Savanorystė: kodėl verta?

Susitikime dalyvavo ir abiturientai

Ketvirtadienį (gegužės 18 d.) gimnazijoje I-IV g kl.mokiniai susitikio su VŠĮ ,,Ne imti, bet duoti“ Jaunimo savanoriška tarnybos (JST) mentore Toma Dvilevičiene, Zarasų rajono savivavldybės Jaunimo reikalų koordinatore Julija Goštautaite – Adomavičiene bei Zarasų ,,Ąžuolo“ gimnazijos moksleivėmis savanorėmis Neringa Galvydyte ir Gabija Trainyte. Susitikimo tema - ,,Savanorystė: kodėl verta?“.

Motyvas surengti tokį susitikimą buvo 9-12 klasėse atliktos apklausos ,,Savanorystė: ką žinai apie tai?“ duomenys, kurie parodė, kad ši veiklos sritis mokiniams yra mažai žinoma, o savanoriškos veiklos patirties turi tik labai nedidelė mokinių dalis. Be to, savanorystės tema ypač aktuali tampa būsimiesiems vienuoliktokams, kurie savo socialinių – pilietinių valandų sąskaitoje per dvejus savo mokymosi gimnazijoje metus turės sukaupti 70 valandų.

Savo patirtimis dalijosi savanorės Neringa ir Gabija

Susitikimo metu buvo aptartos savanorystė rūšys – trumpalaikė ir ilgalaikė savanorystė, pristatyta Jaunimo savanoriškos tarnybos programa, jos trukmė, organizacinė struktūra, reikalavimai asmenims pretenduojantiems savanoriauti, nurodytos Zarasų rajono savivaldybės įstaigos, kurios yra akredituotos priimti savanorius, mokiniams paaiškinta registracijos bei atrankos tvarka siekiant dalyvauti Jaunimo savanoriškos tarnybos programoje, kartu su Jaunimo reikalų koordinatore diskutuota apie Dusetose esančių įstaigų galimybes parengti savanoriškai veiklai vykdyti akredituotas programas.   

Mokiniai sužinojo ir apie privalumus, kuriuos suteikia savanorystė. Apie savo asmeninį augimą – savanoriškos veiklos metu įgytus įgūdžius planuoti savo veiklas ir laiką, galimybę tobulinti savo organizacinius ir komunikacinius gebėjimus, mokymąsi spręsti konfliktines situacijas, dirbti komandoje ir rasti sprendimus, naujas pažintis, uždirbtus papildomus balus stojant į aukštąsias mokyklas (tai suteikia savanorystė pagal JST programą) bei iššūkius dalinosi Neringa ir Gabija - viešnios iš Zarasų ,,Ąžuolo gimnazijos, kurios ,,tapo vyšniomis ant torto“ (taip Zarasų Jaunimo reikalų koordinatorė apibūdino savo Facebook paskyroje JST programą baigusias savanores).

Paskaita apie svanorystę

Esu tikra, kad šis susitikimas praplėtė mokinių žinias apie savanoriškos veiklos galimybes, jos teikiamus privalumus, prisidėjo prie savanorystės kultūros skleidimo gimnazijos mokinių bendruomenėje, o paskleista žinutė apie savanorystės vertę ir prasmę padrąsins mokinius išbandyti ir pažinti save pasirinktoje savanoriškos veiklos srityje.

Dėkojame Zarasų rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorei Julijai Goštautaitei – Adomavičienei už bendradarbiavimą ir bendrystę, JST programos menorei Tomai Dvilevičienei už sklandų JST programos pristatymą, Zarasų ,,Ąžuolo gimnazijos abiturientėms - savanorėms Neringai ir Gabijai už abituriento kalendoriuje surastą laiką kitos mokyklos mokiniams.

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros speialistė

Per susitikimą sužinojau įdomių dalykų apie savanorystę: kai kurios savanorius priimančios įstaigos yra akredituotos, tai reiškia, kad stojant į universitetą prideda dalį balo, tai- ne tik darbas be užmokesčio, bet ir vieta tobulėti, vieta, kur susitinka žmonės, idėjos, kur sprendžiamos problemos. Nors kai kuriems atrodo, kad savanorystė nėra taip gerai kaip apmokamas darbas, ji yra itin populiari didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Sužinojau, kad yra organizacijos siūlančios savanorystės programas užsienyje.

Deimilė Pivoriūnaitė, II g kl. mokinė

Vykusioje paskaitoje apie savanorystę supratau, kad savanorystė – tai iššūkis, sužinojau, su kokiais sunkumais tenka susidurti savanoriui. Išsiaiškinome, kokias kompetencijas galime įgyti savanoriaudami ir kuo jos naudingos mūsų karjeros kelyje. Tapdamas savanoriu praplėti savo pažinčių ratą, išmoksti geriau planuoti savo laiką, įgauni daugiau pasitikėjimo savimi. Nors tai nėra lengvas darbas, bet padėdamas kitam jautiesi daug geriau.

Junona Labutytė, III g kl. mokinė

Dalyvavau susitikime savanorystės tema, kuriame buvo svečių iš Vilniaus ir Zarasų. Turiu daugiau žinių apie savanorystę, labiau suprantu, kas tai yra ir kaip tai veikia. Daugumai mokinių savanorystė dar yra naujas dalykas ir toks supažindinimas buvo naudingas, kadangi manau, didžiajai daliai savanoriavimas, ypač savo rajone buvo nežinomas dalykas. Aš taip pat nežinojau, kad galima savanoriauti Zarasų rajone ir gauti už tai papildomų balų stojant į aukštąją mokyklą. Smagu, kad Zarasų ,,Ąžuolo” gimnazijos abiturientės pasidalino savo savanorystės patirtimi Zarasų kultūros centre ir Zarasų atvirame jaunimo centre (ZAJC) ir sudomino mus. Manau, šis susitikimas buvo naudingas, nes tai, galvoju, paskatins mokinius nebijoti savanoriauti.

Mantė Razmanavičiūtė IIg kl. mokinė

Man paskaita buvo įdomi. Sužinojau daug apie savanorystę ir jos naudą. Dabar žinau, kodėl savanorystė yra svarbi, kokių kompetencijų įgyji savanoriaudamas, tai ypač geras dalykas tobulinti viešą kalbėjimą ir komunikavimą, be to, tai – naujos pažintys.  Daug sužinojau apie tai, kaip pradėti savanoriauti, įvairius projektus ir svetaines, kuriose galiu rasti informacijos apie savanoriškas organizacijas. Buvo įdomu pasiklausyti ir savanorių patirties.

Uršulė Krikščionaitytė, Ig kl. mokinė

Su savanoryste esu susipažinusi iš tokių šaltinių kaip socialiniai tinklai ir internetas, vėliau turėjau galimybę šiek tiek plačiau apie tai išgirsti iš kitų žmonių. Manau, kad susitikimas su JST mentore ir savanorėmis man padėjo visai kitaip įvertinti savanorystę, netgi paskatino rimtai apsvarstyti galimybę pačiai įsitraukti į šią prasmingą veiklą. Džiaugiuosi sužinojusi apie tai, kaip galėčiau pradėti savanoriauti, savanorystės galimybes mūsų rajone bei apie kitų žmonių patirtis savanoriaujant. Tai yra iš tiesų svarbi veikla, suteikianti žmogui daug patirčių, sukurianti naujų draugysčių, ugdanti altruizmą, todėl džiugu, jog vis daugiau žmonių į tai įsijungia, tarp jų ir mano bendraamžiai. Tikiuosi, jog kada nors prie savanorių būrio pavyks prisijungti ir man.

Austėja Gaulytė, IV g kl. mokinė

 

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė

Nuotraukų autorius(-iai):
Nuotraukos autorės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos