Apie elektronines patyčias ir ne tik...

Tyrėja J. Ivanovskienė

Apie elektronines patyčias ir ne tik, kovo 7 dieną  su Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos mokiniais susitiko ir skaitė paskaitas Utenos aps. VPK Zarasų rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyresnioji tyrėja Justina Ivanovskienė.

Elektroninės patyčios – tai sąmoningas, agresyvus ir pasikartojantis elgesys virtualioje erdvėje, kuriuo siekiama įžeisti, pažeminti, išjuokti, išgąsdinti, skleisti neteisingą ar netinkamą informaciją apie asmenį. Kadangi erdvė, kurioje pasireiškia el. patyčios, skiriasi nuo tradicinės fizinės erdvės(mokyklos, kiemo), jos nėra apibrėžtos laike ar erdvėje. Elektroninės patyčios, dažniausiai anoniminės, gali būti skleidžiamos įvairiais kanalais ir bet kuriuo paros metu, o jų sklaida labai sparti. Persekiojimas, apsimetimas kitu asmeniu ir jo reputacijos teršimas, asmeninės informacijos viešinimas, atstūmimas ir nepriėmimas į tam tikrą grupę, pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose, smurtinių veiksmų prieš asmenį filmavimas, įkėlimas ir platinimas taip pat yra el. patyčios.

Susitikimas buvo naudingas

Ji priminė, kad internetinėje erdvėje taip pat svarbu paisyti tam tikrų normų, kad nebūtų pažeistos formalios ar bendruomenėje egzistuojančios etikos normų internete sąlygos. Pirmiausia įsidėmėtina, kad internetas nėra skirtas skelbti bet kokio turinio informaciją. Nors internetinė erdvė suprantama kaip visiems atvira ir suteikianti galimybę pasisakyti, reikia suvokti, kad viskas, ką paskelbiame internete yra prilyginama viešam publikavimui.

Tyrėja Justina Ivanovskienė akcentavo, kad svarbu internete niekam neatskleisti savo asmeninės informacijos: namų adreso, telefono numerio, tėvų darboviečių, adresų bei telefonų. Pranešti tėvams, kai tik pastebėjote internete kokią nors nemalonią informaciją. Niekada nesusitikti su asmeniu, su kuriuo susipažinai internete, nepasitarus su tėvais. Niekam neatskleisti savo internetinių slaptažodžių, išskyrus tėvus. Mokė susikurti saugų slaptažodį bei pasitarti su tėvais prieš atsisiunčiant ir įdiegiant naują programinę įrangą. Daug įdomybių yra internete, galima sužinoti daugybę dalykų, kurie reikalingi ir svarbūs, tik nedaryti nieko tokio, kas galėtų pakenkti kitiems žmonėms.

Po susitikimo su mokiniais

Vėliau mokiniai žiūrėjo filmą apie motyvatorių Niką Vujičičių, kuris gimęs be rankų ir kojų. Jis visą savo vaikystę ir paauglystę susidūrė su tikrais iššūkiais, tokiais kaip patyčios, savigarbos problemos, depresija ir vienatvė, nes aplinkiniai jo nuolat klausdavo, kodėl jis skiriasi nuo kitų vaikų. Tačiau tai jo nesustabdė įrodyti sau ir kitiems, jog mėgautis gyvenimu galime ir turime kiekvienas. Įveikęs milžiniškus sunkumus, jis baigė net 2 aukštuosius, sukūrė nuostabią šeimą, kartu su žmona augina du vaikus, o laisvalaikiu plaukioja banglente, šokinėja su parašiutu, nardo ir džiaugiasi kiekviena diena.

Susitikimas buvo įdomus ir naudingas.

Autorius:
Vanda Normantienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Nuotraukų autorius(-iai):
Vandos Normantienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos