur kasmet rugsėjo pradžioje suvažiuoja minios žmonių pasimelsti Mergelei Marijai.

Už suorganizuotą kelionę dėkojame tikybos mokytojai Rimai Pūžaitei bei mus lydėjusiai mokytojai Dainorai Biliūnaitei.

Autorius:
Dainius Lepiochinas, Ig kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainora Biliūnaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas