Paminėta Laisvės gynėjų diena

Žvakutės languose

Lietuva 32-ąjį kartą pagerbė  už šalies laisvę 1991-ųjų sausį žuvusiųjų atminimą, prisiminė tuos, kurie ant tėvynės laisvės aukuro paaukojo brangiausia, ką jie turėjo - savo gyvybes. Sausio 13-oji - Laisvės gynėjų diena.

Mūsų gimnazija irgi prisidėjo prie visuotinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“. 8 valandą languose sužibo žvakutės, o vyresnių klasių mokiniai (Uršulė Krikščionaitytė, Lina Abramavičiūtė, Pijus Ruzgas, Greta Grižaitė, Ernesta Kancytė, Markas Jarmalavičius, Augustinas Liorentas, Donatas Lingė, Akvilė Liesytė, Mindaugas Paurys, Ugnė Asipauskaitė, Kornelija Barzdaitė, Viltė Ruzgaitė, Austėja Gaulytė, Aida Novatorovaitė ) apsilankė pas priešmokyklinukus ir visus mokinius nuo pirmos iki aštuntos klasės. Jie mokiniams įsegė po neužmirštuolės žiedą, skaitė legendą apie šią gėlę bei pasakojo apie tikrąjį lietuvių tautos ryžtą ir pasiaukojimą, kurį parodė tauta 1991 m. Sausio 13-ąją. Priminė,  kodėl ši diena vadinama Laisvės gynėjų diena, kalbėjo apie aukas. Mokiniai sužinojo, kad tą dieną apie 700 žmonių buvo sužeisti, 14 žuvo.

Minint sausio 13 d.

Apie įvykius ir žmonių drąsą tomis dienomis buvo rodomos skaidrės, skaitomi atsiminimai, o patys mažiausieji žiūrėjo pagal Vytauto Landsbergio pasakojimą sukurtą filmą „Sausio sniegenos“.

Gimnazijos fojė televizoriaus ekrane buvo demonstruojama prezentacija apie mūsų tautos gynėjus, žuvusius sausio 13-ąją.

12 valandą visi mokiniai, lydimi mokytojų, rinkosi Dusetų Nepriklausomybės aikštėje ir dalyvavo minėjime, skirtame Laisvės gynėjų dienai.

Dešimtokai veda pamoką

Dėkoju visiems, prisidėjusiems prie šios datos paminėjimo, o mokinius kviečiu perskaityti Vytauto Landsbergio išsakytas mintis ir pamąstyti: „Apie laisvę reikia galvoti kasdien, o ne vien tik per šventinių dienų minėjimus, pagerbimus. Švenčių dienomis prisimename tuos, kurie kovojo ir mums iškovojo arba žuvo už laisvę. Jiems turi būti mūsų pagarba ir atminimas, bet reikia pasižiūrėti ir į save, kaip tie kovotojai pažvelgtų į mus, į mūsų šiandieninį elgesį.“

 

Autorius:
Vanda Normantienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Nuotraukų autorius(-iai):
Eglės Kuzmienės, Vandos Normantienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos