Susitikime su Užimtumo tarnybos atstove

Paskaitoje apie darbą vasarą

Artėja vasara, o kartu su ja ir vasaros atostogos. Mokiniams, ketinantiems vasaros atostogų metu ne tik ilsėtis, bet ir dirbti, darbo vasarą tema yra itin aktuali. Atsižvelgdami į mokinių poreikius organizavome susitikimą su Užimtumo tarnybos prie LRSDM (Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija) Utenos jaunimo užimtumo skyriaus vyriausiąja specialiste Kristina Kuzmickiene, kuri I – IV g kl. mokiniams skaitė paskaitą ,,Darbas vasarą: ką svarbu žinoti?”.

Viešnia supažindino mokinius su darbo ieškos žingsniais, veiksmingiausiais paieškos būdais bei formomis, leistinais dirbti darbais 14-16 ir 16-18 metų asmenų grupėms bei reikalavimais šio amžiaus grupių darbo dienos trukmei, aptarė dokumentus, kuriuos privalu pateikti darbdaviui įsidarbinant, darbo sutarties turinį bei paaiškino, kokius darbus mokiniai gali dirbti pagal pakvitavimą. Mokiniams pateikta daug argumentų, kodėl svarbu sudaryti  darbo sutartį ar turėti kitus darbą vasarą paliudijančius dokumentus, diskutuota, kokį pranašumą turi mokiniai turintys darbo patirties.

Ne tik klausėmės

Taip pat buvo pristatytas Užimtumo tarnybos internetinis puslapis (www.uzt.lt), pademonstruota praktiškai, kaip ieškoti darbo vasarai pasiūlymų. Be to, mokiniai informuoti apie Zarasų r. savivaldybėje įgyvendinamą programą, kurios tikslas – sudaryti palankias sąlygas jaunimo užimtumui didinti vasaros atostogų metu (birželio – rugpjūčio mėnesiais) bei remi smulkų ir vidutinį verslą, paaiškinta, kur ieškoti registracijos ir kaip tapti šios programos dalyviu.Neapsieita ir be pasidalinimo jau įgytomis darbo vasarą patirtimis bei planais ateinančiai vasarai.

Praktinė užduotis

Dėkojame Užimtumo tarnybos prie LRSDM Utenos jaunimo užimtumo skyriaus vyriausiajai specialistei Kristinai Kuzmickienei už turiningą paskaitą, kuri buvo vertinga tiek tiems, kurie jau ketina dirbti vasarą, tiek ir tiems, kuriuos ši paskaita paskatins tai išbandyti – šiek tiek užsidirbti, išmėginti save bei įgyti darbinės patirties.

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

 

Dalinuosi Uršulės, Deimilės ir Augustino mintimis apie paskaitą:

Mano manymu, paskaita apie darbą vasarą buvo aktuali ir naudinga. Dabar žinau savo galimybes, supratau sąlygas, kur ir kiek valandų  galėčiau dirbti, kaip pradėti ieškoti darbo. Daug dalykų buvo naujų, pvz. kas yra CV, t. y. gyvenimo aprašymas, kam jis reikalingas ir kodėl svarbu jį parašyti be klaidų. Iki šiol nežinojau, nuo ko pradėti norint padirbėti vasarą. Ši paskaita nurodė darbo paieškos  kryptį.  Supratau, kad darbas vasarą - naudinga patirtis.

Uršulė Krikščionaitytė, Ig kl.

Susitikime su Užimtumo tarnybos atstove sužinojau, kokie dokumentai reikalingi siekiant įsidarbinti vasarą, kodėl svarbu sudaryti darbo sutartį, nuo kada ji įsigalioja, kokio dydžio yra minimali mėnesio alga, kokių taisyklių turi laikytis darbdavys legaliai įdarbinęs jauną asmenį.  Taip pat buvau supažindinta su Užimtumo tarnybos svetaine, kur galiu ieškoti darbo bei Zarasų r. savivaldybės programa, skirtą jaunimo įdarbinimui vasarą. Buvo naudinga, nes darbas vasarą yra mums labai aktualus  tiek siekiant užsidirbti, tiek ir įgyti naujų žinių, patirčių ir įgūdžių.

Deimilė Pivoriūnaitė, IIg kl.

Pirmadienį dalyvavau paskaitoje apie darbą vasarą ir svarbiausius dalykus, kuriuos turėčiau žinoti jo ieškodamas ir dirbdamas. Dalinomės patirtimis, kokius darbus vasarą esame jau  išbandę, ar norėtume tai pakartoti, svarstėme legalaus ir nelegalaus dirbo privalumus ir trūkumus. Buvo smagu išgirsti naudingos informacijos apie mums leistiną darbo dienos trukmę, minimalų valandos ir mėnesio atlygį, kurį darbdaviai privalo mokėti dirbančiam jaunam žmogui. Daugelis iš mūsų, jaunimo, ne itin gerai tai žinojo. Dabar žinau, kad negaliu dirbti daugiau nei 8 valandas per dieną. Paskaita buvo naudinga, o išgirstą informaciją galėsiu pritaikyti ieškodamas darbo ar dirbdamas. Tikiuosi ir daugiau tokių naudingų paskaitų.

Augustinas Liorentas, IIg kl.

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovitos Vainikevičiūtės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos