JuniorBEC konkurse

  • Paskelbta: 2023-12-12
  • Kategorija: Konkursai

Dar lapkričio mėnesį vyresniųjų klasių mokiniai (II –IV g kl.) susitikime su buvusia gimnazijos mokine Vilte Razmanavičiūte, dabar Kauno technologijos universiteto (KTU) antro kurso taikomosios chemijos studente, buvo pakviesti dalyvauti JuniorBEC renginyje. Gimnazistai suskubo sudaryti komandas (jų buvo net trys) ir registruotis į rengnį, o gavę patvirtinimą apie savo dalyvavimą labai apsidžiaugė, kad vykti gali visos trys užsiregistravusios komandos (,,Panelės iš Zarasų rajono”, III g kl., ,,Aukšta įtampa”, III g kl. ir ,,4 D”, IV g kl. mokiniai).

Susipažinta su mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto studijų programomis

JuniorBEC renginio tikslas -  skatinti jaunąją kartą domėtis inžineriniais mokslais, supažindinti su technologijų ir verslo pasaulio inovacijomis. 

JuniorBEC konkursas vyko gruodžio 7 dieną Kauno technologijos universiteto mechanikos  inžinerijos ir dizaino fakultete. Įvadinėje dalyje mokiniai buvo supažindinti su šio fakulteto studijų programomis ir karjeros galimybėmis, inžinerinės pramonės specialistų poreikiu bei šios specialybės karjeros perspektyvomis.

IIIg kl. komanda ruošiasi pristatymui

Išsiaiškinus užduoties tikslą, darbo eigą, užduoties vertinimo kriterijus komandos (dalyvavo 17 komandų iš įvairių Lietuvos mokyklų) kibo į darbą.

Dirbdami grupėje mokiniai iš jiems pateiktų medžiagų ir priemonių turėjo sukonstruoti fontaną. Siekdamos įgyvendinti tikslą komandos aiškinosi Herono dėsnio esmę, rengė konstrukcijos eskizą, ruošėsi pristatymui. Rimtą, kelias valandas trukusį darbą paįvairino papildomos užduotys, kurios kūrė gerą nuotaiką, leido mokiniams  atsipalaiduoti, pailsėti ir vėl imtis darbo.

Fontano konstravimas - iššūkis

Komandų darbą pagal aptartus vertinimo kriterijus vertino garbi konkurso komisija, kurią sudarė fakulteto dėstytojai ir studentai. Nekantriai laukėme komisijos baigiamojo žodžio – konkurso rezultatų. Tiesa, tarp prizininkų - komandų, tinkamiausiai sukonstravusių fontaną, nebuvome, tačiau labai apsidžiaugėme, jog komanda ,,Aukšta įtampa” buvo apdovanota specialiu prizu kaip daugiausiai už papildomas užduotis taškų surinkusi komanda.

Prieš pristatant reikia išbandyti

Dalyvaudami JuniorBEC konkurse ir atlikdami netradicines užduotis mokiniai  pasitikrino turimas technines žinias, inžinerinį mąstymą ir kūrybiškumą, gebėjimą spręsti problemas, patobulino savo komunikavimo kompetenciją, mokėsi dirbti komandoje.

Komanda 4d pristato savo darbą

Dėkojame Viltei už gražią iniciatyvą – savo buvusios mokyklos mokinių įtraukimą į netradicines ugdymosi veiklas ir patrauklų inžinerijos mokslo pristatymą.

Apdovanota daugiausiai papildomų užduočių atlikusi komanda

Dalyvavusių komandų vardu taip pat dėkoju gimnazijos direktorei Daliai Deinienei už sudarytas sąlygas vykti į Kauną ir dalyvauti šiame konkurse. Esu tikra, kad šis  konkursas buvo puiki galimybė geriau pažinti save, atskleisti savo gebėjimus, polinkius, pamatyti savo stipriąsias puses, o tai ypač svarbu renkantis tolimesnį savo karjeros kelią.    

 Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Viltės iššūkį – dalyvauti konkurse - priėmėme. Buvo smalsu, kas tai per konkursas. Sužinojome, nuvykę. Pagrindinė komandos užduotis - iš plastikinių butelių ir vamzdelių sukurti fontaną, kuris veiktų. Pradėję konstruoti susidūrėme su daug sunkumų, kuriuos kartu bandėme išspręsti, nenuleidome rankų, bandėme padaryti taip, kad jis veiktų. Be to, fontaną puošėme, juk už estetiką – taip pat taškai. Deja, mūsų fontanas neveikė, tad užimti prizinės vietos nepavyko. Ne tik kūrėme fontaną, bet ir atlikome nuotaikingas užduotis, buvo labai linksma. Ši išvyka mums visiems labai patiko, juk tai buvo naujos žinios ir nauja patirtis. Norėčiau daugiau tokių konkursų.

Paulius, IIIg klasė

Išvyka į Kauną, kur vyko Junior BEC konkursas, buvo labai naudinga. Išmokome daugybę naujų dalykų. Patikrinome savo konstravimo žinias bei praplėteme savo akiratį inžinerijos srityje. Atlikdami Kauno technologijos universiteto pateiktą užduotį - iš duotų priemonių sukonstruoti veikiantį fontaną, supratome, kad tai nėra taip paprasta. Susidūrėme su daug kliūčių ir sugebėjome iš šitos patirties padaryti daug išvadų. Man tai buvo labai įdomus ir smagus konkursas, kuris parodė, kad statyti ir konstruoti nėra lengva,  ir ne visi geba tai daryti.

Junona, IVg klasė

JBEC – inžinerinis konkursas moksleiviams - itin smagi patirtis. Mes turėjome iš plastiko butelių, PVC vamzdelių ir panaudodami karštus klijus sukonstruoti Herono fontaną. Fontano konstrukcija buvo didesnis iššūkis nei tai atrodė iš pradžių. Vieni bandymai pasisekė, kiti tik nuvylė. Mūsų komandos fontanas buvo prieš tai nepavykusių bandymų darinys, tačiau jis atrodė nuostabiai ir suteikė pasididžiavimo, nes buvo neproporcingo dydžio, tačiau kaip fizikinių dėsnių anomalija išliko vertikalus ir nei milimetro nepasviro į šoną. Ne tik konstravome, bet ir turėjome papildomų užduočių, kurioms atlikti taip buvo būtinas bendradarbiavimas, kad galėtume konkuruoti su kitomis komandomis. Diena neprailgo, juk dirbome jaukioje aplinkoje ir buvome labai ryžtingi. Buvo įdomu prisiliesti prie inžinerijos dalykų ir išbandyti jėgas šioje srityje. Nors supratau, kad ši sritis ne man, tikrai nepraleisčiau progos dar kartą tai išbandyti.

Ugnė, IVg klasė

Kaune vykusios JBEC inžinerijos varžybos -  labai įdomi  ir smagi patirtis. Kiekvienas turėjome parodyti savo gebėjimus ir jie nebūtinai buvo susiję su inžinerija, būtini buvo ir kūrybiškumas, ir loginis mąstymas, ir bendradarbiavimas, ir gebėjimas priimti sprendimą. Man tai buvo naudinga patirtis, sužinojau naujų dalykų ir turiningai praleidau dieną. Labai patiko atlikinėti papildomas užduotis ir rinkti taškus, pastebėjau, kad kiekvienam buvo svarbu kovoti nors ir dėl vieno taško. Nors ir ne visai pavyko mūsų fontanas, bet tai tikrai neaptemdė mūsų komandos nuotaikos. Supratau, kad bet kokioje situacijoje ir srityje galima pasitelkti fantaziją, netgi ir inžinerijoje. Todėl sugalvojome istoriją, kodėl mūsų fontanas ne visai funkcionavo ir pristatymo metų ją papasakojome. Manau, kad ji patiko vertinimo komisijai taip pat, kaip ir mums. Dėkoju karjeros specialistei Jovitai už paskatinimą ir padrąsinimą dalyvauti konkurse, juk tik kuo daugiau dalyvaudamas, labiau pažįsti save ir atskleidi savo gebėjimus.

Jovita, IIIg klasė

Ketvirtadienio išvyka į Kauną buvo nauja patirtis visoms gimnazijos komandoms. Juk JBEC inžinerinėse varžybose Kauno technologijos universitete dalyvavome pirmą kartą. Konstravome Herono fontaną iš pateiktų medžiagų, taip pat turėjome daug įdomių ir linksmų užduočių. Pats konkursas tikrai nebuvo lengvas ir teko pasitelkti žinias ir logiką. Fontano konstravimas užtruko ilgai, bet pozityvios nuotaikos ir komandinis darbas padėjo įveikti visus sunkumus. Viskas vyko labai greitai, todėl sunku nusakyti varžybų metu patirtas emocijas. Renginio organizatoriai mus priėmė šiltai, su jais radome bendrą kalbą, aplinka buvo jauki. Atsisveikinome su KTU gerai nusiteikę, o vykdami namo dalinomės naujais įspūdžiais. Manau, ateityje reikėtų daugiau lankytis tokiuose renginiuose, varžybose ar konkursuose. Tik išbandydama save ir savo komandą daugiau sužinai apie savo galimybes ir išmoksti naujų dalykų, įgyji gyvenimo patirties.

Simona, IIIg klasė

Džiaugiamės, kad dalyvavome JuniorBEC konkurse. Malonus ir šiltas sutikimas, suprantamas ir aiškus supažindinimas su užduotimis, aiški darbo eiga, pažįstamos priemonės, iš kurių  turėjome sukonstruoti fontaną. Malonu, kad organizatoriai pasirūpino pietumis ir gėrimais.

Taigi, kibome į darbą, tačiau labiausiai džiugino pertraukos, kurių metu turėjome atlikti  papildomas užduotis. Jos buvo labai linksmos. Ir sekėsi mums puikiai. Kaip daugiausiai taškų už papildomas užduotis surinkusi komanda gavome prizą – šakotį. Tą dieną daug bendravome, bendradarbiavome, užmezgėme kontaktus su mokiniais iš kitų mokyklų. Buvome tie, kurie kūrėme ne tik fontaną, bet ir gerą nuotaiką bei teigiamas emocijas visiems kitiems dalyviams. Šitą renginį vertinu labai gerai, patiko ir paskirtos užduotys, ir malonūs renginio vedėjai. Galvoju, kad ir kitos mano mokyklos komandos buvo patenkintos, jog dalyvavo šiame konkurse. Juk važiuodami namo buvome puikios nuotaikos ir aptarinėjome, ką tądien patyrėme.

Aivaras, IIIg klasė

Dalinuosi Viltės Razmanavičiūtės  laiškeliu:

,,Džiaugiuosi, kad mokiniams patiko ir labai lauksiu Jūsų kitais metais! Buvo labai smagu kartu dirbti. Net mano organizacijos (Kaunas Best) nariai greit įsiminė komandas iš Dusetų. Noriu asmeniškai perduoti linkėjimus Simonos, Mantės, Deimilės ir Jovitos komandai nuo Nedo (pagrindinio organizatoriaus) už puikų komandinį darbą bei puikų fontaną, kuriam trūko labai labai nedaug iki pilno veikimo. Taip pat Nedas perduoda linkėjimus Junonos, Simonos, Vlado ir Ugnės komandai už puikų darbą bei linki daugiau drąsos ir nebijojimo suklysti, o Vladui linki daugiau nesusižeisti. O štai Marko, Donato, Aivaro ir Pauliaus komandai noriu perduoti linkėjimus nuo visos Best'o komandos už nepakartojamas emocijas, nuostabų laiką kartu, nuoširdų juoką ir už tai, kad palaikė nuotaiką visiems konkurso dalyviams”.

 

 

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vaininkevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos