Trijų savaičių patirtis Amerikoje

  • Paskelbta: 2024-09-18
  • Kategorija: Išvykos

Liepos 8-30 dienomis dalyvavau Baltijos Amerikos Laisvės Fondo organizuotoje Lyderystės akademijoje. Apie šią galimybę sužinojau iš savo auklėtojos ir jaučiu pareigą pasidalinti, koks buvo dalyvių atrankos procesas ir kokios patirties įgijau.

Kasmet organizuojama Lyderystės akademija, yra unikali galimybė vienuoliktokams pamatyti ir patirti amerikietišką kultūrą, mokytis amerikietiškame koledže bei susipažinti su motyvuotais bendraamžiais. Ji trunka apie 3 savaites ir yra visiškai nemokama, todėl dalyvauti gali visi norintys Baltijos šalių vienuoliktokai. Tačiau pakliūti, žinoma, yra sunku. Iš viso yra trys atrankos etapai. Pirmoji etapo dalis startavo jau gruodžio mėnesį. Kandidatams teko parašyti keturis esė, o komisija vertino jų motyvaciją, tinkamumą programai bei pasiekimus. Atrankoje dalyvavo 800 dalyvių, iš kurių pirmojo etapo metu atrinko vos 100. Po to atrinktieji dalyvavo asmeniniuose pokalbiuose, kuriuose reikėjo atsakyti į įvairius komisijos klausimus. Tokiu būdu buvo patikrinta, kuris dalyvis yra kompetentingesnis dalyvauti akademijoje. Finalistams teko įdomi užduotis, paskirta amerikiečio profesoriaus, kuris ir buvo pagrindinis akademijos mokytojas. O užduotis buvo tokia: sukurti trumpą 1,5 minutės video, atsakantį į klausimą: „Kaip manai, technologijos gali pakeisti tavo gyvenimą per ateinančius 5 metus?“ Man pavyko sėkmingai įveikti visus atrankos etapus ir laimėti kelialapį į visiškai nemokamą vasaros akademiją Amerikoje.

Atrinktųjų buvo vos 30. 12 lietuvių, 10 latvių ir 8 estai. Pirmasis mūsų komandos orientacinis susitikimas vyko Rygoje, kur mes ir mūsų tėvai gavome visą reikalingą informaciją, ko gali prireikti bei ko galima tikėtis keliaujant mėnesiui į tolimą pasaulio kraštą.

Bendra lietuvių nuotrauka

Liepos 8 diena – kelionės į Ameriką pradžia. Skrydis ir valandų skirtumas išvargino, tačiau atvykę į savo naujuosius namus South Portlendo mieste, Meino valstijoje, gavome galimybę visą vakarą pailsėti ir atsigauti prieš svarbią dieną. Mus apgyvendino Southern Maine bendruomenės koledžo (Southern Maine Community College) studentų bendrabutyje, kuris šiek tiek skiriasi nuo mums pažįstamų, lietuviškų. Bendrabutyje buvo erdvės studentams bendrauti, žaisti stalo, kompiuterinius žaidimus. Labiausiai nudžiugino, kad studentų miestelis buvo prie pat vandenyno.

Liepos 9 dieną pradėjome mokslus. Lankėme pamokas pas bene geriausią profesorių koledže – Richard‘ą Bilodeau, kuris vertinamas dėl savo paprastumo, lankstumo bei interaktyvių mokymo būdų, paverčiančių pamokas nepaprastai įdomiomis. Jis specializuojasi begalėje sričių: nuo chemijos ir neurobiologijos iki verslo ir marketingo. Per tris savaites mokymosi su Richard‘u sužinojau daugiau ne tik apie dirbtinį intelektą, bet taip pat apie verslą, tvarumą, kūno kalbą, meditaciją... Visa gauta informacija buvo man naudinga ir labai praplėtė mano žinias.

Mūsų trijų savaičių veikla vyko susiskirsčius į komandas po tris. Atlikome projektus, užduotis, rengėme pristatymus bei klausėmės paskaitų. Kiekvienas projektinis darbas buvo vertinamas taškais, kurie pabaigoje buvo susumuojami ir komanda, surinkusi daugiausiai taškų, laimėjo piniginį prizą.

Su savo komanda

Pirmasis mūsų projektas buvo apie mėlynes Meino valstijoje ir kaip išsaugoti jų industriją, kadangi mėlynės nyksta dėl įvairių reiškinių, tokių kaip: klimato kaita, mažesnis atsparumas parazitams... Kiekvienai komandai ištobulinus ir užbaigus savus projektus, keliavome į Portlendo miestą, kur turėjome pristatyti praeiviams gatvėse savas idėjas ir išgirsti jų nuomonę. Mano komandos pristatoma idėja – auginti dengiamuosius augalus (kaip baltieji dobilai, grikiai,) prie mėlynių, kurie sustiprintų dirvožemį bei sudarytų gerą estetinį vaizdą, galėsiantį pritraukti turistus.

Kitas projektas – „Tvarus Portlendo miestas“. Mūsų užduotis buvo sugalvoti, kaip galime padaryti Portlendo miestą labiau tvaresnį ir visa tai pavaizduoti lego kaladėlių pagalba. Kiekvienai grupei pristačius savo darbą, turėjome visus lego kaladėlių modelius sudėti kartu ant vieno stalo ir sukurti  vieną tvarų Portlendo miestą.

Portlendo mieste pristatome idėją, kaip išsaugoti Meino valstijos mėlynių industriją

Paskutinis mūsų projektas, baigiamasis, kuriam skyrėme turbūt daugiausiai laiko bei įdėjome daugiausiai pastangų, kadangi tai galėjo nulemti sėkmę į piniginį prizą. Kiekvienas komisijos narys turėjo 100 dolerių ir galėjo pasirinkti, į kurią idėją norėtų investuoti. Komisiją sudarė 4 nariai. Projekto tema – įgyvendinti tvarią iniciatyvą/verslą, kuri(s) galėtų veikti ir Baltijos miestuose, ir Portlendo mieste. Ta iniciatyva ar verslas turėjo išspręsti kažkokią problemą, aktualią abiejuose žemynuose. Todėl reikėjo gerai apmąstyti potencialias idėjas, jas pritaikyti abiems žemynams ir kibti į darbus. Teko parengti 10 minučių prezentaciją, pristatančią vertinimo komisijai pasirinktą idėją. Mano komanda pasirinko spręsti eutrofikacijos (vandens žydėjimo) problemą. Mūsų pasiūlymas buvo užauginti dengiamųjų augalų plotus šalia dirvožemių, kad tai sustabdytų pesticidų ir įvairių medžiagų subėgimą į vandens telkinius, kas ir sukelia eutrofikaciją. Nors mūsų idėja buvo gera, bet piniginio prizo nelaimėjome. Laimėjo komanda, kuri sugalvojo įdėti tam tikras plokštes po greitkeliais, kurios pravažiuojant mašinoms gamintų energiją.

Po paskutinio projekto turėjome akademijos baigimo ceremoniją, kurios metu buvo įteikti sertifikatai bei piniginis prizas laimėjusiai komandai. Tai buvo mūsų paskutinis vakaras Meine.

Tvaraus Portlendo miesto modelių iš lego kaladėlių pristatymai

Per tas 2 savaites mes ne tik mokėmės, bet ir susipažinome su šalies kultūra, gamta bei žmonėmis. Lankėmės vietiniame „country“ muzikos koncerte, plaukėme į „Cow island“ (Karvių salą, kurioje, deja, nėra nei vienos karvės), kopėme į kalnus pasigrožėti vaizdais, lankėmės prie švyturio Fort Williams‘o parke bei amerikietiškose parduotuvėse ir, žinoma, kiekvieną dieną keliaudavome į paplūdimį. Buvo sunku atsisveikinti, bet žinojome, kad mokslų pabaigoje keliausime po įdomiausius ir žinomiausius Amerikos miestus.

Liepos 26 dieną teko palikti bendrabutį ir sėsti į autobusą 7 valandų kelionei iki Niujorko. Kelionė iki vieno žinomiausių pasaulio miestų neprailgo. Laiko nešvaistėme ir susitikę su savo gidu Steve‘u ir ėjome aplankyti Jungtinių Tautų būstinę. Aplankėme sales, kurias matome tik televizoriaus ekrane, atradome Lietuvos atstovų vietą šiuose kambariuose, pamatėme daug paveikslų, skulptūrų, dovanų iš įvairiausių šalių. Tai buvo tikrai įspūdinga. Po to keliavome pasižvalgyti po Times Skverą. Ten praleidome likusį vakarą, stebėdami ir tyrinėdami vietinę Niujorko kultūrą. Kitą dieną plaukėme į Laisvės statulos salą. Buvo smagu pamatyti ją iš taip arti. Lankėmės žinomoje Wall Street‘o vilkų gatvėje, valgėme niujorkietišką picą, buvome rugsėjo 11-tosios memoriale bei Empire State pastate, kuriame stebėjome visą miestą iš 100-tojo aukšto. Taip pat lankėmės Grand Central Terminal traukinių stotyje, centriniame parke, o vakarą vėl praleidome Times skvere.

Prie amerikietiško mokyklinio autobusiuko ekskursijoje po švyturius

Kitą dieną, liepos 28-tą, aplankėm žymiąją „The High Line“ – ramią pasivaikščiojimo vietą niujorkiečiams, kupiną įvairiausių augalų, žalių vietų.  Tai yra ypatinga vieta todėl, kad užlipę į šią vietą, jūs negirdite miesto šurmulio dėl jos įdomaus suprojektavimo (taip buvo statoma turint konkretų tikslą – atitrūkti nuo miesto triukšmo, pailsėti). Po rytinio pasivaikščiojimo keliavome į Washington‘ą D.C. Pirmiausia apsilankėme Nacionaliniame Amerikos afrikiečių istorijos muziejuje, kuriame galėjome sužinoti daugiau apie žiaurią Amerikos afrikiečių istoriją, jų kultūrą, muziką bei sportininkus. Pabuvojome A. Linkolno, Korėjos karo Veteranų bei Vietnamo Karo Veteranų memorialuose.

Liepos 29 dieną keliavome apžiūrėti Baltųjų rūmų. Netoliese, visai netyčia, aptikome ir paminklą Tadui Kosciuškai. Lankėmės Antrojo pasaulinio karo memoriale, Martin‘o Luther‘io King‘o jaunesniojo memoriale, Nacionaliniame gamtos istorijos muziejuje, pamatėme Amerikos konstitucijos dokumentą. Apsilankėme Džordžo Vašingtono namuose. Po įtemptos pažintinės dienos laukė poilsis prieš paskutinę mūsų viešnagės dieną.

Pagrindinėje Jungtinių Tautų būstinės salėje

Paskutinę mūsų viešnagės Amerikoje dieną, liepos 30-tą, turėjome susitikimą, kurį organizavo Bendras Baltijos Amerikos Nacionalinis Komitetas (Joint Baltic American National Committee). Susitikime dalyvavo svečiai iš Baltijos Ambasadų Amerikoje bei Diasporos lyderiai. Teko susitikti jau man pažįstamą lietuvį dėstytoją iš Vilniaus Universiteto, šiuo metu dirbantį Vašingtone. Po įkvepiančio, motyvuojančio kiekvieną  dalyvį susitikimo, turėjome ekskursiją po Jungtinių Amerikos Valstijų Kapitolijaus lankytojų centrą. Po ekskursijos ir nepamirštamų 3 savaičių Amerikoje keliavome į oro uostą. Laukė kelionė namo.

Ši patirtis buvo viena iš svarbiausių ir įsimintiniausių mano gyvenime. Įgijau žinių įvairiose srityse: nuo verslo, meditacijos iki marketingo, pradėjau labiau pasitikėti savo jėgomis, geriau improvizuoti, susipažinau su amerikietiška kultūra bei motyvuotais bendraamžiais. Labai kviečiu ir skatinu dabartinius vienuoliktokus pasinaudoti taip pat šia galimybe, nepbijoti išbandyti save atrankoje, kad kitą vasarą ir jūs įgytumėte neįkainojamos patirties!

Autorius:
Mantė Razmanavičiūtė, IVg kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Iš asmeninio archyvo

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas