Konkurse ,,Aš ir policija” – galimybė sužinoti ir pažinti

  • Paskelbta: 2024-03-09
  • Kategorija: Konkursai

,,Aš ir policija” – taip šiemet  pavadintas buvęs teisinių žinių konkursas ,,Temidė”, kurį kasmet rengia Lietuvos policija. Šiame konkurse tradiciškai kartu su kitų mokyklų komandomis (jų buvo penkios) dalyvavo ir Dusetų Kazimiero Būgos gimnazijos komanda ,,Juristai” (Austėja, Dainius, Kajus ir Tadas, 8 kl. mokiniai”). Konkurso formatas – ,,Protų mūšis”, kurį mokiniai žaidė  naudodami išmaniuosius telefonus ir programėlę Kahoot.

Apie žaidimo taisykles - paskutinės pareigūnių instrukcijos

Protmūšyje buvo pateikta 50 klausimų. Atsakinėdami į juos mokiniai turėjo parodyti žinias apie Lietuvos Respublikos Konstituciją, LR baudžiamąjį ir administracinių nusižengimų kodeksus, kelių eismo taisykles, policijos rėmėjų, vaiko teisių apsaugos įstatymus.

 Teisinių žinių konkurso dalyviai

Geriausiai šiuos dalykus išmanė dusetiškiai – komanda ,,Juristai”, surinktų taškų skaičiumi aplenkę visas protmūšyje dalyvavusias komandas.

 Juristų komanda konkursui pasiruošusi

Komanda džiaugėsi ne tik pirmąja vieta, Zarasų rajono policijos komisariato apdovanojimais – padėkos raštais ir asmeninėmis dovanėlėmis, bet ir žinia, kad bus deleguota atstovauti rajonui balandžio mėnesį vyksiančiame II-me  etape.

 I-oji vieta konkurse

Vizitas į Zarasų rajono policijos komisariatą neapsiribojo tik komandų varžymusi. Džiugu, kad komisariatas prisideda prie mokinių profesinio veiklinimo – organizuoja ekskursijas po šios įstaigos patalpas, supažindina mokinius su policininko profesija, darbo aplinka bei darbo sąlygomis. Taigi, mokiniai turėjo galimybę apžiūrėti patalpą, kurioje vyksta vaikų apklausa, tyrėjų darbo kabinetus, ginklų saugyklą, buvusias pažeidėjų sulaikymo kameras, šaudyklą, pareigūnų poilsio kambarį, išbandyti įtariamų asmenų atpažinimo sienelę. Šaudykloje daugiau sužinojo apie reagavimo skyriuje dirbančių pareigūnų darbo priemones – ginklus, apsaugines liemenes, tazerines lazdas, pagilino savo žinias apie ginklo panaudojimo atvejus bei saugų elgesį su juo, pareigūnų treniruotes šaudykloje.

 Policijos pareigūnų darbo priemonės

Plačiau ir išsamiau susipažinti su policijos darbu esame pakviesti į kovo pabaigoje Zarasų rajono policijos komisariate vyksiantį Atvirų durų renginį. Be to, ekskursiją vedusios bendruomenės pareigūnė Justina Ivanovskienė bei Veiklos skyriaus tyrėja Karolina Juozapavičiūtė pasidalino su mokiniais  savo profesinės karjeros policijoje istorija, papasakojo apie savo darbo kasdienybę ir pareigūnų gyvenime pasitaikančius iššūkius.

 Šaudykloje su reagavimo skyriaus viršininku Juriu Streikumi

Kol vyko konkursas, dalyvių komandas lydėję mokytojai kartu su Veiklos skyriaus viršininke Neringa Čiegiene aptarė mokyklos gyvenimo aktualijas, pasidalino savo įžvalgomis apie mokyklose vykdomos akcijos ,,Rūkymui - NE” poveikį.

Sveikiname komandą ,,Juristai”, linkime jai sėkmės II-me konkurso etape – Pabėgimų kambaryje. Juk kiekvienas konkursas – dar viena proga praplėsti tam tikros srities žinias bei labiau pažinti save –  savo gebėjimus, polinkius, stipriąsias ir silpnąsias asmenybės puses, plėtoti bendrąsias kompetencijas – laiko planavimą, atsakingumą, gebėjimą dirbti komandoje bei priimti sprendimus.   

Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Kartu su komanda dalyvavau teisinių žinių konkurse ,, Aš ir policija“. Nepaisant to, kad mes, aštuntokai, tokiame konkurse dalyvavome pirmą kartą, laimėjome pirmąją vietą. Nors ir susidūrėme su techniniais nesklandumais, įrodėme, kad esame geriausi. Be to, buvo įdomi ekskursija po Zarasų policijos komisariato patalpas, maloniai pabendravome su policijos pareigūnais, daug sužinojome apie policijos pareigūnų darbą. Ekskursijos metu apžiūrėjome buvusią areštinę, įtariamų asmenų atpažinimo sienelę, policininkų darbo kabinetus ir poilsio erdves. Netgi buvome šaudykloje, kur policijos reagavimo skyriaus viršininkas Juris Streikus papasakojo, kokias specialiąsias priemones naudoja pareigūnai. Man asmeniškai labai patiko ši išvyka. Labai džiaugiuosi pergale, o labiausiai mūsų komanda!

Dainius Lepiochinas, 8 kl.

Buvo naudinga dalyvauti konkurse ,,Aš ir policija” ir pasitikrinti savo teisines žinias. Smagiausia, žinoma, pasivaržyti su kitomis komandomis. Konkurso rezultatai pranoko mano lūkesčius. Puikiai pasirodėme, juk užėmėme pirmąją vietą rajone, buvome geriausi. Galvoju, kad turėjome daug žinių ir gerai pasiruošėme. Kiekvienas komandos narys buvo atsakingas už tam tikrą klausimų dalį. Aš gilinausi į administracinių pažeidimų kodeksą, Tadas plačiau domėjosi kelių eismo taisyklėmis, Kajus nagrinėjo  LR Konstituciją. Po konkurso mums buvo surengta labai įdomi ekskursija: vaikštinėjome po Zarasų rajono policijos komisariato patalpas, apžiūrėjome darbuotojų kabinetus, poilsio erdves, buvusią areštinę, tapatybės atpažinimo kambarį, apsilankėme šaudykloje. Čia susipažinome su Reagavimo skyriaus viršininku Juriu Streikumi, kuris pristatė mums patruliuojančių pareigūnų darbo priemones, be to, maloniai pabendravome su pareigūnėmis Justina ir Karolina. Jos papasakojo apie savo karjeros kelią.  Man labai patiko ši ekskursija, didžiuojuosi savo komanda ir džiaugiuosi, jog turėjau galimybę smagiai ir turiningai praleisti laiką.

Austėja, 8 kl.

 

Autorius:
Jovita Vainikevičiūtė, karjeros specialistė

Nuotraukų autorius(-iai):
Jovita Vainikevičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos