Kelionė į festivalį „ReGeneration 2023“

Vasarai baigiantis, rugpjūčio 12-15 dienomis, dalyvavau tvarumo festivalyje „ReGeneration 2030”, kuris apima platų spektrą temų apie klimato kaitą, tvarumą ir jaunimo vienybę. Keliavome penkiese, kartu su atstovais iš VU SA, LiJot bei Jaunimo biuru. Kelionė buvo gan ilga, kadangi festivalis vyksta Ålandų salose, Suomijoje. Atvykę į festivalį buvome šiltai sutikti įvairių žinomų aktyvistų, kurie pasisako už klimato kaitą ir drąsiai kovoja už geresnį rytojų. Dalyvavome paskaitose bei „workshop’uose”, kuriuose buvo dalinamasi patirtimi patyrusių aktyvistų ir politikų, kurie siekė ir mus, klausytojus, įtraukti į tą „pasikeitimą”. Kadangi festivalis truko beveik savaitę, spėjome pažinti ir įsitraukti į daug veiklų, kurios smarkiai praplėtė akiratį. Paskaitos buvo neprivalomos bet pasirenkamos.

Atvykus į Suomiją

Taigi turėjome teisę pasirinkti, kuri mums skamba įdomiau bei apie ką norime sužinoti labiau. Paskaitų, diskusijų, „workshop‘ų“ temos buvo labiausiai orientuotos į klimato kaitą, tvarumą bei politiką. Pirmoji diskusija, kurią aplankėme, buvo „Mass movement vs Direct action“ (Masinis judėjimas prieš tiesioginius veiksmus), kurią vedė Lina iš „Climate Live Sweden“, Linnus iš „Ecosocialist collective Lund“ bei Moderavo Keira iš „ReGeneration 2030“. Diskusijoje buvo aptariama, kokį kelią turi jauni aktyvistai pasirinkti kovai dėl savo pačių ateities ir gelbėjimosi iš klimato krizės, kurios padarinius smarkiai jaučiame jau dabar. Po to apsilankėme kaimynų lenkų organizuojamame „workshop‘e“ „Confronting desicion makers“ (Konfrontacija su sprendimus priimančiais asmenimis), kurį vedė organizacijos „Wschód“ atstovai. „Workshop‘o“ metu aptarėme efektyviausius būdus, norėdami daryti konfrontacijas su už sprendimų priėmimą atsakingais asmenimis. Žiūrėjom jų pačių darytas konfrontacijas su tokiais asmenimis kaip E. Macron‘as bei A. Duda.

Pirmoji diskusijų diena

Išklausę teorijos gavome ir praktikos užduočių. Mums teko patiems susigalvoti konfrontacijos situaciją ir ją suvaidinti naudojantis išmokta teorija. Kitomis dienomis dalyvavome Agnės iš „Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje“ paskaitoje „Trash talk“ ( Šneka apie šiukšles ), tačiau tai buvo labiau šneka apie maisto atliekas ir kaip jas prikelti antram gyvenimui, t. y. panaudoti dar kartą ir kuo mažiau iššvaistyti maisto. Aptarėme, kokius būdus kiekvienas naudoja, kad iššvaistytų kuo mažiau maisto ir juos užsirašę žaidėme „Bingo“, kurio laimėtojai buvo apdovanoti biuro dovanomis. Taip pat dalyvavome „Aurora Sweden“ atstovo Douglas diskusijoje „Sue the state“ (Paduok savo šalį į teismą). Gan juokingas pavadinimas, tačiau „Aurora Sweden“ atstovai ir padavė savo šalį (Švediją) į teismą už nepakankamą veiksmų skaičių dėl klimato kaitos krizės. Dalinosi patirtimi bei sunkumais, su kuriais jie susiduria atlikdami tokią didelę misiją.

Užduotis atlikus

Vėl gavome praktinę užduotį: reikėjo sugalvoti, už ką paduotume savo šalis į teismą ir kokią komandą tam rinktume bei kokių veiksmų imtumėmės toliau. Paskutinę dieną dalyvavome „Climate Fresk“ „workshop‘e“, kuris buvo vykdomas žaidimo forma. Pateikiamos kortelės, kurias grupė žmonių turi sudėlioti pagal eiliškumą. Žaidimo tikslas - sužinoti nuo ko prasidėjo klimato kaita ir iki ko ji privedė žmoniją bei pasaulį. Po visų paskaitų turėjome bendrą refleksiją. Turėjome susėsti su savo šalies atstovais ir aptarti, ko galime imtis mes.

Šitos veiklos man suteikė daug žinių bei atvėrė vartus į naujas ir naudingas pažintis, kurios, tikiuosi, pravers ateityje.

Autorius:
Mantė Razmanavičiūtė, IIIg kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Mantė Razmanavičiūtė, IIIg kl.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos