Paminėta pasaulinė vandens diena

  • Paskelbta: 2023-03-27
  • Kategorija: Renginiai

Mokiniai paskaitoje

Pasaulinė vandens diena Lietuvoje minima nuo 2000 – ųjų metų. Visi žinome, kad vanduo - gyvybės egzistavimo Žemėje pagrindas.

Mūsų gimnazija visą šią savaitę skyrė vandens dienai paminėti. Mokytojai klasėse vedė integruotas pamokas apie vandenį, kalbėjo apie jo svarbą žmogaus organizmui, apie užterštumą. Nors mūsų planetą apie 75 procentus Žemės teritorijos  sudaro vanduo, deja, tik apie 5 procentus jo yra gėlas ir tinkamas gerti. Klimatas šyla, vandens ištekliai mažėja, o poreikis auga.

Mokslininkas E. Bukelskis

Kovo 23dieną į gimnaziją buvome pasikvietę mokslininką zoologą ichtiologą, biomedicinos mokslų daktarą Egidijų Bukelskį. Jis keleto knygų apie žuvis autorius, jau ne vieną dešimtmetį tyrinėja ežerų fauną, todėl yra žvejojęs ne vieną dešimtį. Mokslininkas vyresnėms klasėms skaitė paskaitą apie vandenį. Moksleiviai buvo supažindinti su paviršinių vandens telkinių būkle. Labai įdomiai pasakojo, kas būdinga mūsų rajono ežerams ir upėms. Mokiniai sužinojo, kad dėl intensyvios žmogaus ūkinės veiklos vandens telkiniai dumblėja, užauga augmenija, žydi. Tuomet juose sumažėja žuvų įvairovė. Labiausiai jie nukenčia  nuo didelių nitrato, azoto ir bendrojo azoto koncentracijos. Sužinojome, kokios žuvų rūšys paplitusios mūsų Lietuvos ežeruose. Jis apgailestavo, jog ežeruose baigia išnykti šamai. Kiek daugiau jų liko tik Lazdijų rajono ežeruose, taip pat Sartuose ir dar viename kitame. Karšių laimikiais garsus ir Luodžio ežeras. Giliausias šalies ežeras Tauragnas (Utenos r.) garsėja stambiomis lydekomis ir ešeriais. Mokslininkas sudomino moksleivius realiais pavyzdžiais.

Direktorė dėkoja svečiui

Dėkojame Egidijui Bukelskiui už suteiktas įdomias žinias. Tad kiekvienas iš mūsų turėtume pradėti nuo savęs ir įnešti savo, kad ir labai mažą, indelį. Turime prisidėti prie švaraus vandens išsaugojimo ateičiai. Tausoti vandenį bei  rūpintis, kad jis nebūtų užterštas.

Autorius:
Danguolė Šileikienė

Nuotraukų autorius(-iai):
Vandos Normantienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos