Viktorina "Čia Lietuva"

  • Paskelbta: 2023-02-14
  • Kategorija: Renginiai

Viktorinos dalyviai

Vasario 10 dieną, prieš išeidami atostogų, gimnazijos priešmokyklinukai ir pradinukai susirinko paminėti Vasario 16-ąją. Skaitykloje vyko viktorina „Čia Lietuva“, kurioje dalyvavo pradinės klasės. Ją rengė antrokų ir trečiokų mokytojos. Mokiniai susiskirstė į keturias mišrias komandas. Kiekvienai komandai teko sugalvoti savo pavadinimą. Varžytis pradėjo keturios komandos: „Laisvė“, „Lietuviai“, „Nemunas“ ir „Lietuvybė“.

Ekrane mokiniai matė vaizdus ir klausimus. Jie buvo įvairūs: apie Lietuvos istoriją, Lietuvos prezidentus, didmiesčius ir net apie Dusetų miestelį. Į daugumą klausimų vaikai atsakė teisingai. Klausimai ką minime per Vasario 16-tą , kieno vardu pavadinta mūsų gimnazija, kas yra dabartinis Lietuvos prezidentas, kokiame mieste 1918 metais vasario 16 paskelbta Lietuvos nepriklausomybė, kas sukūrė Lietuvos himną, kas įkūrė sostinę Vilnių? vaikams net nekėlė abejonių. Tačiau buvo klausimų, kurie mokiniams pasirodė sunkesni ir į juos nesugebėjo atsakyti: kelintais metais lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido per Atlantą, ką reiškia žodis signataras?

Viktorinai pasiruošę

Jeigu į klausimą atsakyti nepavyko, mokytojos aiškino, rodė teisingus atsakymus. Taip mokiniai sužinojo, kad net trys Lietuvos Respublikos prezidentai yra lankęsi Dusetose. Tai Antanas Smetona (1927 m.), Valdas Adamkus (2008 m.) bei Gitanas Nausėda (2019 m.)

Nemažai klausimų buvo susijusių su gamta. Mokiniai prisiminė, kad ąžuolas laikomas nacionaliniu medžiu, rūta – tautine gėle, o Lietuvos nacionalinis paukštis yra gandras.

Vaikų darbų paroda

Kas nepateko į komandas, irgi galėjo atsakinėti į klausimus. Mokiniai buvo labai aktyvūs, nenustygo vietoje. Už kiekvieną teisingai atsakytą klausimą gaudavo po saldainį. Po viktorinos komandos atliko praktines užduotis. Jiems reikėjo išspręsti kryžiažodį ir duotame žemėlapyje pažymėti Lietuvos valstybės sieną, šalis kaimynes, Lietuvos sostinę ir kitus didmiesčius, savo gyvenamąją vietą bei nurodyti Baltijos jūrą ir didžiąsias Lietuvos upes. Suskaičiavus taškus buvo paskelbti rezultatai. Komanda „Lietuvybė“, surinkusi 30 taškų, užėmė pirmą vietą. Antra vieta atiteko komandai „Nemunas“, kurie surinko 23 taškus. Trečią vietą pasidalino komandos „Laisvė“ ir „Lietuviai“, surinkusios po 22 taškus.

Prisiminę ką jau žino ir papildę naujomis žiniomis, pradinukai paminėjo Vasario 16-ąją.

Autorius:
Uršulė Krikščionaitytė, Ig kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Ilonos Pužienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos