Pasaulinę maisto dieną minint

  • Paskelbta: 2024-10-20
  • Kategorija: Konkursai

Kiekvienais metais spalio 16 dieną minima Pasaulinė maisto diena. Šiemet ši diena, Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio agentūros (FAO) iniciatyva, minima jau 44-ąjį kartą. Pasaulinė maisto diena pradėta minėti, siekiant kovoti su badu pasaulyje. Šių metų tema kviečia susimąstyti apie kiekvieno teisę į maistą, kuri užtikrina geresnį gyvenimą ir ateitį bei prisiminti apie maisto švaistymą. Šiuo metu turime pakankamai maisto, kad jo užtektų visiems pasaulio gyventojams, tačiau vienur maistas švaistomas, o kitur žmonės neturi ką valgyti.

Pasaulyje badauja ir skursta apie 800 mln. žmonių, iš jų 9 mln. kasmet miršta dėl bado. Dėl neefektyvaus maisto paskirstymo ir jo švaistymo problemos auginama vis daugiau maisto. Dėl to kertami miškai, naikinamos pievos, alinama žemė – tai neigiamai veikia visą bioįvairovę. Nyksta gyvūnai, teršiamas dirvožemis ir vandens telkiniai.

Penktokų komanda

Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos 5-8 klasių mokiniai šią dieną minėjo dalyvaudami popietėje – konkurse „Mano užkandžių dėžutė“. Popietė prasidėjo trumpu kiekvienos komandos prisistatymu bei savo paruoštų sveikatai palankių užkandžių pristatymu, kurių metu kiekvienas komandos narys pasakojo apie savo gamintą užkandį, jo receptą bei užkandžio naudą.

Šeštokų  sirgaliai

Vėliau komandos buvo pakviestos dalyvauti linksmosiose užduotyse, kurioms atlikti reikėjo kruopštumo, miklumo, kūrybiškumo bei pantomimos įgūdžių. Viską atidžiai stebėjo bei vertino komisija. Užduotims pasibaigus komisija paskelbė rezultatus.

Šeštokų komanda

Daugiausia balų surinko 8 klasės „Gudo obuoliukų“ komanda, antri liko 6 klasės „Sveikuolių 1“ komanda, o treti ir ketvirti liko 5 klasės „Sveikuolių 2“ ir 7 klasės „Burbuliukų“ komandos.

Septintokų komanda

Nors rezultatai buvo paskelbti, tačiau kaip visada nugalėjo draugystė ir visi dalyviai gavo Zarasų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro įsteigtas atminimo dovanėles bei padėkas.

Aštuntokų komanda

Renginio pabaigoje komandos vaišinosi ir kitus vaišino savo paruoštais užkandžiais. Visas paruoštas maistas turėjo būti suvalgytas, o ne švaistomas.

Atlieka užduotis

Būtina prisiminti – gyvename ne tam, kad valgytume, bet valgome tam, kad gyventume. Keiskime įsisenėjusius prastus mitybos įpročius ir ženkime tinkamos ir sveikatai palankios mitybos link, kuri turi remtis trimis pagrindiniais principais: saikingumu, įvairumu, subalansuotumu.

 

Autorius:
Ligita Gaulytė, visuomenės sveikatos specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jurgita Kazlienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas