Sužinoti, pažinti, patirti...

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2022-05-04
  • Kategorija: Išvykos

Prie teatro Menas

Vėl keliaujame, norėdami kažką naujo sužinoti, pažinti, patirti. Tik šįkart – į Panevėžį. Iš pradžių manėme, jog šiame mieste nebus taip įdomu, jis juk ne koks Vilnius, nėra tiek daug veiklų, tačiau po apsilankymo jame tikrai pakeitėme nuomonę. Kelionė neprailgo, atrodo, vos išvažiavom, o štai mes jau čia, Juozo Miltinio dramos teatre. Iš pradžių buvome nusiteikę gan pesimistiškai, juk teatras tai ne pramogų parkas... Tačiau jau ekskursijos pradžioje pakeitėme savo nuomonę ir pasimokėme, jog, kaip yra sakoma, nereikia apie knygą spręsti iš jos viršelio.

Prie J. Miltinio teatro

Įėjusius į teatrą mus pasitiko išties maloni aktorė Vita Šiaučiūnaitė, vaidinusi ir mums žinomuose serialuose, spektakliuose. Susipažinę su teatro įkūrimo istorija, jo struktūra, vaikščiojome po teatro užkulisius, kur paprastai žiūrovas negali užeiti, sužinojome nemažai įdomių dalykų apie spektaklio kūrimo procesus, vaidybą, kokie atributai naudojami, kaip vyksta pasiruošimas spektakliui ir panašiai. Sužinojome, kiek daug ir kokių darbininkų reikia teatre, kad aktorius galėtų išeiti į sceną ir vaidinti. O jūs ar žinojot, kad teatras net savo cechus turi, kur gaminamos dekoracijos, siuvami drabužiai? Pasižvalgėme po dekoracijų sandėlį, rekvizitų kambarį, drabužinę. Net neklausę leidimo puolėme matuotis įvairias kepures, šalmus. Grimo kambaryje, kuriame ir gimsta personažų įvaizdžiai, supažindino su teatrinio grimo atlikimo subtilybėmis. Tai daugeliui buvo įdomiausia prisijuokėme, kai klasės draugas matavosi įvairiausius perukus.

Teatro užkulisiai

Grįžę į fojė susitikome su teatro meno vadovu, visiems žinomu aktoriumi Aleksandru Špilevoj. Kalbėjomės apie teatrą, lietuvišką kiną, personažų kūrimą. Atsakė į mūsų klausimus apie karjerą, aktorystės džiaugsmus ir sunkumus. Patiko pasakojimas apie serialų kūrimą, kaip ir kur vyksta filmavimai, kiek jie praleidžia valandų, kad nufilmuotų kelias minutes filmo. Aleksandras mums dar aiškino, kad aktoriams labai svarbu mokėti ne tik vaidinti, bet ir bendradarbiauti su kitais, mokėti susikalbėti kartais ir be žodžių. Žaidėme žaidimą, kuris ir ugdo pastabumą, tartį, susiklausymą.

Su teatro meno vadovu A. Špilevoj

Linksmai ir įdomiai praleidę laiką, dar šiek tiek pasišnekučiavę apie jo personažus, vaidintus serialuose, atsisveikinome ir keliavome į viešąją G. Petkevičaitės-Bitės biblioteką. Ten pratęsėme pažintį su režisieriumi Juozu Miltiniu, spalvinga asmenybe, kuri Lietuvos teatro raidai darė didelę įtaką. Žiūrėjome dokumentinį filmą „Režisierius Juozas Miltinis“, kuriame aktoriai dalinosi įspūdžiais apie režisierių J. Miltinį, kaip jis vertino knygas, kad be galo svarbu yra būti apsiskaičiusiam ir gerbti knygas. Ir tai nenuostabu, nes režisieriaus J. Miltinio kolekcijoje – 3364 knygų ir žurnalų egzemplioriai. Tai filosofinė, psichologinė, grožinė literatūra, sociologijos, teatro ir kino, medicinos ir pedagogikos leidiniai, enciklopedijos, įvairiakalbiai žodynai. Sukauptos knygos prancūzų, anglų, vokiečių, italų, ispanų, graikų, lietuvių, japonų ir kitomis kalbomis. Vėliau aplankėme ekspoziciją „Bitės aruodai“. Tai interaktyvi ekspozicija, kurioje įtraukiančia forma atskleidžiama šviesuolės, kultūros ir visuomenės veikėjos, rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės asmenybė, veikla, vertybės.

Pažintis su „Bitės aruodais“

Ekspozicijoje taip pat yra ir bibliotekos saugomas senųjų spaudinių lobynas. Dar šiek tiek pasižvalgę po biblioteką, važiavome pietauti, o išvyką baigėme teatre „Menas“, kur žiūrėjome spektaklį pagal J. Grušo dramą ,,Meilė, džiazas ir velnias.“ Spektaklis buvo apie paauglių meilę, aktualią šių dienų jaunuoliams. Keturi jauni pabėgėliai ir benamiai Andrius, Julius, Lukas ir Beatričė sukuria savo džiazinę grupę. Trys vaikinai, kiekvienas savaip myli Beatričę. Visi buvo savotiški protestuotojai, romantikai, tačiau, nepasidaliję merginos meilės, nusprendė ją išprievartauti, taip ją privesdami prie savižudybės. Įdomi, nors ir žiauri, bet pamokanti istorija, kuri nepalieka abejingų. Daug veiksmo, garso ir su įdomiais, į savo vaidmenį įsijaučiančiais aktoriais.

G. Petekevičaitės-Bitės bibliotekoje

Diena buvo praleista įdomiai, kupina naudingų žinių, gerų emocijų. Rekomenduojame visos klasės vardu aplankyti Juozo Miltinio dramos teatro užkulisius, nes jis mums patiko labiausiai.

Augustinas Liorentas ir Aivita Malažinskaitė,
Ig klasė

Nepamirškite padėkoti autoriui