Lytinio ugdymo edukacijos gimnazijoje

5-7 klasių merginos

Lytiškumo ugdymas – tai laipsniškas gyvenimo įgūdžių ugdymas vaikams, paaugliams ir jauniems žmonėms, kurie vėliau šiuos įgūdžius taikys būdami suaugę. Gimstame neturėdami  įgūdžių ir žinių, kaip priimti savo kūną, suprasti, kaip jis keičiasi, suprasti, kad jis vertingas, priimti kitą, suprasti, kas yra tinkami / netinkami prisilietimai, savo kūno saugumas, kaip kurti santykius. Šiuos įgūdžius būtina ugdyti, kad augtų savimi pasitikintys, kritiškai mąstantys jauni žmonės, kurie kurs sveikus ir lygiaverčius santykius.

Kovo 1 dieną Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijoje vyko lytiškumo ugdymo edukacijos, kurias vedė lektoriai Martynas Asakavičius, jaunimo lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programos „Pažink save“ koordinatorius ir akušerė Goda Šedvilaitė- Intė.  Profesionali lektorė naudodama įvairias raiškos priemones sugebėjo pritraukti mokinių dėmesį ir aktualias problemas išdėstyti paaugliams suprantama kalba.

5-7 klasių mokiniams vyko edukacija „Misija paauglystė“. Edukacija vyko atskirai mergaičių ir berniukų grupėms, jos metu buvo pasakojama apie lytinio brendimo pradžią, kaip keičiasi kūnas bei kokie vyksta su tuo susiję biologiniai procesai. Akcentuota asmens higienos svarba.

Paskaita "Meilės termometras"

8- Ig klasių mokiniai dalyvavo edukacijoje „Meilės termometras“, kurios metu sužinojo apie priešingos lyties panašumus ir skirtumus, kas yra meilė bei kuo skiriasi įsimylėjimas nuo susižavėjimo. Kokios gali būti meilės kalbos ir ko reikia, kad draugystė būtų tvirta. Visa tai, ir dar daugiau, paaugliai sužinojo edukacijų metu.

Paskaitoje "Vaisinga meilė"

IIg –IVg klasių merginoms ir vaikinams atskirai vyko edukacija „Vaisinga meilė“, kurios metu buvo kalbama, jog itin svarbu neskubėti pradėti lytinius santykius, o jiems parsidėjus suvokti apie galimas pasekmes. Merginoms rodė, kaip vyksta gimdymas, atskleidė, kokias pasekmes turi abortas. Vaikinams lektorius Martynas Asakavičius papasakojo apie apvaisinimo procesą. Kalbėjo apie vyrų ir moterų lytinių organų savybes, aptarė, kokios apsisaugojimo priemonės yra veiksmingos.

Užsiėmimai prabėgo greitai, dalyviai liko patenkinti sužinoję daug naujos ir naudingos informacijos.

 

Autorius:
Ligita Gaulytė, visuomenės sveikatos specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Ligitos Gaulytės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos