Žygiais, o ne žodžiais mes Tėvynę mylim!

Gegužės 8-10 dienomis mūsų gimnazijoje vyko „Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kurso“ veiklos. Lietuvos šaulių sąjunga kartu su Krašto apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija įgyvendina šias veiklas. Šiais mokslo metais išgyvenimo įgūdžių bei pilietiškumo pradmenų mokėsi devintokai ir dešimtokai. Tris dienas trunkančiuose kursuose mokiniai mokėsi išgyvenimo įgūdžių ekstremaliose situacijose: ką turėti namuose ir ką susidėti į kuprinę, kai reikia evakuotis, ką reiškia įvairūs civilinės saugos signalai, kaip suteikti pirmąją pagalbą ir daugelio kitų gyvenime reikalingų įgūdžių. Gimnazistai taip pat susipažino su įvairia ekipuote, ginkluote, išmoko, kaip reikėtų paruošti sausą davinį, užsimaskuoti, apsirengti, įgijo topografijos žinių. Mokymais mūsų gimnazijoje jau ne pirmą kartą rūpinosi Lietuvos šaulių sąjungos Pulk. Prano Saladžiaus šaulių 9-oji rinktinės atstovai.

Esame dėkingi Ainei Terleckei, Plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-osios rinktinės neformaliojo švietimo mokytojai, už gerai suorganizuotus mokymus.

Štai keletas mokinių, dalyvavusių šiose veiklose, atsiliepimų:

Pirmąją dieną buvo pristatytas PGĮ kursas. Sužinojome, koks piliečių vaidmuo valstybės gynyboje, pasakojo apie maitinimąsi lauko sąlygomis bei mazgų rišimą. Antrąją dieną mokėmės suteikti žmogui pirmąją pagalbą su tuo, ką turime po ranka, mokėmės tvarstyti žaizdas, daryti širdies masažą (kitaip tariant, dirbtinį kvėpavimą), buvo tikrai labai įdomu! Taip pat mokėmės šaudyti iš pneumatinių ginklų. Teorinėje dalyje pasakojo apie ginklo laikymą bei saugumą naudojantis ginklu. Sužinojome, kaip taisyklingai kvėpuoti bei taikytis. Praktinė dalis patiko labai, aišku, ne visiems sekėsi. Vieni į taikinius pataikydavo visus šovinius, kiti-nei vieno. Man sekėsi, nes jau turėjau patirties su ginklais bei šaudymu, pataikiau septynias iš aštuonių kulkų ir užėmiau prizinę vietą bei gavau dovanų. Mane aplenkė tik bendraklasis Mantas. Trečiąją dieną mūsų laukė žygis, bet dėl suplanuotos kelionės į Sumanaus moksleivio akademiją, dalyvauti žygyje negalėjau.

Matas IIg

Gimnazijoje vyko Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursai. Kursuose mus išmokė daug įdomių ir gyvenime naudingų dalykų, pavyzdžiui, kaip įvertinti situaciją ir suteikti pirmąją pagalbą, kaip pastatyti palapinę, kaip orientuotis miške ir mieste, kaip elgtis ekstremaliose situacijose ir t.t. Bet man labiausiai išsiskyrė šaudymas Tai buvo man įdomiausia ir mėgstamiausia dalis, mes ne tik šaudėme, bet ir mokinomės, kaip reikia tinkamai elgtis su ginklu ir, kad nėra taip lengva pataikyti į taikinį, o reikia žinoti, kaip daryti viską taisyklingai. Pasirodo, net toks dalykas kaip netinkamas kvėpavimas ar bloga laikysena gali pakenkti šūvio taiklumui. Šiuose mokymuose daug sužinojau, išmokau ir įgijau naujos patirties, buvo smagu laiką praleisti neįprastai.

Eiva O., IIg

Gegužės 10 diena po visų apmokymų su vadovais ėjome į žygį. Žygį pradėjome anksti, išklausę instruktažą. Oras teko lietingas, bet mūsų tai neišgąsdino. Žygyje netrūko juoko ir baimės. Eidami turėjome atlikti visokiausias užduotis iš to, ką mokėmės. Netruko ir iššūkių, teko eiti per pelkes, pereiti upelius, susikurti laužą. Patiems reikėjo susirasti medžius, prie kurių turėjom darytis palapinstoges. Pasistatę palapinstoges gaminomės valgyti iš karinio sauso davinio. Laiką praleidome smagiai, visi dirbome draugiškai, padėjome vienas kitam. Žygį užbaigėme gimnazijoje: mums įteikė PGĮ baigimo pažymėjimus.

Ernesta K.

Trečią dieną su šaulių instruktoriais ėjome žygį. Teko įveikti 7 kilometrus. Gavome kelias užduotis iš pirmųjų dienų apmokymų. Teko sustabdyti kraujavimą, turėjome pasistatyti pastogę nuo lietaus ir susikurti laužą, kad galėtume pasišildyti sausą davinį ir pavalgyti. Pasitaikė kelios pelkės, kurias įveikti buvo gana sunku. Galiu sakyti, jog šis žygis man labai patiko. Sužinojome, kokiomis sąlygomis gyvena kariai. Sunkiausia užduotis buvo laikui pasistatyti pastogę nuo lietaus, nes neradome tam tinkamų medžių, tačiau visi draugiškai susivieniję įveikėme šią užduotį. Labai smagu, kad žygio metu vieni kitiems padėjo, vienas kitą palaikė, buvo draugiški.

Tai buvo įsimintina ir smagi patirtis.

Goda S., IIg

Man labai daug įspūdžių paliko žygis. Eidami žygyje mes atlikome įvairias užduotis, kurios reikalavo pastangų bei atidumo. Pasisėmiau naujų žinių, kurios ateityje man gali praversti. Labai džiaugiuosi, kad turėjau galimybę išbandyti kažką naujo bei įgyti naujų žinių.

Greta G., IIg

Autorius:
Vanda Normantienė, direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Nuotraukų autorius(-iai):
Ainė Terleckė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos