Pasaulinę Žemės dieną pasitinkant...

  • Paskelbta: 2023-03-20
  • Kategorija: Renginiai

Prieš įkeliant

Kiekvienais metais kovo 20-tą dieną minima pasaulinė Žemės diena. Šią dieną ateina astronominis pavasaris arba pavasario lygiadienis – dienos ir nakties lygumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose, išskyrus ašigalio sritis.

Kovo pradžioje paskelbėme akciją „Pagamink inkilėlį sparnuočiui“. Vaikai su savo tėveliais ir seneliais darbavosi. Buvo pagaminti 38 inkilėliai.

Inkilėlių paroda

Bendradarbiaudami su Sartų regioninio parko darbuotojais Rimvydu Striška ir Algiu Pažūsiu kovo 17 d. surengėme šventę-viktoriną „Žemė – visų namai“.  Gimnazijos fojė buvo eksponuojami inkilėliai. Džiugino jų gausa ir įvairovė.  Šventės – viktorinos pradžioje sveikinimo žodį tarė gimnazijos direktorė Dalia Deinienė. Renginys prasidėjo trumpomis įžvalgomis apie mūsų planetos skaudulius. Su vaikais buvo kalbama apie tai, kas visiems mums svarbiausia: švarų orą, vandenį, dirvožemį, gyvąją gamtą. Kiekvieno mūsų maži darbai – vandens, popieriaus, elektros, šilumos taupymas gali padėti  tausoti nuolat senkančius žemės išteklius ir  prisidėti prie planetos išsaugojimo.

Viktorinos dalyviai ir rengėjos

Svečiai iš Sartų regioninio parko supažindino vaikus su Lietuvoje gyvenančiais paukščiais ir pavasarį žydinčiais augalais. Po to vyko viktorina. Burtų keliu vaikai susiskirstė į komandas, sugalvojo pavadinimus, išsirinko kapitonus. Komandų sudėtis buvo mišri (po vieną mokinį iš kiekvienos klasės). Pirmąją užduotį pateikė Sartų regioninio parko darbuotojai. Vaikai turėjo sudėlioti dėliones (gyvūnus) ir priskirti daiktą, priklausantį tam gyvūnui. Po praktinių užduočių viktorinos dalyviai buvo prašomi atsakyti, kada tiksliai minima pasaulinė Žemės diena, kuris paukštis laikomas pavasario pranašu,  ką reiškia lygiadienis, ką reikia daryti, kad Žemė būtų švaresnė ir t.t.  Po viktorinos mokiniai atliko interaktyvią užduotį apie Lietuvoje gyvenančius paukščius. Kol komandos tarėsi ir buvo skaičiuojami surinkti taškai, sirgaliai minė mįsles.

Viktorinos dalyviams ir vaikams, atnešusiems inkilėlius, buvo įteikti padėkos raštai ir saldūs prizai.

Inkilėlių parodoje Sartų regioniniame parke

Kovo 20-tą, minint tikrąją pasaulinę Žemės dieną, priešmokyklinės grupės ugdytiniai ir pradinukai su savo mokytojomis nuvyko į Sartų regioninį parką apžiūrėti ten veikiančios tradicinių amatų meistro Zenono Striškos pagamintų inkilėlių parodos. Čia jie išvydo daugiau kaip 20 skirtingų rūšių inkilų: šikšnosparniui, zylei, varnėnui, žvirblinei pelėdai, pilkajai musinukei, kukučiui, žalvarniui, čiurliui, kielei, margasparnei musinukei, lipučiui,  pelėdai, dančiasnapiui, kitiems paukščiams ir net voverei. Vaikai ypač nustebo sužinoję, kad inkilai gaminami ne tik paukščiams, bet ir voverėms. Inkilai voverėms išskirtiniai ir tuo, kad turi pabėgimo angą, kuria voverė gali pasinaudoti esant pavojui. Pasidžiaugę nuostabiais meistro kūriniais, grįžome į gimnaziją  ir kartu su regioninio parko darbuotojais įkėlėme pagamintus inkilėlius. Belieka laukti, kol juose apsigyvens mažieji mūsų čiulbuonėliai ir atsidėkos savo giesmelėmis.

Tuoj įkelsime inkilėlius

Renginiai, skirti Žemės dienai dar nesibaigė, jie tęsis visą šią savaitę. Teigiamos emocijos bei įgytos žinios dar ilgai neišblės. Jos padės dar labiau pamilti Žemę. Viliamės, kad vaikai suaugę negriaus, neardys, nešiukšlins, o puoselės švarią, pilną gyvybės aplinką. 

Autorius:
Jelena Budzilienė, Ilona Pužienė, Jolanta Kondrašovienė, Renata Šėžienė

Nuotraukų autorius(-iai):
Ilonos Pužienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos