Apie viktoriną "Kalbus kalbą randa"

  • Paskelbta: 2023-03-17
  • Kategorija: Konkursai

Komanda "Lietuvyčiai"

Kovo 15 dieną Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos skaitykloje vyko 5-7 klasių mokinių viktorina „Kalbus kalbą randa“, skirta Lietuvių  kalbos dienai paminėti. Viktorinos tikslas– pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias, prisiminti  mūsų tautos praeitį ir išmokti dirbti grupėmis.

Sirgaliai

Viktoriną vedė Ig klasės mokiniai Lina Abramavičiūtė ir Pijus Ruzgas. Jie visus ragino būti aktyvius, rodyti savo žinias ir kūrybiškumą, o taip pat stengtis atsakinėjant kalbėti taisyklingai, aiškiai, garsiai, raiškiai. Kai komandos užėmė savo vietas,  pristatė vertinimo  komisiją: Deimilę Pivoriūnaitę, komisijos pirmininkę, Uršulę Krikščionaitytę ir Ugnę Asipauskaitę. Konkursas prasidėjo komandų prisistatymu. Pirmoji komanda ,,Gudruoliai” prisistatė su trumpu dialogu apie kalbos vartojimą. Įspūdingai prisistatė antroji komanda – ,,Lietuvyčiai”. Jie skaitė savo kūrybos eilėraštį, išreiškiantį meilę Lietuvai bei lietuvių kalbai. Paskutiniai, septintokai, pasivadinę ,,Sėlių vyručiai”, savo prisistatymu pakėlė nuotaiką visiems žiūrovams. Jų prisistatymas susipynė su juoku, bet visi išgirdo, kad lietuvių kalba išskirtinė, todėl ją reikia branginti ir puoselėti.

Užduotis kapitonams

Viktorina susidėjo iš keleto etapų. Pirmasis etapas – „Aš tikrai myliu Lietuvą”. Varžovai turėjo taisyklingai išlinksniuoti ir sukirčiuoti žodžius, prisiminti žymias Lietuvai istorines asmenybes, paaiškinti Lietuvos vėliavos spalvų reikšmes. Antrasis etapas – „Taip ar Ne”. Komandų kapitonai, išgirdę klausimą, jei atsakymas teisingas, turėjo pakelti kortelę TAIP,  o jei atsakymas neteisingas, turėjo kelti kortelę NE. Jiems teko  atsakyti į penkiolika klausimų: parodyti ne tik lietuvių kalbos bet ir istorijos žinias. Trečioji užduotis – „Išminties puodynė“. Dalyviams teko rašyti palyginimus, paaiškinti frazeologizmus, prisiminti abėcėlę, sudėlioti žodžius iš pabirusių skiemenų.

Septintokų komanda

Kad nenuobodžiautų sirgaliai, jie minė mįsles. Po sunkaus darbo atėjo laikas paskutinei užduočiai– sukurti ketureilį, prasidedantį žodžiais „Graži tu, mano brangi tėvyne…” Užduočiai atlikti skirtos vos trys minutės.

Kol sirgaliai nekantriai laukė išgirsti mokinių kūrinius, šeštokė Vigilija Stankūnaitė padeklamavo  Daivos Čepauskaitės eilėraštį ,,Voras”.

Penktokų prisistatymas

Pagaliau išklausius komandų kūrybinę užduotį,  žodis suteiktas vertinimo komisijai: I -oji vieta, surinkus 23 taškais, atiteko „Lietuvyčiams“, II-oji vieta – „Sėlių vyručiams“, kurie atsiliko vos puse taško. Treti liko penktokai, surinkę 20 taškų.

Vertinimo komisija

Visi džiaugėsi, gavę saldainių.

Kadangi neseniai vyko dailyraščio konkursas, tai šis renginys suteikė progą pagarsinti nugalėtojus, įteikti padėkas, saldžius prizus, o pirmųjų vietų nugalėtojoms – puodukus su gimnazijos logotipais. 

Penktokų komanda

Direktoriaus pavaduotoja Vanda Normantienė sveikino nugalėtojus: 5-7 klasių tarpe I-ąją vietą laimėjo Vėjūnė – Arielė Mazūraitė, 6 kl., II-ąją – Ugnė Bagdanavičiūtė, 5 kl., III-ąją vietą - Meda Austėja Kazlaitė. 8-12 klasių tarpe I-ąją vietą užėmė Greta Grižaitė, Ig kl., II-ąją – Gabrielė Kiršaitė, Ig kl. bei Nedas Juškėnas, IVg kl., o III-ąją – Austėja Gaulytė, IVg kl., Lina Abramavičiūtė, Ig kl.

Deklamuoja Vigilija Stankūnaitė

Už dailią rašyseną paskatintos Monika Kundavičiūtė, 7 kl., Deimilė Pivoriūnaitė, IIg kl., Gabrielė Grižaitė, IIIg kl.

Smagu, kad tokie renginiai, primenantys gimtosios  kalbos svarbą, vyksta.

 

Autorius:
Gabija Steponavičiūtė

Nuotraukų autorius(-iai):
Vandos Normantienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos