Pasisemti patirties ir turiningai praleisti laiką

  • Paskelbta: 2023-11-20
  • Kategorija: Išvykos

Lapkričio 17 dieną grupė mūsų gimnazijos mokytojų dalyvavo edukacinėje išvykoje – seminare „Kolegialiosios patirties mainai su Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos ir „Šilo“ progimnazijos mokytojais“. Dusetiškiai   norėjo net tik susipažinti su mokyklomis, bet ir aplankyti Taujėnų dvarą.

Atvykus į Ukmergės „Šilo“ progimnaziją visus pasitiko direktorius Darius Kaplūnas, anksčiau vadovavęs Taujėnų gimnazijai, o nuo 2019 metų – „Šilo“ progimnazijai. Jis mus pakvietė į skaityklą, pavaišino kava ir papasakojo apie šią progimnaziją. Sužinojome, kad anksčiau buvo vidurinė mokykla ir joje geriausiais laikais mokėsi gerokai daugiau nei 1000 mokinių, o nuo 2012 metų ji tapo pagrindine. Pastatas renovuotas, labai daug gražių erdvių. Dabar ją lanko per 600 mokinių  (nuo PUG vaikų iki aštuntokų). Dirba per 60 mokytojų.

Trumpai supažindinęs su gimnazijos istorija direktorius pakvietė pasivaikščioti po mokyklą. Čia sukurtos modernios, kūrybiškumą skatinančios edukacinės erdvės. Kadangi čia vyksta brandos egzaminai, tai atnaujinti informacinių technologijų kabinetai. Labai patrauklūs pradinių klasių kabinetai, gražūs anglų kalbos, biologijos, geografijos kabinetai bei biblioteka. Akį traukė mobilūs vienviečiai stalai su kėdėmis. Kabinetuose  labai gausu įvairiausių mokymo priemonių, daugelyje kabinetų modernūs baldai, išmaniosios lentos, spausdintuvai. Apsilankėme atnaujintoje aktų salėje su puikia įgarsinimo įranga. Užsukome į sensorinį – pojūčių – kambarį. Jame veiklos randa nuo pačių mažiausių – priešmokyklinukų – iki pačių vyriausių – aštuntų klasių mokinių. Ši erdvė skirta pamedituoti, atsipalaiduoti, nusiraminti, jei reikia, ar tiesiog pabūti su savimi. Taip pat ji pritaikyta ir mokymuisi. Kabinete veikia interaktyvus ekranas, projektorius, per kurį galima žiūrėti sensorinius arba 3D vaizdus. Tai pagyvina gamtos, biologijos, chemijos, anglų kalbos, matematikos ir kitas pamokas. Progimnazija labai aktyviai dalyvauja įvairiuose projektuose („Tūkstantmečio mokyklos I“, „Socialinio emocinio ugdymo sprendimai“, „Kokybės krepšelis“, „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“, „Ukmergės rajono ugdymo įstaigų aplinkos modernizavimas“) ir sėkmingai atnaujina ne tik kabinetus, bet ir koridorius, todėl čia ne tik sėdmaišiai komfortui ir atsipalaidavimui, bet ir kopijavimo aparatai bei išmanios lentos.

Apžiūrėjome ir sporto salę, kur jau ne vienerius metus vyksta karatė treniruotės. Atnaujinta sporto salė, ja gali naudotis ne tik karatė treniruotes lankantys jaunieji sportininkai, bet ir „Šilo“ progimnazijos PUG bei pradinių klasių mokiniai.

Tai mokykla, kurioje galima ne tik mokytis, bet ir atgauti jėgas baseine. Prie mokyklos prijungtas Sporto centras, kuriam vadovauja direktorius Vitalijus Martikonis. Jis pasidžiaugė, kad 25 m ilgio, 12 m pločio, 4 takų baseinas retai būna tuščias, čia teikiamos paslaugos labai populiarios: „Netrūksta ir norinčiųjų mokytis plaukti, ir lankančių plaukimo treniruotes. Su vaikais dirba trys plaukimo treneriai. Visos grupės užpildytos“. Nemokamai lankyti baseiną ir išmokti plaukti gali tiek mieste, tiek kaimo vietovėse gyvenantys darželinukai, pradinukai. Jie organizuotomis grupėmis į užsiėmimus atvežami mokykliniais autobusais. Neseniai atnaujintos dušų erdvės, įrengta šiuolaikiška vėdinimo sistema. Baseino lankytojai gali įsigyti kavos ir kitų gaiviųjų gėrimų. Pamačius ir išgirdus pasakojimus beliko tik pavydėti.

Progimnazijos teritoriją juosia tvora, užtikrinanti mokinių saugumą. Jai lėšų (10 tūkst. eurų) skyrė Ukmergės rajono savivaldybė, įrodydama, kaip rūpinasi savo įstaiga ir jos gerove.

Kita stotelė – Ukmergės Antano Smetonos gimnazija, prieš savaitę atšventusi 105 metų jubiliejų. Tik įžengę į gimnazijos rūmus nuščiuvome, pakliuvome į mokymosi šventovę – daugelį nustebino pirmojo ir antrojo aukšto vestibiuliai, iškloti įvairiaspalviais metlacho akmenėliais,  sraigtiniai laiptai, antrojo aukšto koridoriuje į akis krito didžiulis bronzinės spalvos triptikas-bareljefas. Viena grupė mokinių žaidžia krepšinį, kita grupė mokosi geografijos, o viduryje pavaizduotas Prezidentas Antanas Smetona, gamtoje sėdįs tarp jį apsupusių mokinių. Sovietmečiu buvo užtinkuotas, bet atkūrus Lietuvos nepriklausomybę gimnazijos absolventų rūpesčiu iš naujo atgimė. Prezidento dvasią, istorinę atmintį saugo pats pastatas, kuris iš naujo atsidengia įvairiais pavidalais ir leidžia  šiuolaikiniams gimnazistams nuolatos tiesiogiai prisiliesti prie istorijos.

Mus pasitiko direktoriaus pavaduotojos Giedrė Paknienė bei Justina Darulienė. Čia mokosi per 400 mokinių (Ig-IVg kl.) ir dirba apie 40 mokytojų. Jos trumpai pristatė gimnazijos istoriją, kuri prasidėjo dar 1918 metais. 1938 m. Ukmergės gimnazijai buvo pastatyti nauji modernūs rūmai Jono Basanavičiaus gatvėje ir į juos perkelta gimnazija, pavadinta Antano Smetonos vardu. Pavaduotoja pasakojo, kad anuomet vestibiuliuose įrengti ornamentais išpuošti fontanėliai išlikę iki šiol.  Jų autorius – žymus skulptorius Bernardas Bučas.

Mokyklos pavadinimų kaita didžiulė, o  nuo 2001 m. rugsėjo 1 d. Antano Smetonos vidurinei mokyklai suteiktas gimnazijos statusas ir mokykla pavadinta Ukmergės Antano Smetonos gimnazija.

Susirinkę skaitykloje išklausėme direktoriaus pavaduotojų pasakojimus apie šiandienos mokyklą, mokinių pasiekimus ir juos, kaip ir mus, slegiančius rūpesčius dėl atnaujinto ugdymo turinio, vadovėlių trūkumo bei laukiančių tarpinių patikrų. Pasivaikščioję po gražias patalpas, erdvius, moderniais baldais apstatytus kabinetus, vykome toliau – į Taujėnų dvarą.

Po skanių pietų dalyvavome teatralizuotoje ekskursijoje su Konstantinu Radvila. Puošnus, charizmatiškas Konstantinas Radvila (Vidmantas Krištaponis) papasakojo dvaro istoriją, parodė sales, menes, apartamentus, o pro langą žvelgėme į parką. Išgirdome, kad  Taujėnų dvaras minimas dar XVI a. Dabartinius Taujėnų dvaro rūmus pastatė grafas Benediktas Morikonis. Klasicistinio stiliaus rūmus ir parką projektavo italų kilmės architektas Pjetras de Rosis. Spėjama, kad vienaukščiai fligeliai buvo pristatyti jau po B. Morikonio mirties. XIX a. rūmų interjeras buvo prabangiai išpuoštas giminės portretais, skulptūromis, medžioklės trofėjais, senoviniais ginklais. Dvaru rūpinosi Karolis Radvila, vėliau – jo sūnus Konstantinas. Konstantinas Radvila Taujėnų dvare gyveno iki Antrojo pasaulinio karo, 1940 m. jis sovietų valdžios buvo ištremtas ir mirė tremtyje. Pas Konstantiną Radvilą Taujėnų dvare dažnai lankydavęsis Respublikos Prezidentas Antanas Smetona. Klausydami šmaikštaus pasakojimo grožėjomės rūmų vidumi, apžiūrėjome ne tik šiandieninėms reikmėms pritaikytas patalpas, bet ir Radvilų giminės medį, nuotraukų galeriją.

Už geranorišką nuoširdų priėmimą ir pasidalijimą gerąja patirtimi širdingai dėkojame Ukmergės „Šilo“ progimnazijos direktoriui Dariui Kaplūnui, Antano Smetonos gimnazijos direktoriui Adolfui Girdžiūnai, pavaduotojoms Giedrei Paknienei bei Justinai Darulienei. Už organizacinius rūpesčius Ukmergės švietimo pagalbos tarnybos metodininkei Ritai Steponavičienei bei mūsų gimnazijos  Metodinės tarybos pirmininkei Dainorai Biliūnaitei.

Autorius:
Vanda Normantienė

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainora Biliūnaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos