Diena Panevėžyje

  • Paskelbta: 2023-02-26
  • Kategorija: Išvykos

Ekskursiją pradėjome formų bare

Vasario 24-ąją dieną (penktadienį) mes, II g klasės mokiniai, vykome į Panevėžį. Pirmiausia lankėmės AB Panevėžio stiklas, kuri savo gamybinę veiklą pradėjo dar 1965 metais. Tai viena didžiausių Baltijos šalių įmonių, gaminančių ir apdirbančių stiklo gaminius. Lietuvoje yra tik dvi tokios įmonės (kita – Kaune). Ši įmonė gamina bespalvę tarą, išsiskiria savo lankstumu, dažnai gali keisti savo produkciją.

Stiklo gaminių formos - iš ketaus

Pirmiausia apsilankėme formų bare, kur sužinojome, kaip prasideda stiklo taros gaminimo procesas (pradžia – gaminio forma), iš kokio metalo gaminamos formos, kiek jos sveria, kokia temperatūra reikalinga stiklo taros gamybai.

Lankėmės ir svarbiausioje įmonės patalpoje, kurioje vyksta įdomiausia proceso dalis: stiklo lašas pavirsta žvakide, stiklainiu ar buteliu, stebėjome, kaip kompiuteris aptinka produkto defektą, pamatėme, kaip atrodo ką tik pagaminti stiklo gaminiai ir kokį kelią jie turi nukeliauti iki pakavimo.

Stebėjome gamybos procesą

,,Stiklo virėjo” biure sužinojome ,,stiklo virėjo” funkcijas, darbo svarbą: jis turi valdyti stiklo virimo krosnį, palaikyti reikiamą temperatūrą, šalinti gedimus ir pan. Išsiaiškinome, kokios žaliavos reikalingos stiklo gamybai, iš kur jos atkeliauja, į kokias šalis eksportuojami įmonės gaminiai, o sužinoję, kiek stiklo taros vienetų įmonė pagamina per parą, tarsi matematikos pamokoje skaičiavome gamybos apimtis per metus.

Ekskursijos metu pažinome ne tik darbo aplinką, darbuotojų darbo sąlygas, sužinojome jų motyvavimo sistemą, bet ir kalbėjome apie darbuotojų išsilavinimą, galimybes mums, mokiniams, įsidarbinti vasarą ir dar daug visokiausių dalykų. Supratome, kad daugumos darbuotojų darbas yra gana nelengvas ir pavojingas, reikalauja atidumo ir atsargumo.

Stiklo virėjo biure

Dėkojame Panevėžio regioninio karjeros centro Profesinio veiklinimo ir partnerysčių koordinatorei Taniai Paškevičienei už pagalbą rengiant vizitą AB Panevėžio stiklas, įmonės darbuotojai Renatai Stančikienei už turiningą ekskursiją, praplėtusią mūsų ekonomikos dalyko žinias bei supratimą apie darbo pasaulį.

Spektaklio fragmentas

Kitas mūsų kelionės tikslas – teatro „Menas” vienos dalies spektaklis „ANTI” (dramaturgas ir režisierius – Aleksadr Špilevoj). Tai nebuvo įprastas spektaklis, spektaklis-storytelling'as, paremtas antikine Sofoklio pjese „Antigonė“ ir keturių aktorių pasakojamais iš asmeninio gyvenimo. Jame žiūrovai tampa lyg ir spektaklio dalimi, nes ir aktoriai, ir žiūrovai yra kartu scenoje, gali pasakoti ir klausytis istorijų, kalbėtis, juoktis, vaidinti, žaisti kompiuterinius žaidimus, kelti svarbius klausimus ir ieškoti nuoširdžių atsakymų. Manau, šis spektaklis visiems patiko, dėl savo šiuolaikiškumo. Aktoriai papasakojo daugiau nei tūkstančio metų kūrinį visiems suprantama šiuolaikiška kalba, susiejo jį su mūsų gyvenimo aktualijomis. Aktoriai sugriovė stereotipinį požiūrį į teatrą, mitus, klasikinę literatūrą ir antikinį meną. Juk kaip skelbiama spektaklio reklamoje: „Anti“ – istorija apie mus.

Po spektaklio su aktoriais

Štai mano klasės draugų atsiliepimai: 

Deimilė: Spektaklis „Anti“ – tai Sofoklio tragedijos „Antigonė“ istorija papasakota kitaip, šiuolaikiškai, kūrinio siužetą susiejant su asmeninėmis istorijomis. Tragedijos sąvoką, senovės graikų pasaulį aptarė šiandienos aktualijų kontekste visiems suprantamai, šiek tiek buitiškai. Aktoriai bendravo su žiūrovais, už įsitraukimą dalyvauti apdovanojo „Snikers֧“ batonėliais. Neteko nė sekundės nuobodžiauti. Labiausiai man patiko gyvas bendravimas su žiūrovais, istorijos kūrimas kartu bei ,,tiesą, tiesą ir tik tiesą“ sakantys keturi šaunūs aktoriai.

Augustinas: Ekskursija buvo išties įdomi. Pamatėme kažką naujo, ne vien muziejus. Stiklo gamykla sužavėjo savo dydžiu ir sudėtinga gamyba. Sužinojome, kad pirmiausia yra pagaminamos stiklinių butelių formos, į kurias po to pilama karšta stiklo masė, kuri atvėsusi ir tampa buteliu, stiklainiu ar žvakide. Labai patiko spektaklis „Anti“ pagal Sofoklio tragediją „Antigonė“. Kiek neįprastai visi sėdėjome scenoje kartu su aktoriais, gal todėl buvo daug lengviau įsitraukti į patį vaidinimą. Patiko tragedijos šiuolaikiškas perteikimas mums, žiūrovams, aktorių vaidyba.

Markas: Patiko Panevėžio teatro „Menas” spektaklis „Anti“ pagal Sofoklio tragediją „Antigonė“. Iš pradžių galvojau, kad bus nuobodoka ir neįdomu. Bet... Spektaklį žiūrėjome sėdėdami scenoje. Vaidino 4 aktoriai. Vos prasidėjus spektakliui aktoriai maloniai bendravo su mumis, žiūrovais, užduodami klausimus. Keista, jog keturi aktoriai ne tik vaidino, bet ir patys reguliavo apšvietimą, rinko garso takelius spektakliui. Aktoriai nuotaikingai perteikė emocijas, įspūdžius. Labai patiko vien tai, jog viskas buvo susiję su šiandienos aktualijomis (minimos ir šiuolaikinės žvaigždės. Viso spektaklio metu aktoriai bendravo su žiūrovais, taip mus įtraukdami į spektaklį (įsitraukusius apdovanojo „Snikers“ batonėliais). Spektaklis tikrai buvo neįprastas, bet labai įdomus. Daugeliui siūlyčiau apsilankyti ir pamatyti.

Taigi, manau, ši išvyka buvo naudinga visiems. Lauksime daugiau tokių kelionių.

Autorius:
Mantė Razmanavičiūtė, IIg kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės, Jovitos Vainikevičiūtės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos