Susitikimas praskaidrino kasdienybę

  • Paskelbta: 2022-12-15
  • Kategorija: Renginiai

Pradinukai su broliais vienuoliais

Remiantis krikščionišku mokymu, adventas yra laikotarpis, simbolizuojantis Jėzaus gimimo atėjimo laukimą. Tad besiruošdami gražiausioms metų šventėms, sulaukėme svečių: mūsų gimnaziją aplankė broliai vienuoliai iš Tiberiados bendruomenės, kuri įsikūrusi Baltriškių kaime. Čia priima daug jaunimo ir šeimų, norinčių susitikti su Kristumi per maldą, paprastą bendravimą. Kartais vienuoliai  vyksta į misijas visoje Lietuvoje – mokyklose, maldos grupėse, šeimose.

Susitikimo akimirkos

Pas mus atvyko brolis Vidas ir brolis Emanuelis, kuris yra iš Belgijos, bet šiuo metu apsistojęs Baltriškėse. Brolis Emanuelis nemoka lietuvių kalbos, tad viską, ką jis pasakojo anglų kalba, vertė brolis Vidas. Vienuoliai buvo džiugiai nusiteikę ir pradžioje susitikimo mums paaiškino, kodėl jie vadina vieni kitus broliais, ir kodėl mus taip pat vadina broliais ir seserimis. „ Melsdamiesi mes sakome „Tėve mūsų“ ir kadangi sakome būtent taip, tai mus visus padaro broliais ir seserimis, – aiškino brolis Vidas.

Brolis Vidas

Paskaitoje daugiau sužinojome apie pačius vienuolius. Vienuoliai turi laikytis trijų įžadų: neturto, maldos ir paklusnumo Dievui. Neturto įžadas yra paprastas gyvenimo būdas. Jie gyvena šeimyniniuose namuose, augina gyvulius. Malda yra jų kasdieninis užsiėmimas. Paklusnumas – savęs atsidavimas Dievui. Jie gyvena laikydamiesi šitų įžadų. Pasakojo, kaip reikia melstis ir kad nebūtinai turi melstis nelaimei ištikus, bet į Dievą gali kreiptis ir norėdamas išsipasakoti, palinkėti kažką gražaus ar tiesiog padėkoti. Patys vienuoliai meldžiasi dažnai. Atsikėlę ryte, prieš kiekvieną valgį, per pietus ir prieš miegą. Aiškino, kad kai meldiesi, paprasčiausiai kalbi su Dievu, kad prieš Dievą gali būti toks, koks esi. Pasirodo, kaip jų gyvenimas su malda, su Dievo įsileidimu, pasidarė gražesnis, suteikė jiems malonę ir pagalbą per Dievą. Paaiškino, kad bėgdami nuo Dievo, nebūsime laimingi, nes Dievas mums suteikia daug laimės. Dievas nori, kad mes būtumėme laimingi.

Su broliais vienuoliais

„Susitikime su broliais vienuoliais Vidu ir Emanueliu sužinojau, kad jie per dieną meldžiasi net tris valandas. Įdomu buvo išgirsti, kad Emanuelis iš Portugalijos. Jo šeima buvo turtinga, bet jis pasirinko vienuolio kelią. Dar nustebino mane ir visą klasę, kad jis per savo gyvenimą Kinijoje lankėsi daugybę kartų. Buvo labai smagu, norėčiau dar daugiau tokių susitikimų“, – sako šeštokė Kamilė Lukaševičiūtė.

Mintimis po susitikimo dalijosi ir Jorė Marcinkevičiūtė: „Be to, kad jie daug meldžiasi, sužinojau, jog vienuoliai užsiima namų ruoša, prižiūri gyvulius ir daug bendrauja tarpusavyje. Emanuelis pasakojo, kad jis groja gitara ir dainuoja kartu broliais. Daug kam buvo įdomu išgirsti, kad broliai gyvena labai paprastą gyvenimą: kartais keliauja po Lietuvą, norėdami pamokyti kitus apie Dievą ir jo meilę“.

Laimina mokinius

Dėkojame broliams Vidui ir Emanueliui, kad atrado laiko užsukti pas mus, vėl jų lauksime sugrįžtant. Taip pat dėkojame tikybos mokytojai Rimai Pūžaitei, kad pakvietė brolius vienuolius, kurie praskaidrino mūsų kasdienybę.

Autorius:
Uršulė Krikščionaitytė, Ig kl.

Nuotraukų autorius(-iai):
Dainoros Biliūnaitės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos