Įspūdžiai iš šalies Lietuvių kalbos ir literatūros olimpiados sugrįžus

Kovo 16-17 dienomis Druskininkų „Ryto“ gimnazijoje vyko Lietuvių kalbos ir literatūros olimpiados Lietuvos ir užsienio lietuviškų mokyklų I-IV gimnazijos klasių mokiniams šalies etapas. Jame atstovauti Zarasų rajonui teko ir man, Deimilei Pivoriūnaitei.

Zarasų rajono dalyvės

Kelionę pradėjome labai anksti ryte. Važiavo mokiniai ir mokytojai ne tik iš Dusetų, bet ir iš Zarasų, Visagino ir Ignalinos. Pirmą dieną ir vyko olimpiada. Po trumpo olimpiados atidarymo, supažindino su vertinimo komisija. Vertinti užduočių atvyko VU studentai ir dėstytojai, lietuvių kalbos mokytojai ekspertai, baltų kultūros žinovai.

Pirmoji olimpiados dalis buvo testas, o po pertraukos teko rašyti ir rašinį. Testas buvo ne iš lengvųjų. Buvo tikrinamos literatūros teorijos žinios, klausimai apie rašytojus, kūrinius, įvairios kalbos  (fonetikos, morfologijos, žodžių darybos, leksikos, sintaksės, semantikos) užduotys. Man teko rašyti esė tema: ,,Ar žmogus gali pasirinkti gyvenimo būdą?“ Tema ragino pasvarstyti, ar galima pasirinkti, kaip gyventi. Pagalvoti, ar pagrįstas A. J. Greimo vertinimas (duota citata). Kodėl H. Radauskas apibūdintas kaip žmogus, kūręs ir gyvenęs taip, tarsi gyvenimas būtų gražus? Kaip tai atsispindi šio poeto kūryboje? Pasitelkus laisvai pasirenkamus pavyzdžius, pasamprotauti apie tai, kas yra estetizmas gyvenime ir kūryboje. Tiek esė, tiek užduočių atlikimui buvo skirtos 2 valandos. Po varginančios ir stresą keliančios dalies laikas atsipalaidavimui. Buvo galima rinktis arba ekskursiją po Druskininkus, arba apsilankymą vandens parke.

Deimilė Pivoriūnaitė

Kitą dieną po pusryčių, nakvynės vietoje vėl grįžome į gimnaziją, kur vyko Saugaus interneto dirbtuvės – žaidimas. Sužinojau apie AI realistišką žmonių veidų generatorių, paskui pasiskirstę komandomis bandėme išspręsti užuominas, kad iššifruotumėme kodą.

Vėliau vyko olimpiados dalyvių apdovanojimai, kurie prasidėjo Druskininkų ,,Ryto“ gimnazijos moksleivių pasirodymu: šokiai, dainos, Jono Meko kūrinio „Vilkas“ raiškus skaitymas. Pirmiausia buvo apdovanoti užsienio lietuviškų mokyklų mokiniai, paskui lietuviškų mokyklų. Nors olimpiadoje neužėmiau prizinės vietos, tačiau džiaugiuosi galėjusi išbandyti savo jėgas, pasivaržyti su stipriausiais šalies mokiniais ir įgyti naujos patirties.

Tortas olimpiados dalyviams

Po apdovanojimų buvo vaišės, didžiulis tortas, atsisveikinimai ir ilga kelionė namo.

Autorius:
Deimilė Pivoriūnaitė, IIg kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainora Biliūnaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos