Renginys valstybinei kalbai

  • Paskelbta: 2022-11-30
  • Kategorija: Konkursai

Apdovanojama Austėja Gaulytė, IVg kl.

„Mūsų gimtoji kalba – mūsų geroji motina, auklėtoja. Kad ir tūkstančius metų išgyvenusi, ji nepaseno, ji visuomet jauna. Kas jaučia grožį ir tiesą, kas jaučia meilę savam, tas gerbia jos amžių ir jos senų senovės giminystę. Per gimtąją kalbą reiškiasi tautos sąmonė, gimtoji kalba kuria savo mokslą ir meną. Ji skambi, daili, taisyklinga, bendra, nepametusi ryšių su savo praeitimi. Jai tinka senovės palikimas, raštų, dainų ir pasakų išsaugotas, ją atgaivina ir jaunina gyvosios versmės, tarmės ir šnektos. Praeis šimtai ir tūkstančiai metų, pakeis vienos kartos kitas, o ji, kalba, gyvens tol, kol gyva bus mūsų tauta,“ – taip Lina Abramavičiūtė ir Pijus Ruzgas, Ig klasės mokiniai, pradėjo renginį, skirtą kalbininko Kazimiero Būgos 143-osioms metinėms.

Direktorė skelbia nugalėtojus

Ta proga 5-12 klasių mokiniai dalyvavo kūrybinių darbų konkurse „Kas man yra lietuvių kalba.“ Jie kūrė piešinius, filmukus, rašė haiku, komiksus, drožinėjo. O dešimtokai Dovydas Drebulis, Markas Jarmalavičius, Aivaras Špūras bei Augustinas Liorentas  sukūrė dainą ir gana linksmai ją atliko.

Prizą atsiima septintokai

Sveikinimo  žodį tarė  gimnazijos direktorė Dalia Deinienė. Ji priminė, kad šiais metais minime valstybinės lietuvių kalbos šimtmetį, o mūsų gimnazija pavadinta kalbininko Kazimiero Būgos vardu. Taip pat dėkojo mokiniams, kad taip gausiai dalyvavo konkurse ir linkėjo vartoti  lietuvių kalbą  visur, gerbti ją, tausoti ir didžiuotis.

Renginio vedėjai - devintokai Lina ir Pijus

Kad  visi gausiai susirinkę galėtų pajausti lietuvių kalbos grožį, jos skambesį, dešimtokai  Markas Jarmalavičius, Donatas Lingė ir Augustinas Liorentas perskaitė ištrauką iš Romualdo Granausko kūrinio „Žodžio paglostymas“. Išraiškingas, skambus žodis tikrai pagyvino renginį. Su piešiniais ir visa mokinių kūryba galima susipažinti gimnazijos pirmame aukšte eksponuojamoje parodoje, o dabar pagaliau atėjo laikas pažiūrėti, kaip sekėsi kurti filmukus. Kai kurie buvo tiesiog interviu: kalbinami mokiniai arba dusetiškiai apie lietuvių kalbą. Buvo klausiama, ką jiems reiškia gimtoji kalba. Aštuntokės aplankė Kazimiero Būgos gimtinę ir kalbėdamos apie gimtąją kalbą rodė Pažiegės vaizdus. Devintokės į užduotį pažiūrėjo su humoru  ir sukūrė nuotaikingą, linksmą filmuką. Na, o dešimtokės visus stebino naujadarais, moksliškais terminais. Labai smagus vienuoliktokių merginų grupelės sukurtas video.

Skaitovai dešimtokai Markas, Augustinas, Donatas

Direktorė Dalia Deinienė kiekvienai klasei, aktyviai dalyvavusiai konkurse, įteikė padėkas ir saldainių, o geriausių darbų autoriams – puodukus su gimnazijos logotipu bei  rašiklius. Už dovanas turime padėkoti mūsų rėmėjams – Aurelijui Bainiui, Zarasų rajono tarybos nariui, buvusiam mūsų gimnazijos mokiniui, bei  UAB „Vasaknos“ generaliniam direktoriui Algirdui Šiukščiui, kuris niekada nepamiršta mūsų gimnazijos.

5-7 klasių žiūrovai

Mokiniai buvo apdovanoti už originalumą, kūrybiškumą, kalbos taisyklingumą, už poeziją apie gimtąją kalbą. Gebėjimu eiliuoti visus nustebino vienuoliktokai Mantas Janušauskas bei Emilis Varatinskas.

Žiūrovų susirinko gausiai

Trumpas renginys baigėsi, buvo įdomu pažiūrėti, kokių idėjų turi mūsų mokiniai. Kalba – tai būdas atsiskleisti, išreikšti save. Tęskime kalbininko Kazimiero Būgos  pradėtus darbus: mylėkime ir gerbkime gimtąją kalbą, saugokime ir puoselėkime ją, kurkime ir turtinkime, pildykime lietuvių kalbos žodyną.

 

Autorius:
Eiva Oznanskaitė, Ig kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui